Laptop News

Ce trebuie să ştii despre un laptop second hand

Ce trebuie să ştii despre un laptop second hand
27 August
19:36 2010

Laptop second hand – plusuri şi minusuri. Dacă ai neapărat nevoie de un laptop, dar nu stai prea grozav la capitolul buget şi cauţi ceva ieftin, alternativele ar putea fi laptop-urile second hand, pe de-o parte, sau notebook-urile recondiţionate, pe de altă parte.
55 Flares Twitter 17 Facebook 32 Google+ 3 Pin It Share 0 LinkedIn 3 StumbleUpon 0 Email -- Filament.io 55 Flares ×

Ţinând cont de faptul că portabilele noi pot fi prea scumpe pentru buzunarul multora, am putea avea în vedere posibilitatea de a cumpăra un laptop folosit, mai ieftin. Evident, această soluţie are avantajele şi dezavantajele ei, aşa că înainte de toate ar fi util să aflăm mai multe detalii. Care este diferenţa dintre un laptop second hand şi un laptop recondiţionat? Care sunt avantajele şi dezavantajele achiziţionării unor astfel de notebook-uri? Ce trebuie să ştim înainte de a cumpăra un laptop second hand?

Laptop second hand vs. laptop recondiţionat

Este necesar să facem distincţia între două tipuri de notebook-uri folosite: cele second hand şi cele recondiţionate. Ambele au fost deţinute de altă persoană înainte de a ajunge din nou pe piaţă, ambele sunt mai ieftine decât modelele nou-nouţe puse la vânzare, dar nu reprezintă acelaşi lucru. De asemenea, dintre cele două, laptop-urile recondiţionate sunt considerate soluţia cea mai bună din punctul de vedere al calităţii.

Laptop-urile recondiţionate (cunoscute şi ca „laptop refurbished” sau „laptop renewed”) reprezintă în principal laptop-uri care au fost deja folosite, dar apoi au fost recondiţionate (reparate, eventual chiar cu o serie de componente schimbate) astfel încât să poată fi vândute ca şi cum ar fi noi. De obicei, este vorba despre notebook-uri returnate în perioada de garanţie, reparate de producător şi scoase din nou la vânzare, la preţuri mai bune, sub o etichetă de tipul „open box” sau „resigilate”. Există mai multe tipuri de laptop-uri recondiţionate şi au şi ele avantajele şi dezavantajele lor, însă despre toate acestea vom vorbi în articolul următor.

Laptop-urile second hand reprezintă, evident, laptop-uri care au fost utilizate de către cineva şi au fost apoi scoase la vânzare, fiind încă funcţionale. Spre deosebire de notebook-urile refurbished, sunt echipate cu toate componentele originale (desigur, pot exista cazuri speciale în care primii lor proprietari le-au adus câteva îmbunătăţiri). Principalul avantaj al notebook-urilor second hand este că sunt mai ieftine decât modelele existente pe piaţă. Din păcate, din punctul de vedere al tehnologiei, sunt adesea şi ceva mai vechi. De asemenea, să cumperi un laptop la mâna a doua înseamnă să îţi asumi şi un risc – calitatea produsului depinde de o mulţime de factori: cât de bine a fost întreţinut, cum a fost utilizat, cât de vechi este, ce preţ are în raport cu un model nou sau cu varianta nouă a aceluiaşi model sau de la cine îl cumperi. O bună parte dintre anunţurile de pe Internet legate de notebook-uri folosite nu reprezintă oferte avantajoase şi pot ascunde chiar diverse şmecherii.

Câteva sfaturi şi lucruri pe care trebuie să le ai în vedere

În cazul în care te tentează ideea achiziţionării unui portabil second hand, trebuie să ai în vedere câteva lucruri înainte de a cumpăra unul:

1. Fă o cercetare a pieţei – întâi trebuie să îţi dai seama ce fel de laptop vrei (mărime, spaţiu de stocare, brand etc.). Vezi la ce preţuri se găsesc modelele noi din categoriile care te interesează, apoi compară-le cu ce poţi găsi la mâna a doua. Dacă un notebook second hand se mai găseşte în magazine, vezi cât costă acolo. Este de preferabil să cumperi produsul nou, mai ales dacă diferenţa de preţ nu este foarte mare.

2. Verifică dacă mai e în garanţie – ideal ar fi ca portabilul la mâna a doua pe care îl cumperi să se mai afle încă în garanţie, în cazul în care ai probleme cu el.

3. Ia-ţi precauţii – când găseşti un laptop la mâna a doua, ar fi o idee bună să adaugi la preţul lui şi banii care ţi-ar fi necesari pentru upgradare (dacă vrei să cumperi, de exemplu, un HDD mai mare sau o baterie mai bună), posibile viitoare reparaţii şi să ai în vedere condiţia lui actuală. După care vezi dacă mai merită să-l cumperi.

4. Evită un laptop prea vechi – în lumea portabilelor, tehnologiile evoluează într-un ritm crescut şi un notebook se „uzează moral” destul de repede, mult mai repede decât un desktop. Dacă după 3 ani deja pare bătrân, când depăşeşte 5 ani, devine aproape inutilizabil. Evită să achiziţionezi un laptop mai vechi de 5 ani, nu pentru că ar fi cu totul inutil, ci pentru că este deja mult prea vechi pentru tehnologiile actuale şi: a) nu va rula software nou, b) nu va suporta hardware nou, c) nu se mai află sub nicio garanţie a producătorului, d) nu prea merită să fie reparat dacă se strică, e) e foarte posibil să aibă tot felul de probleme.

5. Specificaţii tehnice – în general, componentele variază în funcţie de vârsta laptop-ului. Ar fi bine de ştiut că un procesor mult prea vechi sau prea puţin RAM înseamnă un laptop lent, care nu face faţă aplicaţiilor actuale. Aşadar: 1) din punctul de vedere al procesorului, sunt recomandate procesoare începând de la gama Intel Centrino (precum Pentium M) şi după ele, 2) din punct de vedere al memoriei RAM, este recomandat un notebook de peste 512 MB RAM – la 512 MB RAM sau sub această valoare, laptop-ul este mult prea lent, indiferent de restul componentelor.

6. Bateria – pentru că bateriile portabilelor se uzează repede, trebuie să ai în vedere următorul aspect: cu cât laptop-ul e mai vechi, cu atât scad şansele de a găsi o baterie de schimb, în cazul în care bateria din dotare nu mai e bună.

7. Ai grijă de la cine cumperi
– dacă nu ai niciun prieten de încredere care îşi vinde laptop-ul, este recomandat să cumperi un portabil second hand de la un dealer cu o reputaţie bună la nivelul pieţei. De obicei, astfel de firme specializate testează laptop-urile second hand pe care le vând şi pot oferi chiar garanţie pentru ele. Evită să cumperi un notebook la mâna a doua de la oameni necunoscuţi care postează diverse anunţuri pe Internet – este riscant, nu ai siguranţa calităţii produsului şi pot cere un preţ mult mai mare decât valorează de fapt.

Dacă până la urmă ai pus ochii pe un laptop second hand, ideal ar fi ca, înainte de a-l achiziţiona, să îl poţi vedea şi chiar testa, astfel încât să te asiguri că totul este în regulă şi că nu cumperi cine ştie ce vechitură sau vreun notebook neîngrijit. Iată ce ar fi util să faci dacă reuşeşti să vezi laptop-ul folosit înainte de a-l cumpăra:

1. Priveşte cu atenţie carcasa – căutând urme de impact, atât pe suprafaţa ei, cât şi pe colţuri, îţi poţi da seama dacă laptop-ul a fost trântit sau lovit. Dacă s-au întâmplat astfel de accidente, nu înseamnă că notebook-ul nu mai funcţionează, dar este posibil ca pe viitor să apară probleme din cauza unor componente care nu mai stau la locul lor.

2. Fii atent la display – porneşte laptop-ul şi verifică dacă există pixeli morţi pe ecran. În principiu, câţiva pixeli morţi sau blocaţi (punctişoare negre sau de altă culoare apărute pe display) nu sunt consideraţi o problemă şi nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. În schimb, un display care pâlpâie atunci când mişti laptop-ul nu e un lucru bun – poate indica un contact slab pe undeva.

3. Verifică articulaţiile – display-ul laptop-ului trebuie să fie bine prins, nu să aibă joc. Închide şi deschide capacul notebook-ului de câteva ori pentru a te asigura că totul este în regulă.

4. Bateria – în general, bateriile laptop-urilor se uzează destul de repede, dar n-ar fi rău să testezi autonomia unui laptop second hand înainte de a-l cumpăra. Încarcă bateria complet, apoi scoate încărcătorul şi vezi statusul afişat.

5. Încărcare – asigură-te că totul este în regulă cu power jack-ul şi că notebook-ul chiar se încarcă fără întreruperi atunci când este băgat în priză.

6. Sistemul de răcire – vezi dacă ventilatorul scoate sunete ciudate sau funcţionează ciudat atunci când laptop-ul este băgat în priză. De obicei, portabilele se încălzesc mai mult şi mai repede atunci când sunt conectate la o sursă de curent şi se încarcă bateriile, însă dacă partea de jos a notebook-ului e prea fierbinte după doar câteva minute, ar fi recomandabil să nu achiziţionezi notebook-ul respectiv.

7. Verifică tastatura
– poţi tasta câteva cuvinte într-un document tip Word, pentru a te asigura că tastele sunt în regulă şi niciuna dintre ele nu are joc sau iese de la locul ei.

8. Unitatea optică – dacă laptop-ul este dotat cu aşa ceva, încearcă să vezi dacă funcţionează cum trebuie.

Informatii despre autor

adina

adina

8 Comentarii

Scrie opinia ta

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Citeste si: (36 din 54 articole)
intretinere_baterie_laptop


Oricum ar fi, oricine e frustrat atunci când a lui baterie de laptop mai are puţin până să se descarce ...