Laptop News

Cat de mult conteaza memoria RAM la un laptop?

Cat de mult conteaza memoria RAM la un laptop?
08 Iulie
03:26 2011

Am testat kit-ul de memorii pentru laptop – Kingston HyperX (KHX1866C11S3P1K2/8G) – 8GB DDR3, 1866MHz, CL11, Dual Channel. Am încercat să demonstrăm cât de mult contează memoriile RAM în configuraţia unui sistem.
30 Flares Twitter 8 Facebook 11 Google+ 10 Pin It Share 0 LinkedIn 1 StumbleUpon 0 Email -- Filament.io 30 Flares ×

Am constatat că majoritatea românilor, atunci când îşi cumpără un portabil, nu prea dau importanţă memoriei RAM. Contează să fie mulţi GB, dar nimeni nu se întreabă ce tehnologie există în acel RAM, care sunt frecvenţele şi latenţele, nici măcar dacă este DDR2 sau DDR3.

Kingston HyperX Plug and Play

Ore cât de mult contează memoria RAM la un laptop? Şi pentru a vă oferi un răspuns cât mai corect, zilele trecute am testat un laptop cu 2 kit-uri de memorie. Portabilul cobai a fost un Asus K53SV, model testat de noi în luna mai, iar kit-urile de memorii au fost: cel standard (care vine cu laptop-ul) şi un set pus la dispoziţie de Kingston – HyperX 8GB DDR3 1866MHz CL11 Dual Channel (KHX1866C11S3P1K2/8G).

Citiţi: Review Asus K53SV

Pentru cei care nu ştiu, RAM este prescurtarea de la Random Acces Memory – adică memorie cu acces aleator. Caracteristica de accesare aleatorie face referire la posibilitea de stocare şi accesare a datelor într-un mod non-secvenţial, ceea ce insemnă ca orice cantitate de date poate fi accesata in mod direct. Este volatilă (la întreruperea alimentării cu energie electrică, datele stocate se pierd) şi se prezintă sub formă de cip-uri (asadar excludem dispozitivele magnetice sau optice, precum hard disk-urile sau CD-urile).

Trebuie să ştiţi că memoria RAM este locul în care ajung datele înainte de a fi prelucrate de procesor. Este memoria tampon între dispozitivele de stocare şi cele de procesare. Pentru că toate operaţiunile se fac prin memoria RAM, capacitatea şi rapiditatea acesteia influenţează în mod direct performanţele calculatorului. O cantitate insuficientă de memorie RAM poate afecta serios performanţele sistemului pe ansamblu. Însă o cantitate foarte mare nu înseamnă neapărat şi performanţe mai bune.

Memoriile pentru laptop sunt diferite faţă de cele pentru desktop. DIMM-urile (dual in-line memory module) pentru calculatoarele de tip desktop sunt mai mari, rulează la frecvenţe mai ridicate şi au un consum mai mare de energie. SO-DIMM-urile ( Small Outline – DIMM) sunt mai mici cu aproximativ 50% faţă de DIMM-urile standard, au frecvenţe mai mici şi un consum de energie simţitor mai mic.

Acum, dacă tot ne-am familiarizat şi cu termenii, să trecem la treabă. Memoriile Kingston HyperX sunt acoperite cu un radiator special pentru o răcire mai eficientă, dar şi pentru a proteja mai bine modulele de memorie. Au un aspect mai “fioros”. Se respectă standardele de dimensiune şi grosime, aşa că n-ar trebui să aveţi probleme cu montarea lor în laptop-urile voastre.

Kingston HyperX Plug and Play

Citiţi: Kingston şi memoriile HyperX Plug and Play

Aceste memorii au fost lansate în luna aprilie şi sunt special create pentru sistemele bazate pe chipset-ul Intel Sandy Bridge. Prin simpla conectarea a modulelor de memorie la sistem, acesta va recunoaşte automat sporul de viteză al memoriei fără a mai fi necesare alte setări în BIOS. Beneficiază de un modul “overclocking” automat.

Specificaţii tehnice memorii Kingston HyperX
Cod produs: KHX1866C11S3P1K2/8G
Tip: DDR3 SODIMM
Capacitate: 8 GB
Frecvenţa: 1866 MHz
Latenta CAS: 11 ns
Voltaj: 1.5v

Legat de kit-ul de memorie standard venit cu laptop-ul, pot spune că este de 4GB, latenţe 9-9-9-24, voltaj 1.5v, frecvenţa 1033Mhz şi este făcut de Elpida.

Memorii standard vs. Memorii Kingston HyperX

—–
Informaţii CPU-Z memorii standard

Informatii CPU-Z memorii Kingston HyperX

—–
Windows Experience Index – memorii standard

Windows Experience Index – memorii Kingston HyperX – nota maximă – 7.9

Şi cred că Windows trebuie să-şi schimbe standardele de notare. Tehnologia se apropie de perfecţiune în viziunea Microsoft Windows 7.

—–
Benchmark memorii

—–
Everest Cache & Memory Benchmark – memorii standard

Everest Cache & Memory Benchmark – memorii Kingston HyperX

—–
Teste 3DMark 2006 – 1366 x 768

Concluzii:
În urma analizelor, putem trage câteva concluzii foarte interesante. Memoriile Kingston HyperX (KHX1866C11S3P1K2/8G) au primit nota 7.9 în Windows Experience Index şi cred că este primul kit care a primit nota maximă. Performanţele se simt foarte mult în activităţile zilnice standard, în rularea aplicaţiilor care au nevoie de foarte mult RAM, în procesarea foto/video, navigare web şi foarte puţin în gaming (ATENŢIE: la gaming contează procesorul, placa video şi o cantitate minimă de memorie).

După cum puteţi observa, testele brute sintetice făcute cu 3DMark 2006 nu au fost diferite de la un caz la altul. Acel plus de 16 puncte este mult prea mic ca să conteze. Însă analizaţi rezultatele din Everest, unde se văd clar diferenţele. Aş putea spune că am obţinut un plus de performanţă în medie de 16% la citire, doar 4% la scriere şi 8% la copiere.

Creşterea performanţelor pe multimedia şi procesare foto/video a fost de aproximativ 15%. Plus că Windows s-a bucurat de o stabilitate mai bună şi a rulat simţitor mai bine.

Memoria RAM contează foarte mult într-un sistem. În cazul nostru, diferenţele de performanţă de 10-15% s-au simţit în activitatea zilnică. dar trecerea de la 4GB la 8GB nu a contat. Aşa cum vă spuneam şi mai sus, de la o anumită cifră, cantitatea de memorie nu mai contează. Însă tehnologia şi frecvenţele de lucru fac diferenţa. Plus că n-a influenţat autonomia laptop-ului.

Pentru cei care doresc să-şi facă upgrade la notebook (memoriile sunt compatibile cu procesoarele Intel Sandy Bridge) – pot arunca o privire asupra kit-ului de memorii Kingston HyperX (KHX1866C11S3P1K2/8G)poate fi cumpărat de la eMAG la preţul de 659,99 Lei. Personal cred că este un preţ cam mare comparativ cu cel anunţat în aprilie:).

Este foarte greu să afli înainte de cumpărare ce memorie este instalată pe un laptop. Se dau doar câţiva parametri tehnici şi de cele mai multe ori nu poţi afla producătorul până nu-l desfaci şi nu testezi. Oricum, performanţele unui laptop pot fi crescute prin upgrade de memorie şi de unitate de stocare, mai ales dacă se face trecerea de la hard disk la SSD.

Informatii despre autor

Sorin Rusi

Sorin Rusi

Încă din copilărie am avut înclinaţii spre tehnologie, ştiinţă, avioane, vapoare, calculatoare, iar pasiunea pentru IT&C s-a născut pe la vârsta de 12 ani, când am atins primul PC din viaţa mea. Am urmat un liceu de informatică şi am terminat o facultate de matematică şi informatică. Primul job l-am avut într-o sală de internet, unde mă ocupam de întreţinerea sistemelor. Am lucrat 3 ani în industria comerţului online, specializare laptop-uri. Iar din 2010 am lansat Laptop News, un site cu şi despre portabile. Mi-am transformat pasiunea în business.

5 Comentarii

Scrie opinia ta

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

Citeste si: (244 din 437 articole)
Rising Sun


Produsele din cele două game au designuri unice şi sunt disponibile, începând cu această lună, în magazinele partenerilor Asbis România. ...