Tech

50.000 de IMM-uri vor fi informate cu privire la riscurile asociate utilizarii de software nelicentiat

50.000 de IMM-uri vor fi informate cu privire la riscurile asociate utilizarii de software nelicentiat

Campania „Știi ce informații oferi pe tavă cu un software ilegal?” urmărește să informeze în acest sens administratorii de companii și managerii IT din 50.000 de companii mici și mijlocii care au în dotare peste 10 calculatoare funcționale.

În ultimii ani, rata pirateriei în România a scăzut constant, asigurând beneficii pentru economia României. Parteneriatul dintre IGPR și BSA și-a propus să susțină această evoluție descendentă în utilizarea programelor pentru calculator nelicențiate corect. În decursul celor doi ani de colaborare, IGPR și BSA au desfășurat acțiuni de prevenire a pirateriei software în mediul de business, punând la dispoziția a peste 40.000 de companii informații referitoare la riscurile asociate utilizării programelor de calculator neautorizate, dar și la pașii pe care îi pot urma companiile în cazul în care nu se află în legalitate.

În același timp, au continuat și activitățile de combatere a fenomenului pirateriei software; astfel, în primele 8 luni ale anului 2013, IGPR a desfășurat în total 587 de verificări, iar aproximativ jumătate dintre acestea s-au soldat cu dosare penale.Peste 2.000 de unități PC și suporturi digitale au fost ridicate, iar valoarea prejudiciilor solicitate de titularii de drepturi s-a ridicat la peste 400.000 Euro.

În ultimul timp, tot mai multe studii și situații întâlnite în mod concret arată că utilizarea de software piratat este asociată cu riscuri majore de securitate. Astfel, potrivit unui studiu publicat de IDC în martie 2013, „Lumea periculoasă a software-ului contrafăcut și piratat”, unul din trei calculatoare din mediul de afaceri cu software contrafăcut instalat este deja sau va fi infectat cu malware până la sfarșitul anului 2013. Programele pentru calculator nelicențiate nu au de cele mai multe ori activate elementele de securitate ale programului, astfel că sunt însoțite, de obicei, de malware (viruși, troieni, programe spion etc.) sau permit descărcarea de malware ulterior, după instalare. Acest lucru poate afecta buna funcționare a PC-ului și a rețelei din care face parte, mergând până la posibilitatea de generare a unor riscuri de securitate și confidențialitate a datelor personale, de afaceri și financiare ale utilizatorului.

Un risc la care sunt expuse astfel de companii este cel al furtului de informații, prin instalarea malware-ului care:

Ținând cont de aceste realități, începând cu luna septembrie 2013, cei doi parteneri pun la dispoziția companiilor mici și mijlocii aceste informații prin intermediul unei scrisori comune. Administratorii companiilor și managerii IT au posibilitatea de a efectua un audit al programelor informatice prin intermediul unui formular trimis de către BSA și Poliția Română, ca anexă la scrisoarea menționată, și de a beneficia de consilierea consultanților teleBSA, atât înainte, cât și după trimiterea formularului de inventariere, la telefon 021-529.71.95 și e-mail: prevenire@softwareculicenta.ro. Această linie telefonică de asistență și adresa de e-mail vor fi disponibile pe tot parcursul campaniei, adică până în iunie 2014, pentru toți cei care vor avea întrebări și cereri suplimentare de clarificare.

În afara comunicării directe, vor fi puse la dispoziție și soluții pentru managementul variatelor riscuri ce ar putea fi asociate utilizării de software pe site-ul comun al celor doi parteneri – www.softwareculicenta.ro. Astfel, pentru detectarea eventualelor probleme de licențiere a sistemelor informatice din dotare, companiile au la dispoziție și un chestionar online, pe care îl pot descărca de pe site-ul www.softwareculicenta.ro. Mai mult, începând cu luna septembrie a.c. pe site se va găsi și un ghid de management al riscului, care cuprinde informații despre riscurile de securitate asociate utilizării de software nelicențiat și avantajele utilizării de software legal.
Inițiativa beneficiază și de o campanie de media, incluzând un spot TV și un spot radio care vor aduce în atenția utilizatorilor riscurile de securitate și confidențialitate asociate cu utilizarea de software neautorizat.