Tech Laptop

Acer Iconia – review | Laptop News

Acer Iconia – review | Laptop News

Luna trecută, SCOP Computers mi-a trimis spre testare un laptopAcer Iconia – dual screen. Modelul a fost anunţat în toamna lui 2010, în cadrul unui eveniment susţinut la New York. La începutul anului 2011, în cadrul evenimentului CES 2011, Acer Iconia Touchbook a fost desemnat marele câştigător al Last Gadget Standing, competiţie anuală la care participă cele mai votate 10 gadget-uri ale anului. În luna februarie a fost adus şi prezentat în România la un preţ recomandat de 5999 lei. În prezent, Acer Iconia – Touchbook dual screen a ajuns la preţul de 5550 Lei pe site-ul eMAG. Nu este un produs pentru toate buzunarele, dar nici nu pot să-l compar cu alte portabile, fiind un gadget mai special şi, deocamdată, singur pe nişa lui.

Acer ICONIA este un tablet PC multi-touch format din două ecrane de 14 inch sensibile la atingere şi vine într-o configuraţie unică în toată lumea: procesor Intel Core i5-480M, 4 GB DDR3 memorie RAM, hard disk cu o capacitate de 640GB şi placa video încorporată Intel HD. În ciuda dimensiunilor sale (347 x 248.5 x 19 – 31.9mm), nu are unitate optică. Ca o paranteză, Toshiba Libretto W100 are 2 display-uri touch de 7 inch.

Autonomia este asigurată de o baterie cu 6 celule şi înregistrează până la 3 ore în regim normal de lucru. Pot spune că este destul de bine, tinând cont că laptop-ul are 2 ecrane multi-touch cu rezoluţii de 1366 x 768. Ecranele sunt lucioase şi se “murdăresc” repede de amprente. (Acer Iconia – specificaţii tehnice)

Ţin să vă anunţ că nu este chiar uşor. Cântăreşte aproximativ 2.8Kg, cu mult peste media portabilelor de 14 inch şi nu este foarte comod de cărat în permanenţă la birou şi acasă. Asta se datorează şi materialelor de calitate utilizate la construirea şasiului. Capacul este din aluminiu, într-o nuanţă gri deschis şi cu mici inserţii negre.

Şi trecând peste scurta prezentare a elementelor de bază, vă spun că design-ul este chiar plăcut. Mie îmi plac modelele cu liniile mai ascuţite, mai compacte, care lasă o impresie mai “fioroasă”. Iar Acer Iconia touchbook se bucură de aceste atuuri. Cele 2 ecrane sunt prinse printr-o balama circulară, asemănătoare cu cea întâlnită la modelele Sony Vaio, cu butonul de power în partea dreaptă.

Legat de teste şi performanţe nu prea pot să vă spun foarte multe. L-am testat cu diferite aplicaţii benchmark, dar nu sunt relevante pentru acest model. Acer Iconia touchbook este un laptop special. Principalele atuuri sunt ecranele touch şi tehnologiile integrate, mai puţin configuraţia. Pentru doritori, performanţele au fost bune: 1878 puncte in 3DMark2006 pe rezoluţia 1366 x 768, performanţele hard disk-ului – media de transfer este de 56MB/s şi viteza de acees este 17.3 ms.

Şi acum să revenim la experienţa touch. Acer a avut curajul să scoată tastatura fizică şi să bage încă un display pe care este proiectată o tastatură qwerty full-size. La început, senzaţia este uşor ciudată la tastare. Totul se întâmplă pe o suprafaţă de sticlă. Viteza de tastare şi precizie scade pentru că nu mai există delimitarea fizică a tastelor.

Acer Iconia include în premieră funcţia 10 finger multi-touch pe un sistem dual screen dotat cu procesor Intel Core i5, stabilind un nou mod de interacţiune cu fişierele video, fotografiile, site-urile şi clipurile video. A fost creat pentru a oferi o experienţă optimă de tip all-point multi-touch pe un tablet dual-display. Acesta a fost punctul de la care s-a plecat în dezvoltarea Iconia şi a unor aplicaţii cum ar fi Acer Ring.

Acer Ring se activează la plasarea a cinci degete pe ecran şi oferă un acces rapid la o serie de programe optimizate pentru lucrul cu sisteme touchscreen, la tastatura virtuală, la editorul de gesturi, Windows şi Device Control.

Partea frumoasă la Acer Iconia este avantajul de a folosi cele 2 ecrane pentru afişarea de informaţii. Poţi urmări un film pe ecranul superior, în timp ce navighezi prin librăria multimedia cu ajutorul celui de-al doilea ecran. Este distractiv şi interesant să te trezeşti că poţi controla totul doar prin simple atingeri.

Însă, cred că Acer s-a grăbit cu lansarea acestui model. Oamenii încă nu sunt familiarizaţi cu ecranele touch. Abia au apărut tablet pc-urile şi sunt foarte mulţi care nu s-au acomodat cu ele. Cât despre partea de utilizare, nu prea oferă multe variante practice. Consider că acest touchbook dual screen nu este pentru utilizatorii obişnuiţi de portabile. Îl văd mai mult amplasat şi dat spre utilizare prin diferite puncte de orientare şi informare, prin restaurante şi hoteluri sau săli de cinema şi zone pentru divertisment.

Acer a vrut să demonstreze că se pot face şi astfel de gadgeturi, în care tehnologia actuală este integrată în alte moduri. Şi închei review-ul cu o întrebare: “La ce aţi folosi un laptop dual-display touchscreen?”