Orase Orașe din România

Busteni, orasul de la poalele Caraimanului

Busteni, orasul de la poalele Caraimanului

Buşteniul – această poartă deschisă spre Bucegi, este astăzi o staţiune cunoscută şi apreciată.

Frumuseţea peisajului, climatul intramontan, lipsa unor surse de poluare, atmosfera curată şi transparentă, a făcut şi face din staţiunea Buşteni un loc căutat, apreciat şi iubit de turiştii din ţară şi de peste hotare.

Bușteni, oraş din judeţul Prahova. este format din localitățile Bușteni și Poiana Ţapului. Se situează pe Valea Prahovei, la poalele munţilor Bucegi ce au altitudinea maximă de 2.505 m. Se află la 135 km de Bucureşti, capitala ţării şi se întinde pe aprocimativ 7 km de-a lungul văii Prahovei, între “Vadul Cerbului” și tunelul săpat în pintenul muntelui “Muchia Lungă”.

Fiind una din cele mai populare stațiuni de munte, ea oferă panorame spectaculoase, o mulțime de oportunități și activități de vacanță, pornind de la schi şi până la excursii montane.

Orașul se află la limita cu județele Braşov și Dâmboviţa, pe malurile râului Prahova, în locul unde acesta primește apele afluenților Valea Cerbului, Valea Albă și Urlătoarea.

Printre punctele turistice cele mai reprezentative ale oraşului se numără:

Crucea eroilor români din Primul Război Mondial. Se află pe vârful Caraiman şi este considerat monument istoric de interes naţional.

Crucea-eroilor

In faţa gării se află se află statuia caporalului Constantin Mușat “Ultima grenadă”, monument istoric realizat de arhitectul Ion-Dimitriu Bârlad în anul 1928.

Monumentul-ultima-grenada

Monument de interes național este şi Muzeul Memorial “Cezar Petrescu”. Este casa în care scriitorul a locuit ultimii 24 de ani şi în care a scris cea mai parte parte a operei.

Muzeul-cezar-petrescu

Edificiu de o mare valoare arhitectonică, istorică şi documentară este Castelul Cantacuzino. Castelul deţine o bogată colecție de heraldică ce reprezintă blazoanele familiilor de boieri înrudiţi cu cantacuzinii și picturi cu membrii familiei Cantacuzino.

Castelul-cantacuzino

Printre obiectele turistice cele mai îndrăgite de turiştii din ţară, dar şi din străinătate se numără:

  • Cascada Urlătoarea
  • Babele
  • Sfinxul din Bucegi

În staţiune se află şi o telecabină. Ea urcă de lângă Hotelul Silva până pe platoul Bucegilor, în apropierea cabanei Babele. Traseul telecabinei are lungimea de aproximativ 4350 m și o diferență de nivel de aproximativ 1235 m.

Pârtia de ski Kalinderu este preferata iubitorilor de sporturi de iarnă. In apropierea pârtiei se află şi un Fun Park. Acesta dispune de sanie toboggan, Baby lift, bandă transportoare pentru tubbing, tubbing cu Colace cu suprafaţă artificială, Karusel,tiroliană.

Partia-de-ski-kalinderu

Datorită poziţionării sale, stațiunea Bușteni este locația preferată de turişti pentru parcurgerea traseelor din Munții Bucegi. Foarte multe trasee ce au diferite grade de dificultate încep de aici. Multe dintre traseele de pe partea estică a abruptului sunt închise pet imp de iarnă. Insă, accesul pe platoul Bucegi se poate face cu telecabina.

Telecabina-busteni
Poartă a Bucegilor, aşezat la poalele munţilor Caraiman, oraşul Bușteni se situează în fruntea turismului montan din România. Situat în extremitatea estică a Carpaților Meridionali, în mijlocul țării, orașul Bușteni este un loc perfect din care se poate pleaca pentru drumeţii, alpinism şi odihnă în masivul Bucegi.