Diverse

De ce citesc fantasy si cateva motive pentru ca si tu sa o faci

De ce citesc fantasy si cateva motive pentru ca si tu sa o faci

Am auzit un numar de oameni spunand ca genul literar fantasy nu este o lectura pentru adulti, ca nici macar nu este o lectura care sa fie excelenta, ca nu poate concura cu clasicii sau cu alte romane care sunt considerate capodopere si asa mai departe. Ei bine, toate acele afirmatii de mai sus sunt niste neadevaruri si putem spune ca  exista un numar imrpeisonant de romane fantasy care depasesc chiar si unele opere clasice.

De ce citesc fantasy? Citesc fantasy– ca multe alte genuri literare – pentru ca imi permite sa intru in lumi necunoscute, pentru ca intr-un anumit sens este ca si cum m-as intoarce in timp si ma simt ca un copil plin de vitalitate si cu vise care se implinesc. Dar un roman fantasy nu este doar evadare, este si mult mai mult.

Ce este fantasy?

Nu incerc sa dau o definite academica a genului fantasy, pentru ca nu este ceva greu de definit si cred ca oricine stie la ce se refera. Asa ca cel mai bine este sa iti ofer cateva exemple de stiluri care se pot incadra perfect in genu fantesy. Cu totii recunoastem in fantesy o serie de alte genuri, care nu sunt toate neaparat prezente in fiecare lucrare.

Aventura: Fantasy-ul este aventura pura, precum cea scrisa de Jonathan Swift si altii ca el, plasata doar intr-o lume in afara propriei noastre. Gasesti “Calatoriile lui Gulliver” la libraria Donaris Galati.

Thriller: nu exista fior, suspans, entuziasm intr-o poveste fantasy? Exista din plin, poate mai mult ca intr-un roman politist.

Horror: Unele creaturi prezentate in romanele fantastice sunt demne de povestile de groaza clasice. Creaturile de cosmar care traiesc in umbra sunt groaza pura.

Povestea: Daca un roman fantasy este bine scris, precum cele scrise de Talkin, lucrarea devine si o adevarata privire in trecutul nostru.

Acest lucru nu inseamna ca fantasy-ul este o condensare si un amestec al acestor genuri, dar cu siguranta le cuprinde. Citesc povesti fantasy pentru ca recunosc in ele mai multe elemente ale naratiunii care, impreuna, creeaza acea atmosfera capabila sa ma implice si cred ca fac si genul complet.

Fantasy-ul este pentru cei ce au  un suflet de aventurier si doresc sa calatoreasca cu ochii mintii in lumi fantastice. Pentru cei ce isi imagineaza lumile acestea, creaturi legendare si castele este ca si cum ai fi cu adevarat in acele locuri.

Emilio Salgari, cel care a scris faimoasele serii de carti cu Sandokan, a spus ca „a scrie inseamna a calatori fara a avea bataia de cap a bagajelor”. A citi fantasy este mult mai mult…inseamna a calatori intr-o lume in care nicio companie aeriana sau tren nu te va duce vreodata.

Fantasy-ul este un gen extraordinar pentru ca are un potential enorm, deoarece iti permite sa dai drumul la fiecare fantezie si sa dai mereu nastere la noi elemente, noi creaturi, noi tipuri de magie si asa mai departe. Cu toate acestea, mai ales in tara noastra, nu este atat de popular. Iata care sunt cele mai fecvente critici si voi incerca sa explic de ce sunt nefondate. Iata pe cele principale:

Critica numarul 1: Este plin de stereotipuri. Gresit. Orice roman este plin de stereotipuri, nu este doar o apanajul genului fantasy. Dupa cum am spus mai sus, exista un potential extraordinar in acest gen, dar daca scriitorii nu il exploateaza si nu cade in clisee (cum ar fi elfii frumosi, capcaunii rai, vrajitorul puternic cu un bat etc.), vor primi un roman stereotip si defectuos. Dimpotriva, a sti sa exploatezi imaginatia aduce o gura de aer proaspat.

Critica numarul 2: Este doar pentru copii. Acest lucru este, de asemenea, gresit. Sa luam fenomenul mondial din ultimii ani, Game of Thrones. Este clar ca exista si romane fantasy pentru copii, dar nu doar pentru copii. Fantasy-ul nu este sinonim cu un basm pentru copii.

Critica numarul 3: Limbajul nu este inovator, vom gasi vreodata doar o a treia persoana. Acest lucru este aproape intotdeauna adevarat, naratorul fantasy este aproape intotdeauna omniscient pentru ca de multe ori trebuie sa gestioneze si sa cunoasca o lume intreaga, diferita de a noastra si cu multe personaje. A treia persoana este asadar cea mai potrivita in acest caz, dar asta nu inseamna ca nu exista romane povestite la persoana intai. Cat despre limbaj, trebuie sa ne gandim ca Tolkien, de exemplu, a inventat limba elfilor cu gramatica cu tot,,,cat de tare este acest lucru?!

Critica numarul 4: Este plin de prostii. Aceasta critica si altele asemanatoare nici macar nu trebuie luate in considerare, deoarece sunt nefondate la nivel baza. Este ca si cum ai spune ca romanele de dragoste sunt inutile pentru ca acele povesti de dragoste nu se intampla niciodata in viata reala sau ca este imposibil sa te identifici cu Harry Potter pentru ca nu exista magie.

Si acum, dupa ce am vazut criticile, sa trecem la motivele pentru care acest gen merita citit.

Motivul numarul 1: Calatorim. Da, am mai spus asta. Evadam din realitate, vizitam locuri de neimaginat si intalnim creaturi memorabile. Cine nu si-a dorit sa intalneasca un elf, sa faca o vraja la Hogwarts sau sa lupte cu un dragon?

Motivul numarul 2: Crestem. O poveste fantastica nu este usoara si distractiva, asa cum multi oameni tind sa creada. Nu deschizi cartea stiind ca baietii buni vor castiga si ca totul va fi ca inainte. Rezultatul bataliei finale nu este de la sine inteles si, daca a existat o victorie, va fi intotdeauna amara. Vor fi evenimente neprevazute, sacrificii, violente, morti care ne vor sfasia sufletele. Vom fi fata in fata cu o poveste dura, la fel ca viata reala. Si vom invata lectii valoroase.

Motivul numarul 3: Dezvolta un ochi critic. Fantesy-ul este plin de metafore despre lumea noastra, despre valori, despre ceea ce ne inconjoara. Citind cu atentie vom intelege ca personajele au probleme si sentimente asemanatoare cu ale noastre si ca nedreptatile prezente in acea lume sunt aceleasi cu ale noastre.

Motivul numarul 4: Stimuleaza imaginatia si creativitatea. Cu cat exploram o lume si ii cunoastem mai mult creaturile, personajele si locurile magice, cu atat vom primi stimuli nu doar pentru a crea ceva al nostru, ci pentru a ne dezvolta mai mult imaginatia.

Pe scurt, a citi fantasy este un privilegiu si ne dezvolta multilateral.