Tech Masini

Lui Elon Musk  nu-i place să fie șeful companiei Tesla

Lui Elon Musk  nu-i place să fie șeful companiei Tesla

Născut la 28 iunie 1971, Elon Reeve Musk FRS este un antreprenor și magnat în afaceri. El este fondatorul CEO și inginer șef la SpaceX; investitor în stadiu incipient și arhitect de produs al Tesla, Elon Musk este unul dintre cei mai bogați oameni din lume.

În 2002 Elon Musk a fondat SpaceX, un producător aerospațial și o companie de servicii de transport spațial.

În 2004 s-a alăturat producătorului de vehicule electrice Tesla Motors ca președinte și arhitect de produs, devenind CEO al acestuia în 2008.

În 2006, a contribuit la crearea SolarCity. Aceasta este o companie de servicii de energie solară care a fost achiziționată ulterior de Tesla și a devenit Tesla Energie.

În 2015, a cofondat OpenAI, o companie de cercetare care promovează inteligența artificială.

În 2016, a cofondat Neuralink. Aceasta este o companie de neurotehnologie axată pe dezvoltarea interfețelor creier-computer. De asemenea, a fondat The Boring Company, o companie de construcții de tuneluri.

Tot el propus Hyperloop, un sistem de transport vactrain de mare viteză.

Tesla a fost constituită în iulie 2003 de Martin Eberhard și Marc Tarpenning. Aceştia au finanțat compania până la runda de finanțare din seria A. Amândoi au jucat roluri active în dezvoltarea timpurie a companiei înainte de implicarea lui Musk. Musk a intrat în consiliul de administrație al Tesla ca președinte.

A preluat un rol activ în cadrul companiei, supravegând astfel designul produselor Roadster. În urma unei serii de conflicte în 2007 și a crizei financiare din 2008, Eberhard a fost eliminat din firmă. Astfel, Musk a preluat conducerea companiei ca CEO și arhitect de produse în 2008.  Elon Musk a precizat că nu-i place să fie șeful Tesla.

Unei instanţe din SUA le-a dezvăluit că mai degrabă şi-ar petrece timpul pe proiectare și inginerie. Fondatorul miliardarului Tesla vorbea la începutul unui proces în care este acuzat că a făcut presiuni asupra membrilor consiliului de administrație al companiei într-un acord de 2,6 miliarde de dolari pentru a achiziţiona o firmă de panouri solare.

Acționarii susțin că banii producătorului auto au fost irosiți la cumpărarea SolarCity. La momentul tranzacției, domnul Musk deținea o cotă de 22% atât la Tesla, cât și la compania de panouri solare, care a fost fondată de verii săi.

El a afirmat că, întrucât a deținut aproape exact același procent din ambele, nu a existat niciun câștig financiar. Toate fac parte dintr-un plan general.

De asemenea, el a negat exercitarea presiunii asupra membrilor consiliului, spunând că acordul face parte dintr-un plan general de creare a vehiculelor la prețuri accesibile, cu surse de alimentare ecologice. Acționarii care i-au adus dosarul lui Musk au cerut instanței să îi ramburseze Tesla în totalitate 2,6 miliarde de dolari.

Alți membri ai consiliului de administrație de la Tesla au soluționat un proces pentru tranzacție pentru 60 de milioane de dolari. Acei membri ai consiliului, care l-au exclus pe domnul Musk, nu au recunoscut nicio acțiune greșită.

Dan Ives, analist la Wedbush Securities, a declarat că investitorii vor urmări foarte atent cazul. Procesul va dura aproximativ două săptămâni. Randall Baron, avocatul acționarilor, l-a avertizat pe antreprenor că acest caz aflat în judecată la Delaware Chancery Court urma să fie o problemă.