Tech Securitate

Facebook – tinta atacurilor de tip phishing

Facebook – tinta atacurilor de tip phishing

De asemenea, există semne care demonstreză că şi noua reţea Google+ este în vizorul spammerilor. Volumul de mesaje spam din totalul traficului de e-mail a fost în medie de 83,3%, iar cele mai populare subiecte exploatate de spammeri au fost lansarea noului film Harry Potter, moartea lui Osama bin Laden sau comemorarea morţii lui Michael Jackson.

Autorităţile din întreaga lume au continuat şi în luna iunie operaţiunile de identificare şi arestare a spammerilor. Astfel, după ce Microsoft şi reprezentanţii legii din SUA au blocat botnet-ul Rustock, ancheta continuă cu încercarea de a găsi un grup de cetăţeni ruşi, acuzaţi de crearea şi întreţinerea reţelei. De asemenea, Pavel Vrublevsky, proprietarul serviciului de plată online ChronoPay, a fost arestat în Rusia, fiind acuzat de lansarea unor atacuri DDoS împotriva unui competitor.

Începând cu luna iunie, Japonia se alătură ţărilor care luptă împotriva infracţionalităţii cibernetice, catalogând crearea, distribuţia, cumpărarea şi stocarea de programe periculoase, precum şi distribuirea de spam cu materiale pornografice, drept o ofensă criminală adusă statului.

India a fost principala sursă de spam luna trecută, fiind urmată de Brazilia, cu o creştere de 4,4 procente faţă de mai. Printre ţările care au înregistrat scăderi în volumul de spam distribuit se numără Coreea de Sud şi Rusia.

Kaspersky Lab a remarcat o scădere a cantităţii de malware transmise prin e-mail, programe periculoase fiind identificate în 3,8% din totalul mesajelor care au circulat în luna iunie, însemnând o scădere cu 0,3% faţă de mai. De asemenea, statisticile arată că aproape o treime din mesajele spam în limba engleză distribuite luna trecută erau de natură frauduloasă, fiind trimise cu scopul de a fura bani de la utilizatori sau de a infecta computerele cu malware.