Laptop

Laptop recondiţionat | Laptop News

Laptop recondiţionat | Laptop News

Dacă despre laptop-urile second hand am aflat câte ceva în articolul trecut, trebuie să trecem acum în revistă o altă soluţie pentru cei care vor un portabil, dar nu stau prea bine la capitolul buget: laptop-urile refurbished (sau recondiţionate). Aşadar, ce este un laptop recondiţionat? Care sunt avantajele şi dezavantajele achiziţionării unui astfel de portabil?

Laptop-urile recondiţionate (cunoscute şi sub expresiile „laptop refurbished” sau „laptop renewed”) reprezintă în principal laptop-uri care au fost deja folosite, dar apoi au fost recondiţionate (reparate) astfel încât să poată fi vândute ca şi cum ar fi noi. Dintre un laptop refurbished şi un laptop second hand, primul este considerat opţiunea cea mai bună din punctul de vedere al calităţii.

De obicei, este vorba despre notebook-uri returnate în perioada de garanţie – au fost cumpărate de clienţi, care le-au utilizat timp de câteva zile, o lună sau câteva luni după care le-au adus înapoi la magazin din diverse motive. De acolo, sunt trimise înapoi la producător pentru recondiţionare – în timpul acestui proces, sunt verificate componentele hardware, calculatorul este testat, apoi reparat (eventual sunt înlocuite o serie de componente) şi curăţat. Scopul este de a le face să arate şi să funcţioneze ca noi, însă, pentru că au fost deja folosite, vor fi mai ieftine atunci când sunt din nou scoase la vânzare. Sunt vândute în magazine sub o etichetă de tipul „refurbished”, „open box” sau „resigilate”.

Evident, cazul menţionat mai sus nu este singurul în care putem vorbi de laptop-uri recondiţionate. Alteori poate fi vorba şi despre laptop-uri care nu au îndeplinit de la început standardele de calitate ale producătorului şi care au fost retrimise în fabrică pentru reparaţii. În principiu, există trei mari categorii de notebook-uri recondiţionate:

1. Laptop-uri recondiţionate de fabrică – laptop-uri noi, cu mici probleme, care au fost returnate producătorului sau ale căror probleme au fost descoperite chiar în timpul procesului de producţie şi nu au îndeplinit standardele de calitate. Acestea sunt reparate, testate din nou şi apoi vândute pe piaţă, direct de către producător, la preţuri mai mici.

2. Laptop-uri recondiţionate folosite – laptop-uri folosite de către consumatori, care au fost apoi vândute unei firme specializate. După ce primesc o serie de componente noi şi sunt upgradate, sunt scoase din nou la vânzare, la preţuri mai mici.

3. Laptop-uri recondiţionate personalizate
– laptop-uri reparate care sunt reasamblate pentru a se potrivi cerinţelor clienţilor. De obicei, cumpărătorul specifică ce anume îşi doreşte şi laptop-ul va fi „reconstruit” conform dorinţelor sale, alegând mărimea display-ului, procesorul, capacitatea hard disk-ului şi RAM-ului etc.

Avantajele achiziţionării unui laptop recondiţionat

1. Calitatea – laptop-urile recondiţionate fac parte de obicei din categoria portabilelor aflate încă pe piaţă. Aşadar, sunt echipate cu tehnologii mai noi decât multe din notebook-urile second hand şi sunt mai avantajoase din punctul de vedere al calităţii – fie pentru că au fost reparate, fie pentru că le-au fost înlocuite o parte din componente cu unele mai bune. Mai mult decât atât, după procesul de recondiţionare, un astfel de portabil este verificat şi testat, tocmai pentru a îndeplini toate specificaţiile originale de producţie.

2. Preţul – un laptop recondiţionat este mai ieftin decât unul nou, deşi este posibil să fie mai scump decât un model second hand. De obicei, face parte din diverse promoţii care se pot dovedi avatajoase.

3. Garanţia – de obicei, portabilele refurbished vin cu o garanţie la fel de bună ca un laptop nou.

4. Noutatea – în general, laptop-urile refurbished au fost folosite foarte puţin timp (câteva zile sau câteva luni). Aşadar, chair dacă nu sunt tocmai noi, nici departe nu sunt. Prin urmare au caracteristici apropiate de cele mai noi modele de portabile de pe piaţă – aceleaşi procesoare bune, aceleaşi hard drive-uri spaţioase şi sisteme de operare noi, spre deosebire de laptop-urile second hand, care aparţin generaţiilor mai vechi.

Dezavantajele şi riscurile achiziţionării unui laptop recondiţionat

Evident, ca orice produs folosit, un notebook recondiţionat poate avea şi dezavantajele lui. Iată care ar putea fi riscurile unei astfel de achiziţii şi câteva sfaturi pe care să le iei în considerare.

1. Ai grijă de la cine cumperi – este indicat să achiziţionezi laptop-uri refurbished direct de la marii producători sau de la magazinele online de încredere. Dacă ai găsit un retailer mai mic, verifică mai întâi reputaţia acestuia la nivelul pieţei – citeşte review-uri şi opinii ale altor consumatori.

2. Verifică specificaţiile şi alte detalii – înainte de a alege un laptop recondiţionat, citeşte toate informaţiile despre el, vezi cu ce accesorii şi ce software vine echipat şi asigură-te că primeşti licenţele originale.

3. Riscul defecţiunilor – în general, un laptop recondiţionat este testat şi îndeplineşte toate standardele de calitate. Cu toate acestea, din moment ce laptop-ul a mai fost utilizat de altcineva sau a avut nişte probleme şi a trebuit să fie reparat, rămâne întotdeauna un risc privind calitatea produsului (de exemplu, nu este exclus ca pe carcasă să aibă una-două zgârieturi mici sau imperfecţiuni etc.). Până la urmă, nu vorbim de un produs nou nouţ.