Tech

Mărimi de tastaturi | Laptop News

Mărimi de tastaturi | Laptop News

Tastatura standard, pe care o mai ştim pe englezeşte şi sub denumirea de “full size keyboard” sau într-o plăcută combinaţie româno-americană “tastatură full size“, are în general între 101 şi 105 taste (101 cea americană, 104 cea de la Microsoft sau 102/105 cele internaţionale). Poate avea chiar şi 109 taste, pe pieţele asiatice.

Cu alte cuvinte, este tastatura completă pe care o întâlnim la desktop-uri şi măsoară, în general, în jur de 43.18 cm lungime şi 15.24 cm lăţime. Evident, spaţiul dintre taste este generos în acest caz, iar tastele sunt mari şi comod de apăsat.

Dimensiunea tastelor în cazul unei tastaturi standard este definită astfel – să fie suficient de mari încât să poată fi cu uşurinţă apăsate cu vârfurile degetelor. Nu există numere bătute în cuie, dar eu am fost curioasă şi am măsurat o tastă normală a tastaturii mele Logitech şi o tastă a unei Genius – ambele au latura de sus de 12 mm.

Dar iată că au apărut portabilele şi, odată cu ele, nevoia de a avea tastaturi mai mici şi tot mai mici. Există trei metode de a obţine acest lucru – reducând spaţiul dintre taste, reducând numărul tastelor sau reducând dimensiunile tastelor.

În principiu, o tastatură full size de laptop are numărul întreg de taste, iar tastele normale (adică literele şi semnele grafice) au aceeaşi dimensiune ca cele de pe o tastatura full size pentru desktop, numai că a fost redus spaţiul dintre ele şi cel mai probabil s-a modificat puţin amplasarea lor.

Însă pentru mini laptop-uri, deja nu mai sunt suficiente aceste schimbări, aşa că se reduce şi mărimea tastelor normale. Astfel, obţinem aşa numitele tastaturi 95%, 92% sau chiar 70% (lista poate continua). Aşadar, acest procent face în general referire la mărimea tastelor.

Pe scurt, tastaturile pentru mini laptop-uri sunt mai mici decât o tastatură full size, iar denumirea lor conţine un procent ce face referire la mărimea tastelor. Aşa obţinem o tastatură 92%, o tastatură 95% şi aşa mai departe.