Diverse

Noua modalitate ingenioasă a Adidas de a face pantofi sport! Teoria firelor robotizate

Noua modalitate ingenioasă a Adidas de a face pantofi sport! Teoria firelor robotizate ianuarie 10, 2021
Adidas

Noua tehnologie a mărcii sportive Adidas Strung folosește un robot pentru a aşeza mii de fire individuale pe partea superioară a unui pantof sportiv. Rezultatul este unul destul de ușor.

În ultimii trei ani lumea atletismului a fost obsedată de o singură tehnologie: cea a utilizării plăcilor din fibră de carbon. Acestea sunt acum utilizate de aproape toți producătorii de pantofi sport pentru alergare. Dar, pe măsură ce companiile sportive au acordat mai multă atenţie utilizării plăcilor din fibră de carbon, folosirea materialului din ţesătură care acoperă piciorul   fost complet neglijată.

Insă, Adidas a dezvăluit că, în ultimii patru ani, oamenii de știință din domeniul tehnologiei digitale și a sportului au lucrat în secret la un mod nou de a crea partea superioară a unui pantof sport. Această tehnologie vede că un robot poate plasa rapid mai mult de o mie de fire individuale pe partea din ţesătură care acoperă piciorul.

Pentru a crea această pânză, compania a construit o robotică personalizată, un software și a efectuat scanări de înaltă rezoluție a modului în care se mișcă picioarele sportivilor în timp ce aleargă. Adidas a reuşit să combine noul proces cu o talpă imprimată 3D, făcându-i, până în prezent, unii dintre cei mai avansați pantofi sport ai mărcii Adidas.

Primele versiuni vor fi disponibile până spre sfârşitul anului 2021. În timp ce materialul Strung a fost creat inițial pentru pantofi de alergare. Compania se gândeşte deja la modul în care noul proces ar putea fi utilizat şi pentru alte produse pe care le produce.

Designer-ul de inovație de la laboratorul Futurecraft a afirmat că au existat două moduri de a crea o țesătură: prin țesătură și prin tricotat. Cel mai recent laborator a creat formatori Loop complet reciclabili și formatori imprimați 3D.

Fabricarea materialelor tradiționale permite, de obicei, așezarea firelor pe orizontală sau pe verticală, ceea ce înseamnă că sunt relativ limitate de modul în care pot fi așezate. De exemplu, tehnologia Nike Flyknit este creată prin tricotarea pătratelor mici. Modelele din materiale se repetă adesea.

Partea superioară are mai multe straturi de fire individuale plasate peste pantoful sport. Firele sunt plasate la toate unghiurile, deci nu la întâmplare. Echipa Strung a afirmat că decalajele dintre fire variază și firele pot fi reglate pentru a avea proprietăți diferite.

Corcoran-Tadd a explicat că există un fir care se află în regiunea călcâiului, doar în aceea regiune pentru că este cel mai rigid fir care se foloseşte în partea superioară. Utilizarea unui număr mai mic de fire permite o respirabilitate mai mare.

Există o mulţime de fire care au proprietăți diferite. Proiectarea unor astfel de pantofi sport se bazează pe date de tip comportamental, precum detalii despre cât de repede aleargă oamenii și condițiile în care aceştia o fac. Aceste date sunt combinate cu date despre mișcarea piciorului pentru a putea ajuta la poziționarea fiecărui fir.

Totuși, proiectanții spun că nu au control total asupra acestui robot. Software-ul de modelare creat de ei permite sistemului să-și imagineze mai multe tipuri de structuri de fire diferite, care pot fi apoi modificate și adaptate pentru a se potrivi cel mai bine scopului antrenorului. Pantoful prototip a fost conceput pentru oamenii care aleargă prin oraş.

Echipa Adidas a afirmat că doreşte să experimenteze cât de cât de confortabil este pantoful sport, să acceseze software-ul și să manipuleze firele individuale sau grupările de fire.

Abordarea bazată pe date poate avea ca rezultat sugestii care ar putea să nu fie răspunsul natural pentru mulţi proiectanți. Majotitatea deciziilor sunt luate de către om care este foarte bine informat de datele de tip comportamental.

În timpul primelor prototipuri ale tehnologiei Strung, angajații Adidas spun că au petrecut zile întregi verificând firele pentru a vedea dacă ideea lor poate funcționa.

Dyckmans a afirmat că oprtunitatea unică a lui Strung este aceea că un robot poate face ceva de care un om nu este capabil. Robotul are atașate 10 bobine diferite de fir, fiind capabil să le alimenteze printr-un sistem central de filetare și apoi să creeze automat partea superioară din desenele digitale.

Fiecare parte superioară realizată prin folosirea tehnologie Strung este realizată dintr-o singură bucată. Nu există secțiuni diferite care să fie necesar a le uni cu alte procese pentru a construi partea superioară generală.

Această metodologie înseamnă că este ușor să testați noi modele cu diferite poziționări ale firului. Dar are și avantajul de a putea produce pantofi la scară largă. Când primii pantofi care folosesc tehnologia Strung vor fi scoși la vânzare, Adidas spune că va avea nevoie de mai puțin de 10 roboți pentru a fabrica cantitățile pe care intenționează să le producă.

Acest robot este mai precis şi mai rapid decât omul.