Un scenariu destul de probabil vara, pentru multi, ar fi acesta: Este vara, tu si sotia ta organizati o petrecere in gradina si doresti sa iti impresionezi invitatii cu bauturi fine si preparate exotice. Ce bautura sa alegi pentru a complimenta o seara de vara cu adiere usoara? Desigur, o sticla de rom Botran Reserva 15 ani!
Botran Reserva 15 ani este un rom maturat dupa metoda Solera in muntii din Guatemala, in butoaie de stejar alb si in butoaie americane care au fost folosite anterior pentru maturarea sherry-ului si porto-ului. De culoarea mahonului, dens, complex si expresiv cu un gust prezent de stejar si un pic de vanilie. Seducator, sec si exploziv. Notele date de butoaiele de stejar, aromele de fructe uscate si condimente se impletesc si se armonizeaza perfect.
Aceasta bautura se potriveste de minune cu cateva cuburi de gheata, simplu sau chiar si combinat cu alte arome. Desi o astfel de sticla de rom matuata de 15 ani nu va avea nevoie de alte “artificii” pentru a fi o bautura senzationala!
Originile lui Botran se intind inca de la inceputul secolului al XX-lea, cand familia a renuntat la distilarea in Spania si a emigrat in Guatemala. Acolo au inceput curand sa faca rom la scara mica. In anii 1940, Botranii si-au unit fortele cu alte patru distilatoare familiale pentru a forma Industrias Licoreras de Guatemala. Ron Botran este o linie de rom din Guatemala distilata de Industrias Licoreras de Guatemala, aceeasi distilerie care produce linia de romuri Zacapa.
Cele sase romuri Botran sunt Etiqueta Blanca, Añejo Oro, Añejo 8, Añejo 12, Solera 1893 si XL. Ron Botran a fost fabricat pentru prima data in Quetzaltenango, Guatemala. Familia Botran este cunoscuta in mod obisnuit pentru productia de trestie de zahar in Guatemala, dar in 1939 au decis sa inceapa o calatorie prin infiintarea Industria Licorera Quetzalteca. Cei cinci frati au fost de acord ca ultimul loc pentru a imbatrani romul in Guatemala a fost Quetzaltenango.
Din acea zi, ei au fost implicati in toate detaliile referitoare la productia lor de rom. Desi procesul de hranire a evoluat, totul a inceput cu procesul de hranire numit „Sistema Solera”. Acest proces implica integrarea romului tanar si vechi, deoarece matureaza ani de zile in butoaie de stejar alb. Este prima familie care a produs rom, iar in zilele noastre continua sa produca unul dintre romurile de cea mai buna calitate din lume. Romurile Solera 1893 si Reserva de inalta calitate au castigat numeroase premii mondiale pentru complexitatea, profunzimea si aroma dulce semnata.
Toata trestia de zahar care se foloseste in romurile Botran este culeasa din mosia familiei lor din Retalhuleu, in sudul Guatemala. Aceasta locatie este perfecta pentru cresterea trestiei de zahar datorita solurilor sale argiloase, vulcanice, care se bucura de soare constant. Aceste calitati permit cresterea soiurilor de trestie de zahar care dau cel mai mare continut de zahar pentru a oferi cea mai buna materie prima si caracteristicile ideale pentru primul proces de producere a romilor Botran. Bastonul este transportat la moara pentru prima presare. In timpul acestui proces, sucul extras din presarea trestiei este incalzit pentru a indeparta apa si impuritatile, creand astfel mierea virgina din trestie de zahar. Ingredientul cheie al tuturor romurilor Botran, deoarece permite conservarea mai multor zaharuri.
Mierea de trestie de zahar este fermentata cu ajutorul unei tulpini proprii de drojdie luata din ananas, pentru a permite zaharului sa fie transformat in alcool, pastrand in acelasi timp consistenta aromelor si aromelor pentru romuri. Acest proces de fermentare dureaza aproximativ 120 de ore si ajuta la dezvoltarea aromelor care vor fi prezente in rom. Fiecare produs este distilat individual pentru a obtine un caracter distinctiv unic produsului final. Procesul de distilare permite extragerea alcoolului din „mustul” fermentat in alambicuri care contin componente de cupru. In acestea, produsul fermentat este incalzit cu abur pana cand alcoolul atinge punctul de evaporare. Vaporii de alcool sunt apoi trecuti prin condensatoare unde sunt capturati din nou.
Cum putem descrie acest tip de rom Botran Reserva 15 ani?
In pahar: romul are o culoare frumoasa de bronz mediu, cu rosu si auriu. Din nou, romul pare a fi de vascozitate medie, nu prea greu. Vanilie, caramel si alte arome picante se ridica din pahar. Nu miroase atat de greu pe cat am fi crezut. Este foarte neted, fara duritate. Asezarea prelungita in pahar dezvaluie o aroma calda de piersica, stejar si piele.
In gura: romul iti invaluie instantaneu cavitatea bucala stejar dulce incalzitor si caramel cu o margine de sherry intunecat. Condimentele usoare si stejarul domina mijlocul palatului. Finisajul este fudge de lapte pur, stejar si o dulceata fructata, iar acest lucr revine in valuri atat in gura, cat si prin vaporii care se strecoara in partea din spate a nasului. Este, sincer, tot ceea ce cautati intr-un rom de calitate pentru a se potrivi tuturor dispozitiilor si orelor din zi.
Puteti sa-l amestecati, in multe bauturi, dar multi il prefera mais implu. Daca il amestecati, alegeti totusi un rom de moda veche. Luati un pahar de amestec cu cateva cuburi de gheata, adaugati o lingura de sirop de zahar, 50 ml de Botran Reserva si 2 sau 3 liniute de Angostura Bitters. Se amesteca bine pana cand este bine racit, apoi se strecoara intr-un pahar de cocktail umplut cu 3 sau 4 cuburi de gheata. Finalizati cu o felie de coaja de portocala pentru gust si decor!