Gaming Tech

PlayStation 4 poate dăinui veșnic mulțumită unei actualizări de software

PlayStation 4 poate dăinui veșnic mulțumită unei actualizări de software

PlayStation 4 este deja o consolă a trecutului, întrucât consolele next-gen se apropie de aniversarea de un an de la apariție. Și pe măsură ce trece timpul, cea mai populară consolă din cea de-a opta generație se vede obligată să iasă la pensie. Însă un nou update de software îi va prelungi enorm durata de viață, cu mult după ce Sony va hotărâ să încheie suportul PSN.

Actualizarea software cu versiunea 9.00 introduce… sau mai de grabă elimină o măsură de protecție la nivel software care ar fi putut cauza un soft brick în viitor. Modul în care funcționează este destul de simplu: la fel ca orice altă placă de baza, cea din PlayStation 4 are o baterie CMOS care are scopul de a reține data și ora chiar și atunci când consola este deconectată de la priză. Odată înlăturată bateria pentru orice fel de motiv, consola pierde noțiunea timpului.

PlayStation 4 Software Update v9.00

Pentru a reveni la normal, PlayStation 4 trebuie să se conecteze la PSN, ca rețeaua să-i furnizeze data și ora exacte. Doar că în cazul în care suportul PSN pentru această consolă ar fi încheiat mâine, simplul proces de descărcare al bateriei ar face consola inutilizabilă. Sau cel puțin ăsta era cazul până la noul update de software. Pe lângă alte schimbări, acesta elimina sistemul de protecție care necesită comunicarea între consola și internet.

În acest fel, PlayStation 4 poate fi la fel de bine folosit pentru a stoca jocuri vechi de care să te bucuri peste câțiva ani. Deși problema este rezolvată în acest caz, Sony încă trebuie să implementeze soluția aceasta și pe PlayStation 3, iar pe măsură ce discuțiile despre încheierea suportului PSN pentru consola din a șaptea generație devin din ce în ce mai serioase, producătorul va trebui să vină rapid cu soluția.