Gaming Tech

Prețurile plăcilor video la maximul ultimelor șase luni

Prețurile plăcilor video la maximul ultimelor șase luni

Prețurile plăcilor video la maximul ultimelor șase luni

Criza de semiconductori, despre care se crede că va persista cel puțin încă un an, dar și creșterea cererii din ultima perioadă au făcut ca prețurile plăcilor video să urce la maximul ultimelor șase luni. Un raport publicat de 3DCenter arată că prețurile plăcilor grafice de la AMD și NVIDIA sunt cu până la 100% mai mari decât cele recomandate de producător. Același raport subliniază că disponibilitatea s-a îmbunătățit în ultima lună, însă, în ciuda acestui lucru, prețurile continuă să rămână pe un trend ascendent.

Cele mai afectate SKU-uri sunt Radeon RX 6800, 6800 XT, 6600 XT, GeForce RTX 3070 Ti, RTX 3080 și RTX 3090. Radeon RX 6800 ajunge la raft la un preț de două ori mai mari decât cel recomandat de producător, în timp ce Radeon RX 6700 XT costă până la 84% mai mult. Deși NVIDIA a implementat un algoritm care reduce performanța în mining, cererea de plăci video este în continuare ridicată, iar prețurile continuă să fie cu mult peste MSRP. Prețurile retail ale RTX 3080 și RTX 3060 sunt cu 85%, respectiv 92% mai mari decât cele recomandate de producător.

Având în vedere că sărbătorile de iarnă sunt la doar două luni distanță nu ar fi exclus ca plăcile video să devină mult mai scumpe și mai greu de găsit. Estimările de până acum arată că piața ar putea reveni la o oarecare normalitate de abia spre sfârșitul anului viitor.