Foto-Video

Recenzie Nikon Z 70-200mm f2.8 VR S

Recenzie Nikon Z 70-200mm f2.8 VR S

Introducere

Nikon Z 70-200mm f2.8 VR S este un teleobiectiv profesionist conceput pentru aparatele foto Nikless din seria Z fără oglindă. Anunțat în ianuarie 2020, este deja cel de-al paisprezecelea obiectiv Nikon cu montură Z, însă doar al doilea zoom nativ cu un raport focal f2.8 rapid completând zoomul standard Z 24-70mm f2.8 S. al Nikon.

Este, de asemenea, unul dintre puținele Z-Nikkor care are stabilizare optică a imaginii, oferind astfel o reducere a vibrațiilor atât de necesară chiar și pe Nikon Z50. În plus, funcționează cu noul teleconvertor Nikon 1.4x și 2.0x Z. Din punct de vedere fizic, Z 70-200mm f2.8 VR S este foarte asemănător cu predecesorul său de montură F, AF-S 70-200mm f2.8E FL ED VR, ca dimensiune și greutate, iar ambele obiective nu se extind în timpul zoomului.

Sunt caracteristici care plasează noul Z 70-200mm f2.8 VR S înaintea predecesorului său cu montură F: are un inel funcțional personalizabil care poate fi atribuit pentru a acționa diafragma și are un afișaj OLED inteligent pe care Nikon l-a introdus cu obiectivul său Z 24-70mm f2.8 S. Poate indica distanța focală, diafragma sau distanța de focalizare și adâncimea de câmp. Nikon Z 70-200mm f2.8 VR S are un preţ de aproximativ 13.500 RON.

Caracteristici

Dimensiunea acestuia este de 89 x 220 mm. Capacul obiectivului are 56 mm, cu un diametru de 111 mm. Noul Z-Nikkor este puțin mai lung decât F-Nikkor la 89 x 203 mm.  Greutatea lui este de: 1359g. Piciorul trepiedului are 82g. F-Nikkor are 1357 g, iar piciorul trepiedului are 71g.

Modelul Sigma este cel mai greu, având 1810g. Noul Z-Nikkor este cel mai ușor obiectiv f2.8 de 70-200mm din gama Z. Motivul pentru care mărimea și greutatea ambelor lentile Nikkor sunt atât de asemănătoare devine mai clar atunci când este vorba de construcția optică.

Optică

Nikon Z 70-200mm f2.8 VR S are un design destul de complex, cu 21 de elemente în 18 grupe, inclusiv 10 elemente speciale de dispersie și 2 elemente asferice. Acest lucru este similar cu F-Nikkor de 22 de elemente în 18 grupuri, dar cu un număr mai mare de elemente speciale. 36 de suprafețe de sticlă / aer creează o mulțime de oportunități în care reflexiile pot crea probleme.

Pentru a contracara acest lucru, ambele obiective folosesc Nano-coating Nikon pentru a reduce semnalul luminos şi strălucirea. Dar numai Z 70-200mm f2.8 VR S profită de noua acoperire antireflex „ARNEO”. Atât obiectivele Nikkors, cât și obiectivele Tamron au acoperire cu fluor pe elementul frontal pentru a respinge apa, praful și murdăria și pentru a face curățarea mai ușoară.

Sigma are 24 de elemente în 22 de grupuri, Tamron 23 de elemente în 17 grupuri, care nu folosesc niciun element asferic.  Cea mai apropiată distanță de focalizare este de 0,48 m. la 70 mm distanță focală și 0,96 m la 200 mm distanță focală cu o mărire maximă de 1: 4,6 la 200 mm, acesta fiind un aspect destul de bun.

Acest lucru are ca rezultat o distanță de lucru de 0,72 m la o distanță focală de 200 mm atunci când parasolarul este îndepărtat. F-Nikkor atinge o mărire puțin mai mare de 1: 4,1 la 1m distanță de obiect cu focalizare manuală. La o distanță focală de 200 mm, o mărire de 1:10 este atinsă la 2,04 m pe noul Z-Nikkor față de 2,14 m pe F-Nikkor.

Sigma atinge 1: 4,8, Tamron atinge o mărire de 1: 5,6 la 0,85 m, ambele cu focalizare manuală la distanță focală de 200 mm. Filtru filet: 77 mm la fel ca F-Nikkor și Tamron. Sigma are nevoie de filtre de 82 mm.

Stabilizarea imaginii

Obiectivul oferă stabilizare optică. Corpurile Nikon Z în format complet oferă stabilizare încorporată a schimbării senzorilor, dar şi o opțiune facultativă de stabilizare electronică în modul video. Dar pentru măririle mai mari ale unui teleobiectiv, acest lucru nu pare să fie suficient.

Stabilizarea pe corp a camerelor Nikon full-frame Z funcționează împreună cu stabilizarea optică a obiectivului pentru a obține o stabilizare de 5,5 opțiuni de stabilizare pe 5 axe. F-Nikkor are încorporată stabilizarea optică a imaginii (pitch și yaw) care poate fi utilizată împreună cu stabilizarea imaginii pe corp a unui corp Nikon Z. Dar, în acest caz, corpul oferă doar corecție de rulare.

Atât Sigma, cât și Tamron oferă, de asemenea, stabilizare optică.

Focalizare automată

Dispune de focalizare automată cu unitatea AF încorporată. Anularea manuală a focalizării se face prin simpla rotire a inelului de focalizare dedicat din mijlocul obiectivului. Inelul de focalizare nu poate fi reatribuit unei alte funcții și nici nu poate fi oprit.

Inelul de focalizare are o transmisie variabilă, la fel ca toate AF Z-Nikkors de până acum, care permite focalizarea manuală foarte precisă atunci când este rotită lent, dar nu poate fi comutată la angrenaje liniare.

Focalizarea pe F-Nikkor, Sigma și Tamron funcționează diferit deoarece au o cuplare mecanică liniară directă între inelul de focalizare și acțiunea de focalizare.

Afișaj

Nikon Z 70-200mm f2.8 VR S este al treilea Z-Nikkor care prezintă un afișaj OLED ce indică distanța focală, diafragma sau distanța de focalizare în m sau ft și adâncimea de câmp.

Afișajul este greu de citit în condiții de soare, dar poate fi făcut la fel de luminos ca afișajul superior de pe Z7.

Se poate comuta prin diferitele tipuri de afișaj folosind butonul DISP. F-Nikkor, Sigma și Tamron oferă doar marcajele obișnuite la distanță care vin în mod normal cu obiectivele concepute pentru DSLR-uri.

Profilul obiectivului

Noul Z-Nikkor vine cu un profil al obiectivului care poate fi controlat de la cameră. Controlul cu vinetă oferă opțiunile obișnuite de: înaltă, normală, joasă și oprită.

Compensarea difracției și controlul distorsiunii automate pot fi activate sau dezactivate. F-Nikkor, Sigma și Tamron nu vin cu un obiectiv, dar Lightroom și Photoshop oferă unul cu vinetă și control al distorsiunii.

Pretul acestuia este destul de bun pentru un zoom profesionist de 70-200 mm f2.8 de la un producător de camere.