Tech Laptop

Review Apple Macbook Air 11.6 – generatia 2011

Review Apple Macbook Air 11.6 – generatia 2011

În ianuarie 2008, Apple lansa pe piață cel mai subțire laptop din lume la momentul respectiv. Deși dotările nu erau de top, Apple a dat naștere unei noi generații de portabile. Competitorii săi au observat oportunitatea unor astfel de notebook-uri și au apărut produse precum Dell Adamo.

După trei ani de zile, Apple este la a treia generație de Macbook Air. Cu un design schimbat încă din octombrie 2010 și procesoare din familia Intel Sandy Bridge, cel mai mic Macbook Air 11.6 a ajuns în birourile noastre pentru a fi testat. Am avut şansa să testăm şi modelul din 2010 – review Apple Macbook Air 11.6 – generaţia 2010.

Intel a lansat conceptul de ultrabook, un laptop ușor, subțire, cu un ecran ce variază între 11.6 inch şi 15.6 inch, procesoare Intel Sandy Bridge, toate la un preț de aproximativ 1000 dolari, iar producători precum Asus, Toshiba, Lenovo și Acer au anunţat modele care ameninţă supremația Apple.

Macbook Air 11.6 inch se încadrează în caracteristicile modelelor de mai sus, dar nu-l putem poziţiona în zona ultrabook-urilor. Chiar dacă prețul este mare pentru un portabil cu diagonala de 11.6 inch, Macbook Air este unic şi trebuie testat înainte de a trage concluzii premature.

Noi am fost încântaţi de acest model. Ne-a plăcut aspectul, ne-a plăcut ce am găsit înăuntru și ne-a plăcut sistemul de operare. Procesorul Intel Sandy Bridge i5-2367M de 1.6GHz, SSD-ul foarte rapid, de 64GB și placa video încorporată reușesc să ducă la bun sfârșit toate acțiunile desfășurate pe laptop.

Noul sistem de operare – Mac OS X Lion – aduce îmbunătățiri notabile, funcții noi (LaunchPad, Mission Control, Versions, Auto Save, Resume, Air Drop, Mac App Store, aplicația de Mail redesenată și rularea aplicațiilor în format full screen) și gesturi multitouch mult mai intuitive.

Alături de acestea se adaugă greutatea și dimensiunile reduse. Dacă prețul de aproximativ 4500 RON vă dă de gândit, noi vă recomandăm să testați mai întâi Macbook Air și apoi să decideți dacă “Once you go Mac, you never go back”.

Puncte forte Apple Macbook Air 11.6 – generaţia 2011:
– materiale de calitate;
– greutate și mărime reduse;
– Mac OS X Lion;
– autonomia bateriei.

Puncte slabe Apple Macbook Air 11.6 – generaţia 2011:
– preț;
– ecran glossy, lipsa tehnologiei IPS.

Specificaţii tehnice Apple Macbook Air 11.6 – generaţia 2011
Procesor: Intel Core i5-2367M la 1.6GHz
Sistem de Operare: Mac OS X Lion
Display: 11.6 inch 1366 x 768
Memorie: 2 GB DDR3 – 1333Mhz
I/O (Input/Output) Porturi și Sloturi: 1 audio, 2 x USB 2.0, 1 microfon, 1 x MacSafe, 1 x Thunderbolt
Dimensiuni: 300mm x 192mm x 3-17mm
Greutate: 1,08 Kg
Grafică: Intel HD 3000
Reţea: 802.11n WLAN, Bluetooth
Hard Disk: SSD de 64GB
Tastatură: de tip chiclet, full size

Dacă ne referim la aspect trebuie să luăm în considerare și alte elemente în afară de produs în sine. Macbook Air vine ambalat într-o cutie cu design și conținut minimalist. Apple a redus mărimea ambalajului în ultimii ani pentru a transporta cât mai multe unități deodată, reducând astfel consumul şi implicit poluarea.

Deschizând cutia vei fi întâmpinat de logo-ul Apple amplasat pe laptop, doar compartimentul rezervat prelungitorului putând să îți distragă atenția. Și dacă tot am adus vorba de prelungitor, trebuie să acordăm câteva rânduri și încărcătorului. Chiar și acesta beneficiază de inovația Apple cu care ne-am obișnuit de-a lungul anilor.

În primul rând inginerii din Cupertino s-au gândit la securitatea laptop-ului și au atașat firului de alimentare conectorul MagSafe, care previne smulgerea accidentală a laptopului dacă cineva agață firul. O a doua inovație constă în cei doi clești care ies din încărcător și permit o mai bună strângere a firului, deci o mai bună transportare a încărcătorului. În cutie nu găsim niciun DVD și niciun flash drive, întrucât Apple a implementat tehnologia Online Restore în cazul în care Mac OS X Lion trebuie reinstalat sau când se schimbă unitatea de stocare.

Noi am fost plăcut impresionați de primele momente cu Macbook Air 11.6 inch. La fel ca şi în 2010, greutatea și grosimea reduse ies în evidență imediat, iar aluminiul are o textură și culoare plăcute. Deschizând laptop-ul am fost întâmpinați de un trackpad multi-touch, o tastatură full-size, un ecran glossy de 11.6 inch și un webcam.

Trackpad-ul din sticlă beneficiază de dimensiuni generoase și poate fi folosit cu ușurință cu două, trei sau patru degete. Având în vedere profilul subțire al laptop-ului, tastele nu au o înălțime ridicată, însă le poţi folosi probleme, mai ales că a fost reintrodusă iluminarea acestora.

Apple oferă un ecran în format 16:9 doar Macbook-ului de 11.6 inch, așa că cei care sunt amatori de filme “în deplasare” vor aprecia acest aspect. Același profil subțire al laptop-ului a redus calitatea webcam-ului încorporat. Dacă familia Pro a Macbook-urilor se mândresc cu webcam-uri 720p, cel de pe Air funcționează doar la rezoluție VGA.

Există puține elemente de design care să îți atragă atenția, însă se știe că Apple a mers pe linia aspectului minimalist, simplu. Producătorul american a adăugat suficiente port-uri pentru activitățile zilnice: pe partea dreaptă întâlnim mult discutatul Thunderbolt, alături de o conexiune USB 2.0.

Partea stângă este ceva mai aglomerată, conținând portul MagSafe, a doua conexiune USB 2.0, nelipsitul jack cu rol de intrare și ieșire audio și microfonul. Binențeles că nu avem parte de o unitate optică, dar din ce în ce mai puțini dintre noi folosesc CD-uri și DVD-uri.

Macbook Air 11.6 inch a fost lansat în aceeași perioadă cu ultimul sistem de operare oferit de Apple: Mac OS X Lion. Acesta oferă îmbunătățiri atât la nivelul performanței, cât şi la cel al operării. Noi am observat clar elemente împrumutate din sistemul iOS: rularea aplicațiilor pe întreg ecranul, LaunchPad, Resume.

Rularea aplicațiilor pe întreg ecranul funcționează foarte bine, iar accesarea altor funcții se face foarte ușor prin folosirea a trei degete pe trackpad. Apple a implementat bine această funcție, întrucât inițial credeam că trebuie să scot aplicația din full screen pentru a căuta un fișier sau pentru a deschide o altă aplicație.

Launchpad-ul este replica fidelă a meniului iPad-ului: apăsând tasta F4 vor fi afișate aplicațiile instalate pe laptop, iar pentru a naviga între pagini se folosește aceeași mișcare de swipe în stânga sau dreapta, folosind de această dată doar două degete. Este un bun moment pentru a menționa că scroll-ul și swipe-ul în Lion sunt efectuate ca pe un touchscreen (invers față de cum suntem obișnuiți pe laptop-urile obișnuite).

Funcția Resume a provocat senzații mixte în redacție. Utilitatea ei constă în faptul că aplicațiile nu sunt închise, ci “înghețate”. Practic vorbim de sistemul care stă la baza multitasking-ului pe dispozitivele iOS. Problema pe care am întâmpinat-o aici s-a manifestat cel mai des în browser, întrucât nu doream redeschiderea tuturor tab-urilor pe care le-am închis printr-un singur buton. Să sperăm că Apple ne va oferi opțiunea de a dezactiva această funcție într-un viitor update al sistemului de operare.

Apple a introdus de asemenea funcțiile Auto Save, Versions, Air Drop, Mission Control, Mac App Store și o aplicație de Mail redesenată. Auto Save și Versions sun strâns legate, deoarece împiedică pierderea de conținut în momentul editării unui document, Air Drop reprezintă o soluție foarte simplă de transfer de date între Mac-urile din aceeași rețea, Mission Control este varianta îmbunătățită a Expose și înglobează atât aplicațiile care rulează pe întreg ecranul, cât și cele care se află deschise pe ecranul principal.

Aplicația de Mail a fost redesenată și seamănă foarte mult cu ceea ce are de oferit iPad-ul. Ca de obicei Apple a împins minimalismul către extrem, punând în evidență conținutul.

Am lăsat la urmă Mac App Store deoarece acesta reprezintă încorporarea unui succes ca App Store în Lion. Apple a aplicat aceeași rețetă ca în cazul iPhone, iPad și iPhone touch și le oferă utilizatorilor posibilitatea de a cumpăra software fără a mai recurge la formatele fizice.

Un alt motiv pentru care cred că Apple a introdus acest element este performanța slabă a funcției Remote Disk (introdusă în ianuarie 2008). Procesul era destul de greoi și presupunea folosirea a două calculatoare pentru a instala o aplicație. Există deja aplicații cunoscute precum: Twitter, Evernote, Soundcloud, Opera.

Deși Apple insistă în ultima vreme pe senzația pe care produsul o oferă și nu performanța în sine, nu ne-am putut abține în a vedea de ce este în stare micul Macbook Air.

Începem cu ecranul: având o mărime de 11.6 inch și o rezoluție de 1366×768 acesta a oferit suficient spațiu de lucru în cele două săptămâni de teste. Singurul regret rămâne lipsa tehnologiei IPS, așa că dacă vizionați un film, aveți grijă să nu vă lăsați prietenii în unghiuri mari de vizionare, pentru că vor avea ceva probleme.

Că tot am vorbit de filme și materiale video, placa Intel HD 3000 reușește să se achite de sarcinile zilnice, însă nu vă imaginați că veți face minuni. Noi ne-am folosit de un test foarte simplu: am exportat un film de 1 minut, la rezoluție 720p, iar produsul final a putut fi urmărit în aproximativ două minute. Nouă ne-a plăcut rezultatul, mai ales că în fundal mai rulau câteva aplicații.

Camera VGA, deși depășită cu mult de competiție, oferă o imagine clară, cu o lumină bună. Nici mai mult, nici mai puțin: pentru convorbirile Face Time și Skype este potrivită.

Unitatea de stocare reprezintă un alt element inovator: SSD-ul de 64GB este amplasat direct pe placa de bază, reducând atât greutatea laptop-ului, cât și mărimea acestuia. Nouă ne-a părut rău să vedem că poate fi umplut destul de repede, însă cu serviciul iCloud care va fi disponibil începând de astăzi, 12 octombrie, utilizatorii vor mai câștiga câțiva GB.
Unitatea de stocare influențează și rapiditatea laptop-ului. Acesta face echipă bună cu procesorul Intel Sandy Bridge i5-2467M de 1.6GHz și deschide foarte ușor documentele, paginile web, fișierele audio, video și pozele.

Utilizarea aplicațiilor din pachetul iLife și iWork este facilă și datorită hardware-ului. Acestea oferă soluțiile optime pentru cei ce vor să îmbine plăcutul (iPhoto, iMovie, GarageBand) cu utilul (Pages, Numbers, Keynote).

Pentru cei ce s-au obișnuit cu Microsoft Office, iWork acceptă extensiile cunoscute ale Word, Excel și PowerPoint și funcționează pe principii asemănătoare.

Deși 2GB RAM nu mai sunt de mult suficienți, se pare că pe Macbook Air aceștia au avut puterea de a ține deschise mai multe aplicații simultan.

Calitatea audio m-a impresionat. Pentru un portabil care nu are boxele la vedere, ci sub tastatură, Macbook Air oferă un sunet clar, destul de puternic și cu o spațialitate bine definită. Vizionarea videoclip-urilor Youtube a fost mai plăcută datorită sunetului bine definit.

Apple se mândrește cu testele bateriei aproape de utilizarea reală. Noi am crezut că e încă o mișcare de marketing, însă am testat acest aspect cu ecranul la 75% din luminozitate, cu un radio încărcat în browser și cu tastatura iluminată. Timpul obținut a fost de 4 ore și 50 minute, un scor impresionant având în vedere că ocazional deschideam și alte tab-uri.