Tech

Review: ASUS RT-N56U – 3-in-1

Review: ASUS RT-N56U – 3-in-1

Nu sunt un expert în reţelistică şi nici un geek care să fie pasionat de această nişă, dar fără dispozitivele de reţea, cabluri, conexiuni la internet etc, nu ne putem desfăşura activitatea. Şi cum unui laptop îi şade bine cu un router wireless, zilele trecute am testat noul echipament ASUS RT-N56U.

Când vorbim despre laptop-uri, ne gândim în primul rând la mobilitate, portabilitate şi la faptul că scăpăm de câteva cabluri din casă. Cu toţii ne dorim să ne plimbăm cu notebook-ul prin minunata noastră locuinţă, prin firmă, pe la diferite şedinţe sau până în biroul şefului, dar fără să ne sperie gândul că vom pierde conexiunea la internet, că routerul wireless nu va face faţă distanţei sau că este un volum prea mare de date. Ba mai mult, ne dorim să putem naviga pe internet din orice local sau cafenea şi fără să plătim bani grei pentru o conexiune decentă.

În toate cazurile menţionate mai sus, avem nevoie de un dispozitiv wireless bun, care să reziste la multiplele conexiuni şi la volumul mare de date care este posibil să treacă prin el. Un router wireless decent rezistă până la câteva zeci de conexiuni simultane, un volum de transfer de date de câţiva MB/s şi poate emite până la o distanţă de câţiva metri fără probleme, iar preţul este pe măsura performanţelor.

Dar sunt cazuri când aceste performanţe nu sunt suficiente. Şi atunci avem nevoie de ceva mult mai bun, de exemplu ASUS RT-N56U. Acest router a fost prezentat în primavara acestui an la CeBit 2010, moment în care a stârnit interesul pasionaţilor. S-a remarcat prin dimensiunile reduse, prin dotări şi prin performanţele cu care fusese anunţat. Dar ştiţi cum se spune “Până nu vezi, nu crezi!”.

Aşa că l-am testat şi noi. Nu am reuşit să o facem la un nivel profesional, de altfel nici nu este pe segmentul nostru principal, dar se combină foarte bine cu dispozitivele portabile. Dacă doriţi cifre, statistici şi explicaţii ample – vă invit să citiţi review-ul de pe itfiles.ro.

ASUS RT-N56U m-a impresionat prin design-ul futurist şi elegant, dimensiunile sale reduse (172 x 145 x 60 mm) – chiar mai mici faţă de clasicele echipamente cu care suntem obişnuiţi, prin greutate – aproximativ 300 grame şi, cel mai important, prin performanţe. Pot spune că un astfel de echipament poate sta liniştit într-un colţ de birou (mă refer la biroul de lucru şi nu încăperea propriu-zisă) fără să transmită aerul acela de geek. Poate fi utilizat pe orizonatală sau verticală – prin montarea unui dispozitiv. Partea frontală este glossy, cu textură în relief şi pe care se află ledurile indicatoare, de culoare albastră.

Este un router dual-band – merge în banda de 2,4 Ghz şi în cea de 5 Ghz şi este echipat cu două porturi USB 2.0, patru porturi Gigabit Ethernet (LAN) şi un WAN care asigură WiFi 802.11a/b/g/n, precum şi butonul de reset, dar şi portul de alimentare. După cum vă spuneam, nu vă povestesc prea multe de performanţe şi nici nu vreau să vă pierd în statistici şi cifre. Eu am încercat să mă comport ca un utilizator normal, fără prea mari pretenţii şi fără cunoştinţe prea solide în domeniu.

M-a interesat să mă descurc la instalarea lui şi chiar am reuşit prin intermediul interfeţei simple EZ UI. Chiar dacă vă sunt afişate mai multe opţiuni pentru setări, configuraţiile au un circuit simplu. Eu l-am instalat ca router şi l-am folosit doar pe wireless. Acasă am conectat 5 dispozitive, iar la birou până la 10 laptop-uri rulau pe internet prin intermediul lui. Nu am avut probleme la conexiuni şi nici la nivel de bandă de transfer. Acum depinde şi de abonamentul vostru la internet.

Mai poate fi setat ca Server Print sau Access Point, dar n-am avut cum să-l testez. Prin porturile USB puteţi să conectaţi o imprimantă de reţea sau un dispozitiv de stocare (stick USB sau Hard Disk extern). Astfel vă puteţi configura în 2 timpi şi 3 mişcări un server FTP, server media sau un dispozitiv de stocare accesibil tuturor în reţea.

Dar o reţea trebuie să fie securizată, iar ASUS RT-N56U s-a dovedit a fi un străjer de bază în reţeaua personală sau de la birou. Aveţi posibilitatea să blocaţi site-uri, accesul la diferite porturi, să faceţi filtrare IP sau MAC şi lista cu facilităţi este mult mai mare. Ba mai mult, prin modulul Quality of Service puteţi să gestionaţi şi să fixaţi priorităţile tipurilor de trafic. Prin bifarea opţiunii “enable QoS” şi setarea maximă de upload, routerul va aloca priorităţi minime traficului FTP şi P2P şi priorităţi maxime pentru ficul VoIP, HTTP şi POP3.

Un specialist în astfel de echipamente va poate comunica mult mai multe. Eu am rămas încă fascinat de forma şi design-ul routerului ASUS RT-N56U. Dar nu putem neglija performanţele acestuia, stabilitatea pe care o asigură reţelei, securitatea pe care o oferă prin diferite combinaţii tehnologice de tip hardware şi software, modul prin care poţi să setezi şi să prioritizezi traficul.

Echipa ASUS care a realizat router-ul RT-N56U a fost premiată la iF Design China 2010. Nici nu mă miră la cât de bine este făcut şi încă mai sunt impresionat de alura SF şi futuristă pe care o afişează pe birou. Preţul pe masură!