Laptop Tableta Tech

Review Gigabyte T1132 – booktop 3-in-1

Review Gigabyte T1132 – booktop 3-in-1

Zilele trecute am testat o tabletă Gigabyte, ba cred că era totuşi un mini laptop, hmm sigur părea a fi un PC. Da, e greu de spus ce am testat! Un singur lucru îmi este clar, vorbim de portabilul hibrid Gigabyte T1132. Bine, ştiu că pare ciudat, dar Gigabyte chiar face şi portabile. În România nu este recunoscut pentru aşa ceva, dar prin tările asiatice şi chiar în America de Nord, producătorul taiwanez este apreciat pentru laptop-urile şi tabletele sale.

Gigabyte T1132 ne-a fost oferit spre testare de ABN SYSTEMS.

De ceva timp portabilele Gigabyte au invadat şi Europa, însă rămâne de văzut şi cu ce succes. Personal vă pot spune că am întâlnit produse de calitate, dar daca pe ele ar fi scris alt brand, cu siguranţă ar fi trezit şi mai mult interes din partea publicului local. Să revenim totuşi la produsul nostru Gigabyte T1132.

Acesta este primul portabil 3-in-1 din lume. A fost anunţat în iarna anului trecut şi reprezintă un dispozitiv hibrid ce poate fi folosit ca mini laptop, tabletă şi cu ajutorul unui docking station poate fi chiar şi un desktop.

Ideea unui portabil notebook + tabletă nu este nouă. Prin 2010 am testat ceva asemănător de la ASUS – Asus Eee PC T101MT. Diferenţa stă în faptul că ASUS folosea un procesor low-voltaj din seria Atom, iar Gigabyte a implementat un procesor low-voltaj din seria Intel Core i5. Bine, diferenţele sunt multiple şi pe lângă specificaţiile tehnice diferite, mai sunt şi 2 ani de evoluţie a tehnologiei.

Mi-a plăcut ideea de a merge mai departe cu inovaţia şi de a transforma un notebook/tabletă într-un adevărat PC prin intermediul unui docking station.

T1132N este un computer puternic, având posibilitatea de a se transforma prin rotirea ecranului de 11.6 inch în tabletă, notebook sau desktop PC. Pe lângă procesorul menţionat mai sus, portabilul mai vine echipat şi cu 4GB DDR3 memorie RAM, SSD de 128GB şi două plăci video – integrată Intel HD 3000 şi dedicată Nvidia GT 520M. Automat beneficiază şi de Nvidia Optimus.

Gigabyte T1132 este puţin din toate. Mereu o să găsiţi plusuri şi minusuri în funcţie de modul de utilizare. Este voluminos pentru un mini laptop, este prea greu pentru o tabletă şi limitat în anumite operaţiuni pentru un PC.

Puncte forte Gigabyte T1132:
+ Flexibilitatea de a se transforma în mini laptop, tabletă sau chiar PC;
+ Configuraţie foarte bună pentru un mini laptop / tabletă şi chiar PC;
+ Calitatea bună a sunetului;
+ Calitatea bună a materialelor folosite;
+ Ecran de 11.6 inch, rezoluţie 1366 x 768, multi-touch.

Puncte slabe Gigabyte T1132:
– Este voluminos şi cântăreşte 1.76kg;
– Preţul ridicat – peste 5000 lei;
– Nu are port DVI pe docking station, în condiţiile în care majoritatea monitoarelor vin cu această soluţie de conectare.

Notebook+Tabletă+PC=Gigabyte T1132 – aceasta este formula magică pe care a mizat producătorul taiwanez când a produs acest portabil 3-in-1. Îmi este greu să mă pronunţ dacă este o soluţie de succes sau nu, mai ales că piaţa este invadată de zeci de modele de tablete şi sute de modele de laptop-uri, unele mai interesante ca altele.

Eu am utilizat acest produs mai mult pe post de mini laptop şi PC, foarte puţin pe partea de tabletă. Tocmai din această cauză încep să prezint tableta:).

Pentru a transforma mini laptop-ul Gigabyte T1132 într-o tabletă, display-ul se roteşte şi se pliază deasupra tastaturii. Atenţie pentru că se roteşte doar într-o singură direcţie pentru pliere. Ecranul suportă multi-touch şi poate fi utilizat foarte bine cu degetele, dar şi cu un stylus.

La fel ca şi la alte modele testate, pentru tehnoredactare aveţi nevoie de o tastatură virtuală, iar aceasta poate fi accesată din stânga ecranului. Sistemul de operare joacă un rol important în activarea şi utilizarea portabilului Gigabyte T1132 pe post de tabletă. Windows 7 Home Premium îşi îndeplineşte cu brio sarcinile de OS pentru tablet pc, chiar dacă nu este optimizat foarte bine. Probabil că Windows 8 va transforma portabilul T1132 într-un gadget şi mai atractiv. În rest totul se execută cu o simplă apăsare de ecran sau două după caz.

Eu văd această facilitate, de a transforma un laptop în tabletă, utilă mai mult în sectoarele business şi în special pentru prezentări şi activităţi dinamice.

Acum trecem la partea de Gigabyte T1132 pe post de desktop. Această idee mi-a plăcut foarte mult. Cu alte cuvinte, ai un docking station în care poţi fixa portabilul şi unitatea optică, iar la docking poţi conecta un monitor extern / TV şi perifericele mouse şi tastatură.

Staţia de andocare este rotativă pentru a asigura o flexibilitate mai bună, astfel T1132N poate oscila foarte uşor pe bază, în funcţie de dorinţele fiecăruia.

Docking station-ul vine echipat cu 2 porturi USB 3.0, 2 porturi USB 2.0, port HDMI, port VGA, port de reţea RJ-45 şi porturi audio/microfon. În partea laterală se găseşte şi portul de alimentare. În partea din faţă se găseşte butonul de on/off şi un buton prin care poţi bloca docking-ul. Mi-ar fi plăcut şi mai mult dacă venea şi cu port DVI!

Unitatea optică se montează în slotul special din docking, folosind conectori SATA + alimentare. Dar aceeaşi unitate optică poate fi conectată direct la portabil prin cablu USB. Laptop-ul se montează în slotul special din docking, se fixează prin intermediul a două picioruşe metalice şi se conectează printr-un port special.

Mi s-a părut interesantă şi utilă această inginerie. Poţi să-ţi cumperi un portabil hibrid cu o configuraţie bună şi să-l utilizezi pe post de desktop acasă, este micuţ şi nu ocupă prea mult spaţiu. Când vrei să pleci la o întâlnire de afaceri sau prin diverse călătorii iei doar notebook-ul/tableta.

Şi am ajuns la partea în care Gigabyte T1132 joacă rol de mini-laptop. Marele minus pentru T1132 stă în greutate şi dimensiuni. Cei 4 cm grosime nu-l fac să fie “tras prin inel”. Design-ul nu este unul spectaculos, dar parcă nici urâţel. Mă gândesc că generaţia următoare va fi mai suplă.

La exterior găsim o serie de porturi importante, vine chiar mai bine echipat faţă de alte modele de 11.6 inch. Pe partea dreaptă găsim porturile: USB(3.0) x 1, USB(2.0) x 1, HDMI, 4-in-1 Card Reader (SD/MMC/MS/MS Pro).

Pe partea stângă avem porturile: eSATA/USB Combo x 1, RJ-45, Mic-in, Earphone-out, DC-in Jack, Docking Port.

Ridicând capacul, găsim o tastatură de tip chiclet de 98% size. Eu m-am acomodat foarte bine cu ea, tastele pot fi apăsate uşor şi nu sunt gălăgioase. Din păcate tastatura nu este iluminată. Pot spune că este o tastatură clasică chiclet pe care o putem întâlni şi pe alte modele cu aceste dimensiuni.

Nici touchpad-ul nu e mai prejos. Se află la mijlocul palmrestului şi este bine calibrat. Din păcate este cam mic pentru gusturile mele. Butonul de la baza touchpad-ului joacă rol de click stânga şi click dreaptă, dar trebuie să apăsaţi cu simţ de răspundere pe marginile acestuia.

Ecranul are o diagonală de 11.6 inch, este lucios şi multi-touch. Imaginea este redată la o rezoluţie de 1366 x 768. Acesta oferă o experienţă intuitivă, iar panoul dinamic se poate roti pănă la 180 grade. Pivotează faţă de bază şi printr-o simplă mişcare poate fi rabatat peste tastatură.

Sistemul audio este format din 2 boxe principale şi 2 boxe Woofer. Pot spune că se aud bine, dar nu vă setaţi aşteptări prea mari. Dimensiunile reduse ale portabilului nu au permis montarea unor incinte mai mari sau a unor boxe mai puternice.

Gigabyte T1132 permite accesul la zona memoriei şi a unităţii de stocare. Dacă doriţi să faceţi upgrade trebuie doar să eliminaţi o plăcuţă din partea inferioară a portabilului.

Şi pentru că Gigabyte T1132 se mândreşte cu o configuraţie echilibrată, având la bază un procesor Core i5, am decis să-l supun şi unor teste benchmark.

Am fost plăcut impresionat de unitatea de stocare. Este un SSD Liteonit de 128GB şi asigură un transfer de date mediu de aproximativ 340MB/s. Timpul de acces este de 0.237ms şi face ca sistemul să booteze în aproximativ 9-10 secunde. A primit nota maximă în Windows Experience Index. Mai jos aveţi mai multe informaţii despre performanţele SSD-ului.

Aşa cum era de aşteptat, veriga slabă este placa grafică integrată, însă vine în ajutorul ei Nvidia GeForce 520M. Windows a acordat doar 5.9 pentru placa video. Nici memoria RAM, 1 modul de 4GB DDR3 de la Transcend, nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. Vedeţi mai bine notele

Pentru partea practică, am testat Gigabyte T1132 cu 3DMark 2006, 3DMark 11, Cinebench R10 şi Cinebench R11.5, Heaven Benchmark v2.1. Mai jos aveţi şi cifrele obţinute!

Gigabyte T1132 poate fi utilizat pentru munca de birou, pentru activităţi de tip office, dar şi pentru multimedia şi chiar pentru divertisment. Puteţi să instalaţi şi ceva jocuri mai vechi.

Gigabyte T1132 nu este gălăgios excesiv, iar temperaturile s-au situat în limitele normale. Bateria de 6 celule şi 7800mAh asigură o autonomie de aproximativ 2 ore în regim de utilizare 100% şi până la 5-6 ore în mod normal de folosire (asta implică navigare online, office, aplicaţii simple, dar şi redarea de conţinut multimedia).

Pentru a vă configura booktop-ul Gigabyte T1132 după bunul plac, folosiţi aplicaţi Gigabyte Smart Manager. Vă oferă foarte multe informaţiile, dar în acelaşi timp vă asigură şi acces la anumite setări.

Cam atâtea am avut de spus despre acest booktop de elită de la Gigabyte. Dacă aveţi întrebări, doriţi să aflaţi ceva special, vă invit să lăsaţi un comentariu şi o să facem tot posibilul ca să vă răspundem.

Am aruncat o privire în piaţă şi am observat că portabilele cu dimensiunea ecranului de 11.6 inch plus o configuraţie asemănătoare cu cea întâlnită la T1132 ajung pe la aproximativ 4000-5000 lei. Gigabyte T1132, singurul portabil hibrid 3-in-1 din piaţă, are preţul de 5.125 Lei.