Tech

Review Maguay MyWay H15.02x | Laptop News

Review Maguay MyWay H15.02x | Laptop News

Maguay, pentru cei care nu sunt la curent, este unul dintre puţinii producători de echipamente IT din România. Poate “producători” este cam exagerat, probabil cel mai bun cuvant este “integratori”. Aceştia s-au lansat pe piaţă mai demult în domeniul de business cu servere şi expertiză tehnică pentru acestea. De câţiva ani activează şi pe piaţa laptop-urilor şi pot spune că încep să facă o treabă din ce în ce mai bună.

La momentul lansării platformei Intel Sandy Bridge, ei au fost printre primii care ofereau deja sisteme bazate pe noile procesoare. Majoritatea laptop-urilor sunt construite pe platforma Clevo, un cunoscut producător taiwanez de platforme şi barebone-uri pentru portabile. La fel se întamplă şi cu produsul pe care l-am avut în teste – Maguay MyWay H15.02x.

Modelul Maguay MyWay H15.02x face parte din noua generaţie de portabile MyWay, iar configuraţia acestuia este echilibrată şi de top. Vine echipat cu un procesor de vârf din gama Sandy Bridge – Intel Core i7-2630QM, cu un kit de memorie Kingston cu o frecvenţă de 1333 MHz şi nu 1066 MHz cum am găsit la alte modele şi o placă video Nvidia GeForce GT 540M. Hard disk-ul încăpător de 500 GB a fost ales pentru performanţă. Este vorba de mult discutatul hibrid de la Seagate, acel Momentus XT care dispune, pe lângă viteza de 7200 rpm şi 64 MB cache, de încă 4 GB memorie NAND (SSD) pentru funcţia de citire a sistemului de operare. Acest lucru aduce un spor de performanţă foarte bun faţă de clasicele hard disk-uri. Ne-a placut de asemenea display-ul. Are o diagonală de 15,6 inch, rezoluţie Full HD şi reuşeşte să uimească prin claritatea imaginii.

Din punct de vedere al aspectului exterior, nu pot spune că este extraordinar, însă am apreciat platforma folosită care este elegantă, chiar dacă are o grosime peste medie, iar la conectică dispune chiar şi de porturi USB 3.0 şi conectivitate Gigabit şi Wireless N. Chiar dacă este targetat segmentului multimedia, există şi o platformă de securitate TPM precum şi un cititor de amprente pentru securizarea datelor.

Puncte Forte Maguay MyWay H1502x:
+ Construcţie solidă
+ Performanţe foarte bune – componente alese bine
+ Conectivitate de ultimă generaţie, securitate
+ Display Full HD

Puncte Slabe Maguay MyWay H15.02x:
– Finisaje slabe
– Autonomie nu foarte ridicată
– Touchpad “abraziv”

Design-ul este, pentru unii consumatori, chiar mai important decât configuraţia. Ei bine, Maguay MyWay H15.02x este de dimensiuni normale, standard am putea spune, însă din punct de vedere al performanţelor este o adevărată uzină de lucru.

Sistemul de operare Microsoft Windows 7 Professional vine preinstalat şi deţine opţiuni de back-up prin software-ul oferit de Maguay. Astfel, cu o singură apăsare de tastă se poate face o revenire la setările din fabrică ale acestuia sau la ultimul back-up al sistemului făcut de utilizator. Vă recomandăm să cumpăraţi laptop-uri doar cu sisteme de operare preinstalate şi chiar să verificaţi licenţa. După cum puteţi observa, vă scapă de multe bătăi de cap. În plus, producătorii şi integratorii de portabile adaptează Windows 7 şi celelalte sisteme de operare şi le echipează cu tot ce aveţi nevoie ca produsul final să funcţioneze de la primul start.

Tastatura este de tip chiclet şi de dimensiuni normale pentru un laptop cu aceasta diagonală, incluzând şi partea numerică atât de lăudată de cei care lucrează des cu cifre. Tastele sunt bine delimitate cu o cursă relativ scurtă şi un zgomot destul de redus la apăsare. Inscripţionarea acestora este vizibilă şi pare sa fie destul de bine făcută.

Touchpad-ul este de dimensiuni generoase şi suportă gesturi multi-touch. Butoanele acestuia sunt bine dimensionate şi poziţionate şi nu oferă foarte mare rezistenţă la apăsare. Între acestea se află cititorul de amprente care este destul de sensibil, dar aşezat bine pentru a nu fi atins din greşeală. Suprafaţa touchpad-ului nu mi-a plăcut. Nu trebuie sa fie din sticlă sau alt material “nobil” pentru industria IT, însă este mult prea “abraziv” pentru preferinţele mele.

Partea de sus, deasupra tastaturii, conţine o serie de LED-uri de control şi un buton hardware pentru comutarea între placa grafică integrată şi cea dedicată. Modelul vine echipat şi cu Nvidia Optimus. Distanţa între display şi partea de jos a carcasei este foarte redusă, iar balamalele sunt solide şi frumos acoperite.

Display-ul vine cu o rezoluţie Full HD – 1920×1080 pixeli. Este o rezoluţie excelentă atât pentru lucru, cât şi pentru multimedia. Concentraţia de pixeli foarte mare va fi apreciată şi de cei care vor rula un film HD direct pe laptop. Unghiurile de vizibilitate nu sunt foarte mari, dar suficiente pentru un lucru echilibrat şi mai puţin obositor.

În partea din stânga a laptop-ului avem o serie de conectori importanţi. Primul este un port video D-SUB, urmat apoi de conexiunea LAN, un port HDMI, un port USB 2.0 şi 2 porturi USB 3.0 şi un port e-SATA. Conectorul de alimentare se află pe partea din spate, tot în colţul din stânga.

În partea din dreapta se găseşte unitatea optică Blu-Ray/DVD-RW urmată de un port USB 2.0 şi de 3 conectori audio. Ei bine, doi dintre conectori sunt pentru microfon şi căşti, iar al treilea este o ieşire digitală de sunet. Astfel puteţi beneficia de calitatea oferită de standardul THX precum şi de cele 7.1 canale de sunet ale unui disc Blu-Ray.

Software şi sistem de operare
Ca sistem de operare, Maguay a optat pentru varianta Professional a lui Windows 7, cea mai recentă a acestuia pe 64 biţi şi cu Service Pack 1. Microsoft mentionează că sistemul de operare trebuie să fie cu update-urile la zi pentru o cât mai bună funcţionare, compatibilitate şi securitate. Maguay se conformează (doar sunt parteneri Small Business ai lui Microsoft) şi vin în sprijinul utilizatorilior, integrând driverele şi anumite aplicaţii în sistemul de operare.

Laptopul beneficiază şi de o serie de programe de back-up complet şi de diverse utilitare ale webcam-ului sau pentru configurarea conexiunilor de Wireless şi Lan.

Când vine vorba de configuraţie, îmi permiteţi să fac câteva precizări. Şi nu este vorba doar de acest laptop, ci de toate care îmi trec prin procesul de testare. Pentru mulţi producători capacitatea mare de memorie RAM şi un hard disk mai generos reprezintă atuuri în vânzare. Cumpărătorul se uită la aceste elemente şi de multe ori ia decizia finală doar după aceste cifre.

De asemenea, chipset-ul video este de multe ori ignorat şi e greşit acest lucru. Contează placa video şi chipset-ul în special şi apoi cantitatea de memorie video disponibilă. Pentru acest model, Maguay s-a decis să nu facă rabat de la performanţă şi a ales un hard disk hibrid cu viteză net superioară comparativ cu alte modele dedicate laptop-urilor, memorii de calitate Kingston DDR3 la 1333 MHz şi o placă video bunicică – NVIDIA GT540M. Astfel şi rezultatele sunt pe măsura. Mai jos aveţi câteva cifre obţinute în urma testelor.

Everest Memory Read: 15015 MB/s
Everest Memory Write: 12614 MB/s
Everest Memory Copy: 15066 MB/s
Everest Memory Latency: 59.7 ns

Everest CPU Queen: 30578
Everest CPU PhotoWorxx: 40017
Everest FPU Julia: 9978

PassMark: 6335

Cinebench R10 single: 5215
Cinebench R10 multi: 19061

PCMark Vantage: 8737

3DMark Vantage-Nvidia GT540M: 4458 (PhysX Off)
3DMark Vantage – Intel HD 3000: 1387

Left 4 Dead 1366×768: 71 fps
Left 4 Dead 1680×1050: 51 fps

Resident Evil 5 1366×768: 49 fps
Resident Evil 5 1680×1050: 37 fps

Battlefield Bad Company 2 1366×768: 42 fps
Battlefield Bad Company 2 1680×1050: 31 fps

După cum puteţi observa din valorile de mai sus, în special la cele pentru jocuri, Maguay MyWay H15.02x se descurcă bine. Am testat în două rezoluţii: prima de 1366×768 pixeli este cea native a unui laptop obişnuit; a doua este rezoluţia medie folosită de majoritatea monitoarelor.

Setările jocurilor au fost pe medium. Astfel laptopul a scos mai mult de 30 fps-uri (minimul necesar pentru o fluiditate bună a jocului). La rezoluţia Full HD performanţele sunt mai slabe, dar Maguay MyWay H15.02x este gândit pentru multimedia şi office, nu pentru jocuri. Faptul că se poate achita şi de această sarcină destul de bine îl face demn de lăudat.

Temperaturi si nivel de zgomot
Din acest punct de vedere trebuie să menţionez că tehnologia actuală este mult mai eficientă comparativ cu cea de acum câţiva ani. În prezent, viteza procesorului este variabilă şi se poate adapta în funcţie de aplicaţii şi solicitări. Consumul de energie este mai mic, iar căldura degajată este şi ea redusă. De aici şi zgomotul ventilatoarelor este mai puţin sesizabil. Acesta a pornit doar atunci când a rulat testele de performanţă şi a fost prezent puţin în testele de gaming. Suprafaţa tastaturii cât si cea inferioară au avut o temperatură scazută spre admiraţia noastră.

În testul de stabilitate făcut în Everest, procesorul a fost rulat la capacitate maximă timp de 15 de minute, perioadă în care temperatura maximă atinsă de acesta a fost de 85 de grade. Ventilatorul a mers în permanenţă, fără să fie deranjant.

Autonomia acumulatorului
Durata de viaţă a bateriei este de asemenea un element important. Laptop-ul a rezistat cu success aproximativ 4 ore cu toate setările reduse la minim şi fără Wireless şi Bluetooth. Cam acesta este maximul pe care am reuşit să îl obţinem fără să intre în standby. Atunci când este folosit pentru activităţi de birou (internet, office), cu setări de power saving şi cu o luminozitate medie a display-ului, autonomia scade aproape la 3 ore de funcţionare continuă. În gaming sau aplicaţii intensive, Maguay MyWay H15.02x rezistă maxim 90 de minute, iar apoi va trebui să alergaţi după alimentator.