Tech Laptop

Review: Mini laptop Asus Eee PC T101MT

Review: Mini laptop Asus Eee PC T101MT

La vremea respectivă nu existau fotografii clare cu acest model, doar câteva informaţii şi o fotografie schiţată. Misterul s-a elucidat la începutul acestui an, la CES 2010, când Asus a prezentat modelul Asus Eee PC T101MT.

În februarie Asus prezenta oficial toate detaliile despre aceast mini laptop convertibil în tablet PC, care are un touchscreen de 10.1 inch cu rezoluţie de 1024 x 600 pixeli, ce suportă gesturile multi-touch permise de sistemul de operare Windows 7.

Luna aceasta modelul Asus Eee PC T101MT a poposit, pentru câteva zile, şi în redacţia noastra. Ne-a impresionat atât pe noi cât şi pe cei care l-au văzut. A atras privirile multor persoane la Optimism 2010, toţi rămânând impresionaţi de faptul că acest mini laptop se poate transforma foarte uşor într-un tablet PC cu touchscreen.

Asus Eee PC T101MT la exterior
Mini laptop-ul Asus Eee PC T101MT are o carcasă albă lucioasă cu un design elegant şi cu margini uşor rotunjite. Amprentele şi zgârieturile sunt mai puţin vizibile. Pentru echipa Laptop News a fost primul touch-netbook testat şi chiar ne-a impresionat. Beneficiază de o tastatură ergonomică, cu tastele chiclet independente şi uşor mai mici faţă de una normală full size 100%, dar suficient de mari cât să nu ai probleme la tastare. Mi-a plăcut faptul că este silenţioasă, zgomotul produse de taste fiind cât se poate de mic. Se aseamănă foarte mult cu cea de la Asus Eee PC 1005PE.

Touchpad-ul este clasic, altfel faţă de cel folosit frecvent la Eee PC-uri, aproximativ la acelaşi nivel cu restul carcasei şi uşor de observat.

Display-ul de 10.1 inch este flexibil şi se poate manevra cu uşurinţă. Se deschide până la 180 grade, dar se poate şi roti, astfel transformând mini laptop-ul într-un tablet PC. Touchscreenul suportă gesturile multi-touch permise de sistemul de operare Windows 7. Display-ul este dotat cu un senzor de presiune de nivelul 256, ce permite utilizarea atât a stylus-ului, cât şi a presiunii degetelor. L-am utilizat mai mult cu degetul şi pot spune că este destul de bine calibrat. Recomand totuşi să utilizaţi stylus-ul pentru o precizie mai bună. Puteţi să scrieţi şi să desenaţi foarte uşor cu ajutorul creionului. Puteţi să navigaţi foarte uşor pe internet, prin albumele foto personale sau alte fişiere.

Legat de conectivitate, pot spune că Asus Eee PC T101MT este echipat cu strictul necesar pentru 2010. Beneficiază de un cititor de carduri, 3 porturi USB, jack-urile pentru microfon şi căşti/boxe, 1 port VGA, 1 port RJ-45, 1 port de alimentare şi de un slot de blocare.

Configuraţia Asus Eee PC T101MT
La interior, Asus Eee PC T101MT are o configuraţie comună cu majoritatea mini laptop-urilor de 10.1 inch. Va fi disponibil în 2 variante: T101MT cu Windows 7 Starter preinstalat (echipat cu un hard drive de 160 GB plus 1 GB memorie RAM DDR2) şi T101MT cu Windows 7 Home Premium preinstalat (având 320 GB spaţiu de stocare şi memorie RAM DDR2 de 2 GB). În rest, specificaţiile tehnice sunt asemănătoare:

– procesor Intel Atom N450 – 1.66 GHz;
– autonomia bateriei de până la 6.5 ore;
– placa video integrată GMA 3150;
– conexiuni 802.11n WiFi, Bluetooth;
– unitate de stocare Eee Storage – spaţiu disponibil online;
– greutate – 1.29 kg;
– dimensiuni 26.4 cm x 18.1 cm x 3.1 cm;
– webcam de 0.3 megapixeli integrat, microfon integrat;
– disponibil în alb sau negru;

Fiind un mini laptop, l-am utilizat mai mult pe partea de office şi internet. Ca un întreg, Asus Eee PC T101MT mi s-a părut uşor mai lent faţă de multe alte netbook-uri, procesorul luând nota 2.3 în Windows.

Software
Asus T101MT vine echipat cu 2 sisteme de operare: Windows 7 şi Express Gate. Cel din urmă se poate activa doar printr-o simplă apăsare de buton, acesta fiind amplasat lângă butonul de on/off al mini laptop-ului. Acest buton mai are funcţia şi de rotire a imaginii pe display. Cred că era mai ok dacă exista un accelerometru care să facă această rotire automată.
La modelul venit pentru teste, Express Gate beneficia de câteva aplicaţii: browser IE, calculator, organizator foto, Radio Online. Pe viitor, prin intermediul Asus ApsBank veţi putea beneficia de mai multe aplicaţii. Este bine de menţionat şi faptul că mai vine echipat şi cu suita de aplicaţii instalată pe toate modelele Asus Eee PC.

Autonomie, silenţiozitate şi temperaturi
Asus Eee PC T101MT vine echipat cu o baterie de 4 celule care ar trebui să asigure o autonomie de până la 6.5 ore, aşa spune Asus. În realitate, autonomia este de până la 5 ore, dar poate varia în funcţie de modul de utilizare. Având Wi-Fi pornit şi navigând pe internet cu luminozitatea la display 100%, autonomia a fost de aproximativ 4 ore. Nu o putem compara cu cea de la Asus Eee PC 1005PE, dar chiar şi aşa, autonomia este destul de bună.

T101MT punctează şi la capitolele silenţiozitate şi temperaturi. HDD-ul este uşor mai gălăgios, în rest sistemul este foarte silenţios. Beneficiază de un sistem de răcire foarte bun, ceea ce face ca temperatura mini laptop-ului să fie foarte scăzută. Fantele de aerisire sunt în partea frontală, laterală şi ceva mai puţine pe partea inferioară. Indiferent de modul de utilizare şi de aplicaţiile rulate, netbook-ul nu se încălzeşte, ceea ce-l face uşor de folosit chiar şi ţinut în braţe.

Concluzii
Asus Eee PC T101MT este un mini laptop care se poate transforma foarte uşor într-un tablet PC extrem de util. Autonomia nu este foarte mare, dar suficientă cât să-ţi poţi face treaba atunci când nu eşti la birou sau acasă. Configuraţia este destul de bună, putând rula chiar filme sau jocuri mai vechi, care nu au pretenţii hardware foarte mari. Este cam gros, asta pentru că display-ul are o structură specială, fiind un ecran tip touchscreen, dar este extrem de uşor, cântărind doar 1.29 Kg.

Aş putea spune că Asus Eee PC T101MT este un netbook obişnuit la care adăugăm beneficiile unui display touch convertibil.

În România se va comercializa modelul cu următoarea configurație:

În cutie, pe langa Asus Eee PC T101MT, gasim: bateria, încărcătorul, pachet software, manual de utilizare, certificat garanție. Totul la un preț de pornire cu TVA de 1899 RON.