Tech Laptop

Review Panasonic Toughbook CF-53 | Laptop News

Review Panasonic Toughbook CF-53 | Laptop News

Şi iată că dorinţele mi-au fost îndeplinite. Prin redacţia Laptop News a trecut şi un Toughbook de la Panasonic. Am testat noul Panasonic Toughbook CF-53. Producătorul japonez, unul dintre marii producătorii de echipamente electronice şi electrocasnice, are şi o divizie de portabile cunoscută sub denumirea de Toughbook. Nu ne-a obişnuit cu lansări pe bandă rulantă, dar nici nu ratează tehnologiile de ultimă oră.

Câteva zile am supus laptop-ul de teren la câteva teste de rezistenţă şi performanţă. Fiind dedicat pentru o nişă specială, nu am insistat pe testele benchmark, dar n-am ezitat să-i testăm rezistenţa la şocuri, vibraţii şi chiar lichide. Şi s-a acomodat cu temperaturile caniculare de afară. Nu a fost ca-n deşert, dar la 35-40 de grade a fost ok. Plus că are un display High Definition (720p) – LED (rezoluţia 1366×768) cu anti-reflex şi poate fi utilizat fără probleme în aer-liber.

Din punct de vedere tehnic, Panasonic Toughbook CF-53 are la baza un procesor Intel Sandy Bridge Core i5-2510M – care a făcut faţă cu brio testelor noastre, 4GB memorie RAM şi un hard disk Hitachi cu capacitatea de 320GB.

Nu are placă grafică dedicată, dar placa video integrată Intel HD 3000 este capabilă să facă faţă sarcinilor complexe de birou şi office. Panasonic Toughbook CF-53 nu este un laptop de gaming sau multimedia. Este un model dedicat pentru cei care lucrează foarte mult pe teren, în condiţii extreme şi este recomandat pentru: ingineri, tehnicieni, arhitecţi, constructori, medici şi chiar trupe militare.

Panasonic Toughbook CF-53 nu este un model de “formula 1″ care să înregistreze super timp şi performanţe. Am putea spune că este mai mult orientat spre cursele de “raliu” pe teren accidentat. Dacă doriţi un laptop robust, rezistent şi care să facă faţă unor condiţii extreme de lucru – Panasonic Toughbook CF-53 este perfect pentru aşa ceva. Însă dacă doriţi ceva pentru birou şi să înregistreze performanţe foarte bune – vă sfătuim să vă orientaţi spre alte modele mai clasice.

Puncte forte Panasonic CF-53:
+ Configuraţie puternică
+ Tastatură completă, practică, dar fără partea numerică
+ Carcasă robustă, solidă, materiale de calitate
+ Display mat
+ Sisteme eficiente de protecţia datelor
+ Varietatea porturilor de conexiune
+ Panasonic CF-53 este proiectat conform criteriilor utilizate în standardele militare
+ Rezistent la şocuri, vibraţii şi umiditate.

Puncte slabe Panasonic CF-53:
– Greu pentru un laptop de 14 inch – 2.5 Kg
– Preţ

Toughbook CF-53 este comercializat din luna iunie. Versiunea standard costă de la 1.544 euro plus TVA, iar versiunea Touchscreen de la 1.999 euro plus TVA. Nu avem informaţii despre disponibilitatea acestui model pe piaţa din România. Acest model poate fi adus la comandă prin distribuitorii locali Panasonic. Mai multe detalii pe toughbook.eu. Preţul este cel menţionat mai sus.

P.S. Rectificăm şi eliminăm sistemul audio din discuţii.

Specificaţii tehnice Panasonic CF-53
Sistem de operare: Windows 7 Professional (32-bit)
Procesoare: Intel Core i5-2520M vPro – 2.5GHz cu Turbo Boost până la 3.2GHz;
Display: 14 inch High Definition (720p) LED 1366×768
Opţional touchscreen (la modelul cu i5) cu tehnologia Panasonic CircuLumin
Memorie RAM: 4 GB DDR3
Tastatură rezistentă la apă
Carcasa din aliaj de magneziu prevăzută cu mâner
Autonomie: Până la 6 ore
Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a / b / g / n, Bluetooth v2.1 + EDR (clasa 1), Opţional LTE 4G – din vara lui 2011
Porturi: HDMI, VGA, Căşti / difuzor, Microfon, 1 x USB 3.0, 3 x USB 2.0, cititor de carduri, ExpressCard
WebCam: 1.3MP şi microfon digital
Hard disk: Hitachi cu capacitatea de 320GB şi 5400 rpm
Placă video: Intel GMA HD 3000

Laptop-urile Panasonic Toughbook se împart în 3 categorii: modele dure/rigide – sunt foarte rezistente – laptop fully-rugged (ex. Panasonic Toughbook 31); modele semidure – există un echilibru între performanţă şi rezistenţa la şocuri, vibraţii etc şi mai sunt modelele business (ex. Panasonic Toughbook F9 – laptop business-rugged). Panasonic Toughbook CF-53 face parte din a doua categorie şi există un echilibru între durabilitate şi performanţă.

Toughbook CF-53 este cu 15% mai uşor şi cu 5% mai subţire decât generaţia anterioară şi este prevăzut cu un mâner special care facilitează transportul său. Îl puteţi transporta ca pe o servietă. Ideal pentru a fi utilizat în companiile mici şi mijlocii sau pe teren, Panasonic Toughbook CF-53 este proiectat conform criteriilor utilizate în standardele militare.

Noi i-am făcut un drop test de la aproximativ 1m şi a continuat să funcţioneze fără probleme. Menţionez că laptop-ul era pornit. Atunci când este utilizat pe teren, Toughbook CF-53 face faţă cu uşurinţă loviturilor şi zgârieturilor de zi cu zi datorită carcasei din magneziu, balamalelor din oţel, a sistemelor de protecţie la impact în cazul componentelor-cheie precum ecranul şi hard disk-ul, demonstrandu-şi rezistenţa şi la apă (în cazul tastaturii). Urmăriţi filmuleţele cu testele în secţiunea “video” din meniul review-ului.

Toughbook CF-53 este echipat cu modul 3G Ericsson -F5521GW- HSPA+ (DL: 21 Mbps), wireless ready connection manager şi opţional funcţia Wake On Wireless asigurând astfel tuturor celor ce lucrează de la distanţă, o conectivitate permanentă. Cu chipset-ul Intel QM67 Express este disponibilă şi funcţia anti-furt. Precizez că în România nu poate fi folosită această funcţie pentru că operatorii de telefonie mobilă încă nu sunt deschişi la o astfel de colaborare.

Porturile clasice nu lipsesc din echiparea noului model, notebook-ul fiind prevăzut pentru mai multă flexibilitate cu un conector serial sau două sloturi PC Card (doar în versiunea pentru domeniul auto) şi al doilea port LAN, făcându-l ideal pentru a fi utilizat pentru diagnosticări în industria auto. Mai jos aveţi informaţii despre porturile existente pe modelul testat.

După cum observaţi, toate porturile sunt mascate şi protejate de capace fabricate dintr-un material dur. Pentru a spori flexibilitatea şi pentru a conferi o libertate mai mare în personalizarea configurărilor, Toughbook CF-53 vine cu o serie de opţiuni speciale. Portul USB ranforsat tip “Fischer” sau hard disk-ul rezistent la temperaturi sub zero grade fac din CF-53 un notebook mai rezistent pentru a fi utilizat în medii exterioare extreme.

Tastatura este compactă şi situată în centrul laptop-ului, cu tastele bine delimitate şi beneficiind de suficient spaţiu între ele. Seamănă foarte mult cu cele întâlnite la Lenovo, în special la modelele business. Totul este foarte bine aranjat şi nu există flexaţii la tastatură sau touchpad. Forma compactă a tastaturii limitează cantitatea de praf şi murdărie care poate ajunge între taste. Orice lichid vărsat peste tastatura va fi colectat în canalele existente sub taste şi eliminat prin partea inferioară a laptop-ului. Noi am testat şi totul a funcţionat conform celor declarate mai sus.

Imaginea este redată pe un display de 14 inch (rezoluţie HD 1366 x 768) şi cu anti-reflex. Modelul CF-53 poate fi utilizat chiar şi în medii puternic luminate. Noi l-am folosit în parc şi chiar n-am fost deranjaţi de razele soarelui. Calitatea imaginilor este mai scăzută faţă de cele redate pe ecrane lucioase, dar Panasonic Toughbook CF-53 este făcut să fie utilizat în medii externe şi extreme sau la activitatea de birou şi mai puţin pentru multimedia.

Aşa cum v-am menţionat la “concluzii”, n-am stresat laptop-ul Toughbook CF-53 cu prea multe teste benchmark. Am testat viteza de bootare şi a scos un timp excelent – 41 secunde până la modul operaţional.

Ne-a interesat să vedem informaţiile şi notele în Windows Experience Index – 4.7 la grafică, fiind şi cea mai mică notă.

Am aflat şi câteva informaţii generale. Fiind un laptop demo pentru teste, a venit echipat cu Windows 7 Professional pe 32 bit, în condiţiile în care aveam instalaţi 4 GB memorie RAM. Practic am utilizat doar 3.17GB.

Am utilizat CPU-Z pentru a afla mai multe informaţii despre componentele existente pe notebook-ul CF-53 testat de noi.

Mă aşteptam să văd un laptop “în călduri”, ţinănd cont de construcţie şi materialele folosite, dar n-a fost să fie aşa. Spre surprinderea mea, temperaturile procesorului n-au trecut de 45 grade şi chiar am văzut minime de 10-11 grade. Posibil să se fi înregistrat o eroare din aplicaţie sau poate chiar stă foarte bine la capitolul “temperaturi”. Hard disk-ul nu a depăşit temperatura de 40 de grade în timpul testelor.

Şi pentru a verifica performanţele sistemului, am folosit 3DMark2006 şi Cinebench 10 şi 11.5. Rezultatele au fost satisfăcătoare. În 3DMark2006, CF-53 a înregistrat un scor de 3541 puncte.

CINEBENCH 10 32-bit – procesor Intel Core i5-2520M vPro/ placă video Intel GMA HD 3000
Rendering 1 CPU – 4071 puncte
Rendering Multiple CPU – 6591 puncte
Shading OpenGL – 5063 puncte

CINEBENCH 11.5 32-bit – procesor Intel Core i5-2520M vPro/ placă video Intel GMA HD 3000
CPU – 1.93 puncte
OpenGL – 8.11 FPS

Am efectuat şi testele pentru autonomie. Însă n-am reuşit să scoatem graficele. Aşa că vă spunem fără dovezi – până la 354 de minute în modul reader. În modul classic n-am reuşit să-l ducem până la capăt, dar performanţa este notabilă. Noi am estimat aproximativ 3 ore.