Gaming Tech

Sony rezolvă problema bateriei CMOS de pe PlayStation 5

Sony rezolvă problema bateriei CMOS de pe PlayStation 5 noiembrie 3, 2021
Unboxing-playstation-5-1-780x470-1

Cu nu foarte mult timp în urmă, posesorii de sonsole Sony se confruntau cu o problemă destul de gravă: defecțiunea bateriei CMOS. Asta afecta nu doar funcționalitatea lui PlayStation 4, ci și a noului PlayStation 5. Lucrurile par să fi fost rezolvate în cazul generației anterioare, iar actualizarea sa de software oferă o durată de viață a consolei cu mult extinsă.

Este rândul lui PlayStation 5 să fie rezolvat, iar fix-ul este anunțat tot de către cei de la Does it Play, pe Twitter. Iată care sunt ultimele „reparații”:

  • Jocurile fizice de PS5 pot fi instalate de acum fără probleme;
  • Jocurile fizice de PS4 pot fi instalate corect și rulează fără probleme;
  • Exemplarele digitale ale jocurilor de PS4 și PS5 pot funcționa și cu bateria CMOS „moartă”;
  • Jocurile disponibile prin PS Plus nu pot funcționa cu bateria moartă.

Care a fost cauza principală a acestor defecțiuni?

După cum spunea și Marinake, modul în care funcționează bateria este destul de simplu: la fel ca orice altă placă de bază cea din PlayStation 4 are o baterie CMOS care are scopul de a reține data și ora chiar și atunci când consola este deconectată de la priză. Odată înlăturată bateria pentru orice fel de motiv, consola pierde noțiunea timpului.

Asta se aplică și în cazul PS5-ului. Sony folosește această tactică pentru a-i opri pe trișorii care vânează trofeele din jocuri. Problema este însă că, dacă acest ceas intern moare, jocurile vor deveni practic nejucabile, cu atât mai rău cu cât serverele mai vechi încetează să mai fie întreținute de către Sony.

Japonezii s-au mișcat destul de repede și au remediat problema. În acest fel, consolele noastre vor putea dăinui veșnic, iar colecția noastră de jocuri va fi conservată și etalată ca exponatele dintr-un muzeu de artă.