Emisiuni, Filme si Seriale Filme romanesti

Toate pânzele sus

Toate pânzele sus

Serialul “Toate pânzele sus” este unul dintre cele mai iubite şi mai vizionate filme româneşti din toate timpurile.

Mini-serialul i-a purtat pe români spre tărâmuri la care puteau doar să viseze. Totul a avut însă şi un preţ pentru actorii din distribuţia filmului: toţi artiştii s-au ales pentru toată viaţa cu “porecle”.

Ion Besoiu a rămas căpitanul Anton Lupan, Sebastian Papaiani va fi confundat cu Ieremia, pe Gherasim nu ţi-l poţi închipui altfel decât întruchipat de Ilarion Ciobanu, Jean Constantin este cel mai hotărâtor Ismail, Ion Dichiseanu va fi, în memoria tuturor, Pierre Vaillant, prietenul atât de căutat, iar pe Spânu nici ca ni-l putem închipui sub altă înfăţişare decât cea a lui Colea Răutu.

Realizat în 1976, filmul urmăreşte îndeaproape călătoria imaginată în roman de Radu Tudoran. E o poveste simplă, fără vârstă şi ecranizată sub aceleaşi auspicii divine.

Regizorul Mircea Mureşan a propus ecranizarea romanului, obţinând astfel aprobările necesare pentru realizarea filmului. Pentru cele 12 episoade s-au alocat foarte mari, dar şi o echipă tehnică de peste 100 de oameni.

Chiar dacă filmul prezintă aventurile echipajului român în numeroase locuri din Marea Meditereană şi Atlanticul de sud, filmările s-au realizat la Constanţa, Sulina şi Midia. Ţara de Foc a fost reconstituită însă în Bulgaria, cu ţigani locali în rolul sălbaticilor alcalufi.

Echipa de filmare, fără actori, a ajuns până în Brazilia,  folosind un mineralier, care oricum călătorea până la Rio. Pe traseu s-au filmat peisajele din Istanbul, Atena, Pireu, Marsilia, Saint-Malo, Rio de Janeiro, cadre care au fost apoi inserate în film.

Autentice au fost câteva dintre secvenţele cu uraganul prin care a trecut corabia românească, echipa de filmare şi actorii fiind surprinşi de o furtună puternică în largul Mării Negre.

Insă, finalul este diferit de cel imaginat de Radu Tudoran.

Nunta lui Anton Lupan cu Adnana şi finalul indecis, când căpitanul primeşte biletul în care află că Pierre a naufragiat într-un loc necunoscut în mijlocul Atlanticului, nu se regăsesc în film. Regizorul Mircea Mureşan alege un sfârşit ciclic: Anton Lupan primeşte biletul, îşi găseşte prietenul pe care îl căutase atât şi reuşeşte să rezolve şi problemele cu piratul Spânu.

Printre lucrurile mai puţin ştiute de către marele public despre acest film se numără faptul că, înainte de a scrie romanul, Radu Tudoran s-a retras la Brăila, unde a construit o corabie-velier, pentru a putea călători cu ea în jurul lumii.

Neputând să-şi îndeplinească visul, autorul a aşternut pe hârtie isprăvile sale ireale, denumindu-le “Toate pânzele sus”.

Pentru prima dată filmul a fost difuzat de Televiziunea Română la 15 martie 1977.

Călătoria corabiei “Speranţa” a reprezentat sursă de inspiraţie pentru Marius şi Cătălina Albu, care, la bordul navei “Phoenix”, şi-au propus refacerea traseului aventurilor parcurs de celebrul echipaj şi corabia lor. În prezent, corabia “Phoenix” se află în reparaţii în Brazilia.

Când se apropia de destinaţia Ţara de Foc, vela principal s-a rupt. Echipajul aşteaptă ca nava să fie reparată pentru a duce la bun sfârşit traseul navei “Speranţa”.