Diverse

Tot ce trebuie sa stim despre gulerele cervicale

Tot ce trebuie sa stim despre gulerele cervicale

Gulerul cervical este un dispozitiv folosit ca ajutor in imobilizarea coloanei vertebrale a unui pacient care a suferit un traumatism. Utilizarea lui este recomandata pentru a asigura (impreuna cu alte manevre si ajutoare) o imobilizare de protectie adecvata unui pacient care a suferit un traumatism.

Gulerul cervical este folosit pentru a preveni anumite leziuni ale coloanei cervicale:

Leziuni cauzate de flexie: provoaca strivirea vertebrelor, distrugerea ligamentelor.

Leziuni de extensie pe planul frontal si lateral: poate exista o intrerupere si largire a ligamentelor si diferite grade de strivire a elementelor posterioare.

Leziuni de rotatie: apare atunci cand fateta contralaterala este dislocata prin rotatia excesiva a vertebrelor.

Tipuri de guler cervical

Inainte de a patrunde mai adanc in modul in care se folosesc aceste gulere cervicale, este bine sa evidentiem diferitele tipuri si clasificari disponibile pe piata.

Clasificare in functie de gen

Guler cervical moale: face posibile miscarile si este utilizat in tratamentul bolilor precum artroza cervicala, durerile de gat si traumatismele de entorsa a coloanei cervicale

Guler cervical rigid: reduce considerabil (dar nu elimina) posibilitatea miscarilor coloanei cervicale. Se utilizeaza la pacientii care sunt victime ale politraumatismului inca dinainte de a veni in spital si poate fi prescris pentru tratamentul conservator al traumatismelor cervicale importante. 

Clasificarea dupa masura

Dimensiune unica: gulerul cervical nu poate fi adaptat in functie de dimensiunea gatului pacientului. In acest caz, asadar, exista pe piata mai multe gulere ale aceluiasi model, fiecare avand o dimensiune care se distinge prin culoare

Ajustabil: gulerul cervical poate fi adaptat in functie de marimea gatului pacientului, astfel reglandu-l pe inaltime.

Clasificare in functie de pacient

Guler cervical pentru adulti

Guler cervical pediatric: in acest caz trebuie subliniat faptul ca proportiile sunt diferite de cele pentru adulti. Acest lucru se datoreaza proportiilor diferite pe care un copil le poate avea.

Cand se plaseaza gulerul cervical rigid la pacientul cu traumatism

Principiul care trebuie adoptat in ingrijirea prespitaliceasca cu referire la decizia de pozitionare sau nu a gulerului cervical este acela ca fiecare pacient trebuie considerat ca avand un traumatism la nivelul coloanei cervicale pana cand se dovedeste contrariul.

Pozitionarea gulerului cervical de urgenta

Din acest motiv este necesar sa se pozitioneze cat mai curand gulerul cervical in aceasta categorie de pacienti, deoarece persoana traumatizata, mai ales daca este inconstienta, trebuie sa fie intotdeauna considerata ca avand o eventuala leziune cervicala pana cand aceasta este exclusa prin diagnosticul spitalicesc.

O categorie particulara de pacienti la care este necesara imobilizarea coloanei cervicale sunt cei care au suferit un traumatism cranian si/sau facial, in care este necesar sa se  stabilizeze fermitatea coloanei cervicale chiar si in absenta traumei directe.

In plus, trebuie subliniat ca absenta oricarei simptomatologii nu permite excluderea prezentei leziunilor instabile ale coloanei cervicale care pot evolua de la stari amielice (in care nu exista implicarea maduvei spinarii) la cele mielice (cu leziune a maduvei spinarii).

Contraindicatii pentru plasarea gulerului cervical

In cele din urma, exista contraindicatii pentru pozitionarea gulerului cervical:

-Prezenta spasmelor muschilor gatului;

-Aparitia sau agravarea simptomelor dureroase in timpul executarii manevrei de pozitionare;

-Aparitia sau agravarea simptomelor neurologice (ex. aparitia paresteziei, furnicaturi etc.) in timpul executarii manevrei de pozitionare;

-Prezenta a unei asimetrii a rahisului de natura sa faca imposibila alinierea;

-Prezenta corpurilor penetrante in gatul pacientului;

Efecte adverse ale gulerului cervical

Gulerul cervical, desi simplu si rapid de pozitionat (de fapt poate fi pozitionat si de salvatori, deci de personal non-medical/asistent), nu este lipsit de efecte adverse. Aceste efecte, descrise in literatura de specialitate in linii mult mai largi, implica o reflectie asupra oportunitatii utilizarii acestui dispozitiv medical pe toti pacientii cu traumatisme, inclusiv pe cei minori.

Dupa pozitionarea gulerului cervical, dovezile stiintifice au aratat de fapt efecte adverese, in unele cazuri, precum:

-Cresterea presiunii intracraniene (mai ales in prezenta unui traumatism spinal);

-Disconfort si intoleranta la dispozitiv;

-Stare crescuta de agitatie.

Acestea sunt doar cateva dintre efectele adverse, existand insa si altele.

Amplasarea gulerului cervical 

In ceea ce priveste pozitionarea gulerului cervical, trebuie subliniat ca considerentele facute pana acum sunt valabile si in ceea ce priveste mediul spitalicesc, unde pacientul poate ajunge in urma unui traumatism.

Metodele de tratament sunt, deci, aceleasi si pacientul trebuie imobilizat corespunzator pana la efectuarea examenelor radiologice (radiografie, CT sau RMN) care vizeaza excluderea principalelor patologii traumatice care afecteaza coloana.

In acest context, totusi, trebuie luate unele precautii cu privire la pacientul imobilizat. In primul rand, este necesar sa se tina pacientul imobilizat, folosind un guler cervical si/sau alte dispozitive de imobilizare, pana cand se va exclude (sau nu) o leziune a coloanei vertebrale.

In aceasta faza, este o greseala obisnuita sa „imobilizezi” capul cu gulerul cervical, lasand trunchiul liber, permitand astfel coloanei cervicale sa se miste, facandu-si punctul de sprijin pe corp.

In timpul evaluarii spitalicesti a pacientului, pentru a permite evaluarea respiratiei si a venelor gatului, este necesara expunerea completa a toracelui si gatului. Aceasta operatiune poate necesita deschiderea temporara a partii anterioare a gulerului cervical aplicata dupa traumatism.

In acest caz, imobilizarea coloanei cervicale trebuie garantata prin verificarea manuala a capului pana la repozitionarea corecta a gulerului.

Este important sa incepeti procedurile pentru a exclude o leziune a coloanei vertebrale si pentru a indeparta cat mai curand posibil dispozitivele de imobilizare. Toate acestea, insa, fara a compromite tratamentul de resuscitare si identificarea imediata a leziunilor care pun viata in pericol sau potential letale.

In sfarsit,  mentinerea imobilizarii adecvate poate fi deosebit de dificila la pacientul agitat sau violent. Aceste afectiuni pot fi secundare durerii, confuziei rezultate din hipoxie sau hipotensiune arteriala, consum de alcool sau droguri sau tulburari de personalitate.