Tech Laptop

Ultrabook la generatia a treia – specificatiile dezvaluite de Intel

Ultrabook la generatia a treia – specificatiile dezvaluite de Intel

Cu ocazia CES 2013 din Las Vegas (SUA), Intel a prezentat o parte din specificaţiile noii generaţii de UltraBook, care va intra pe piaţă la mijlocul acestui an. În faţa succesului copleşitor demonstrat de inovaţia constantă si vânzările extraordinare de la Apple, Intel a decis să fixeze standarde ridicate la noul tip de portabil.

Aşadar compania a preluat sarcina de a decide cum ar trebui să se prezinte fiecare generaţie de UltraBook-uri. Partenerii de producţie ai companiei trebuie să respecte aceste cerinţe tehnice pentru a putea beneficia de fondurile şi marketingul făcut de Intel pentru brand-ul UltraBook.

Majoritatea acestor specificaţii au fost deja introduse pe piaţă de multe alte companii în diverse combinaţii şi implementări. Intel doreşte ca viitoarele UltraBook-uri să vină cu un set complet nou de tehnologii, multe dintre acestea fiind deja cunoscute.

Mulţumită lansării Windows 8 de catre Microsoft, Intel este acum liber să ceară ca toate noile UltraBook-uri să beneficieze de un ecran sensibil la atingere, fără să-şi mai facă probleme în legătură cu implementarea software a acestei specificaţii.

Ecranele tactile sunt foarte populare acum şi diverşi producatori de laptop-uri au introdus deja pe piaţă produse care au aceasta facilitate, dar Intel limitează grosimea maximă a laptopului la doar 17 milimetri, pe muchia cea mai groasă.

Compania a mai demonstrat si câteva implementări software ale conceptului „perceptual computing”. Acestea îi permit utilizatorului să interacţioneze cu sistemul, folosindu-şi vocea sau gesturi ale mâinii. Toate acestea au fost deja implementate şi prezentate pe piaţă de către LG şi Samsung în noile Smart TV-uri. Chiar şi AMD introduce recunoşterea faciala şi a gesturilor prin noile APU-uri Richland.

Cea de-a 3-a generaţie UltraBook va folosi noile procesoare „Core i” care au ajuns la generaţia a patra şi folosesc arhitectura Haswell. Aceste procesoare sunt fabricate tot în tehnologia de 22 de nanometri, dar acum Intel a rafinat procesul de fabricaţie, orientându-se către un consum redus de energie şi o autonomie crescută a bateriei.

Conceptul de UltraBook demonstrat de Intel la CES 2013 este botezat „North Cape” şi foloseste un ecran detaşabil, ca şi cel introdus de ASUS în întreaga serie Transformer. Folosind procesoare Haswell, tableta va putea atinge o autonomie de până la 9 ore. Odată conectată la dock-ul cu tastatură, va beneficia de bateria suplimentară aflată înăuntrul acestuia şi, în acest fel, autonomia întregului sistem va putea atinge chiar 13 ore.

Luate separat, fiecare specificaţie şi tehnologie poate fi găsită deja în multiple sisteme de calcul portabile de pe piaţă, dar combinaţia de hardware si software aleasă de Intel va face din viitorul UltraBook un produs mult dorit de potenţialii cumpărători.