Software Tech

Valoarea software-ului piratat in Rominia-195 milioane dolari

Valoarea software-ului piratat in Rominia-195 milioane dolari

Studiul pentru anul 2010 este al 8-lea studiu global despre pirateria software realizat de BSA în parteneriat cu IDC, lider în domeniul cercetării de marketing şi al prognozelor în industria IT. Metodologia utilizată include 182 de tipuri de date măsurate pentru 116 ţări şi regiuni din întreaga lume. În plus, studiul din acest an include o nouă dimensiune: un sondaj de opinie printre utilizatorii de PC-uri, axat pe atitudinile şi comportamentele sociale legate de pirateria software, realizat de Ipsos Public Affairs.

Sondajul de opinie global a reliefat interesul utilizatorilor pentru drepturile de proprietate intelectuală, 7 din 10 responden şi susţinând necesitatea ca autorii să fie plătiţi pentru munca depusă, pentru facilitarea progresului tehnologic. În mod surprinzător, susţinerea drepturilor de proprietate intelectuală a fost mai puternică la nivelul pieţelor cu o rată ridicată a pirateriei.

În plus, studiul arată că, la nivel global, utilizatorii sunt conştienţi de valoarea software-ului licenţiat, comparativ cu cel piratat, fiind recunoscut ca sigur şi de încredere. În schimb, multi utilizatori nu ştiu în ce măsură metode des întâlnite de achiziţie software, precum cumpărarea unui singur program licenţiat pentru mai multe calculatoare sau descărcarea unui program dintr-o reţea peer-to-peer, sunt legale sau ilegale.

În 2010, BSA România a continuat iniţiativele derulate împreună cu autorităţile judiciare din întreaga ţară în vederea aplicării legii drepturilor de autor. În acelaşi timp, a întreprins activităţi diverse împreună cu Inspectoratul General al Poliţiei şi cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmiţând un mesaj clar conform căruia respectarea drepturilor de proprietate intelectuală este importantă pentru orice companie, indiferent de mărimea acesteia, utilizator final sau reseller.

Alte concluzii ale studiului BSA:
Valoarea comercială a software-ului piratat în Europa Centrală şi de Est e de peste 5,5 miliarde de dolari. La nivel global, această cifră a crescut, atingând un nivel record de 59 de miliarde dolari, aproape dublu faţă de 2003, când acest studiu a început a fi realizat anual. Jumătate din cele 116 ţări şi regiuni studiate în 2010 au rata pirateriei de 62% sau mai mare, cu o medie de 42% la nivel global. Economiile emergente au devenit o forţă reală pentru pirateria software. Rata pirateriei în ţările în curs de dezvoltare este de 2,5 ori mai mare decât cea din ţările dezvoltate, iar valoarea comercială a pirateriei software (31,9 miliarde dolari) este mai mult de jumătate din totalul acestei valori la nivel global.

Cele mai citate avantaje la nivel global ale software-ului cu licenţă sunt accesul la asistenţă tehnică (88%) şi protecţia împotriva malware şi a hackerilor (81%). Un caz de piraterie software des întâlnit este achiziţionarea unei singure licenţe software şi instalarea acesteia pe mai multe calculatoare. Majoritatea utilizatorilor din toată lumea cred că protejarea drepturilor de autor aduce beneficii tangibile pentru economie: la nivel global, 59% din respondenţi au declarat că respectarea drepturilor de proprietate intelectuală e în beneficiul economiei locale, în timp ce 61% au afirmat că astfel se creează locuri de muncă.

Studiul Global Software Piracy 2010 al BSA se referă la pirateria tuturor programelor software ce rulează pe calculatoare, inclusiv desktop-uri, laptop-uri, ultra-portabile şi netbook-uri. E vorba de sistemele de operare, sistemele software precum bazele de date şi pachetele de securitate, precum şi aplicaţiile software, cu software-ul gratuit în mod legitim şi open source acoperite de studiu.

În realizarea studiului de anul acesta, BSA a colaborat cu Ipsos Public Affairs pentru a chestiona peste 15.000 de companii şi utilizatori individuali, pentru a furniza mai multe detalii despre atitudinile şi comportamentele sociale legate de proprietatea intelectuală şi utilizarea software-ului cu licenţă versus cel fără licenţă. Chestionarele au fost aplicate online sau prin interviu direct în 32 de pieţe reprezentative din punct de vedere global pentru nivelul de dezvoltare IT, poziţie geografică şi diversitate culturală.