Securitate Tech

Viermele informatic care vorbeste cu tine pe Yahoo Messenger!

Viermele informatic care vorbeste cu tine pe Yahoo Messenger!

Sună puţin ciudat, dar se întâmplă. Oare este un fel de SIRI, dar versiunea text? Dacă port o discuţie cu acest vierme informatic şi-l întreb de shaorma, oare ştie? Dar să nu deviem de la subiect.

Programele de mesagerie instant, precum Yahoo Messenger, au fost întotdeauna unul dintre principalele canale de transmitere a ameninţãrilor informatice. Deoarece, în general, astfel de ameninţãri au la bazã mecanisme nu foarte elaborate de inginerie socialã, sunt depistate cu uşurinţã de utilizatori. Cu toate acestea, specialiştii Bitdefender au identificat de curând un program periculos de tip bot, care se propagã prin intermediul Yahoo Messenger şi foloseşte un mecanim extrem de ingenios pentru a înşela vigilenţa utilizatorilor.

Ameninţarea, numitã Trojan.YIMBot.K, iniţiazã conversaţii pe Yahoo Messenger, printr-o formulã politicoasã şi extrem de autenticã de salut şi anunţã o aşa-zisã ştire bombã: Apple oferã gratuit 5000 de laptopuri MacBook pentru a comemora moartea lui Steve Jobs. Noutatea în cazul acestei ameninţãri constã în faptul cã reuşeşte sã fie extrem de interactivã, simulând replici autentice, ca şi când în spatele falsului ID de Messenger se aflã o persoanã realã. Programul este conceput astfel încât recunoaşte unele cuvinte cheie din conversaţia victimei şi dã replici pertinente, ca în imaginea de mai jos.

Scopul acestei acţiuni este de a-i convinge pe utilizatori sã acceseze o aşa-zisã paginã unde se pot înscrie pentru a intra în posesia unui MacBook gratuit. La accesarea linkului, victimele sunt redirecţionate cãtre un site de joburi ce îţi oferã posibilitatea sã lucrezi de acasã. Şi aici e vorba despre o înţelãtorie, gânditã pentru a masca o serie de tranzacţii ilicite. Mecanismul din spatele acestei strategeme îi implicã pe utilizatorii neştiutori care, fãrã sã îşi dea seama, primesc şi redirecţioneazã sume de bani în diverse locaţii de pe glob, astfel încât autoritãţile sã nu poatã urmãri traseul banilor obţinuţi în mod fraudulos.

Utilizatorii Bitdefender sunt protejaţi împotriva acestei ameninţãri, detectatã chiar de la apariţa sa în mediul virtual. Cei care nu folosesc programe antivirus îşi pot face o scanare rapidã a sistemului online, în mai puţin de 60 de secunde, pentru a vedea dacã un astfel de program periculos s-a infiltrat în calculatoarele lor.