Tech Laptop

40 de modele Ultrabook touch pana in decembrie

40 de modele Ultrabook touch pana in decembrie

Zilele acestea a avut loc Intel Ultrabook Ecosystem Symposium, în Taiwan. Obiectivele întâlnirii au fost de a promova noile tehnologii, noile produse, de a schimba idei, de a uni dezvoltatori şi producători de echipamente IT&C. La eveniment a participat şi Navin Shenoy, vicepreşedinte Intel Architecture Group şi general manager Mobile Client Platform.

Navin Shenoy a confirmat faptul că piaţa va fi invadată de peste 140 de modele Ultrabook, 35 sunt deja pe rafturile magazinelor. Primele Ultrabook-uri, cele echipate cu procesoare Intel Sandy Bridge, au fost mai mult un teasing. Adevăratul val de ultrabook-uri a început să vină după lansarea generaţiei de procesoare Intel Ivy Bridge.

Aşa cum am mai scris şi în alte articole, preţul nu mai este un factor delimitator a Ultrabook-urilor de celelalte portabile. Însă Intel speră la preţuri tot mai mici. Probabil că şi Windows 8 va juca un rol important pe acest segment. Pe piaţă găsim Ultrabook-uri de la 600-700 EUR şi până la 1500 EUR.

Până în decembrie, Intel speră ca pe piaţă să apară peste 40 de modele de Ultrabook-uri Touch, chiar dacă succesul lor va depinde foarte mult de noul sistem de operare de la Microsoft. Este un plan ambiţios, care ar urma să se întâmple după 26 octombrie, data când va fi lansat Windows 8.

La Intel Ultrabook Ecosystem Symposium s-a discutat şi despre a 4-a generaţie de procesoar Intel Core – Intel Haswell. Abia atunci vom putea spune că Ultrabook ajunge în faza maximă de dezvoltare. Noile procesoare nu vor aduce performanţe foarte mari faţă de Ivy Bridge, dar vor asigura un consum mai mic de energie.

Intel a mai adus în discuţie şi familia de procesoare Atom. Aceasta nu va fi abandonată şi sunt şanse foarte mari să le întâlnim în configuraţiile tabletelor, telefoanelor şi a netbook-urilor (dacă nu vor dispărea!