Foto-Video Tech

6 tipuri de rezolutie video si ce trebuie sa stii despre acestea

6 tipuri de rezolutie video si ce trebuie sa stii despre acestea

6 tipuri de rezolutie video

Daca esti in cautare de un aparat foto-video profesional, un televizor sau un monitor, atunci trebuie sa te asiguri ca stii cu exactitate elementele care conteaza cel mai mult atunci cand faci o astfel de alegere. Prin urmare, iti prezentam in acest articol 6 tipuri de rezolutie video si ce anume trebuie sa stii despre acestea.

1. Full High Definition (Full HD)

Rezolutia de tip Full HD este in momentul de fata cea mai buna rezolutie. Aceasta are 1920×1080 pixeli, cam de aproximativ 5 ori mai mult decat cea de tip standard, si aproape dublu daca ar fi sa o comparam cu High Definition. Diferentele dintre acestea se reflecta fara doar si poate in calitatea filmarii. Asadar, si spatiul de stocare este ajustat semnificativ. Tocmai din aceste motive a luat nastere si discul Blue-Ray, disc care are o capacitate de nici mai mult nici mai putin de 25 G. Important de retinut este faptul ca daca vrei sa utilizezi un astfel de disc este necesar sa achizitionezi si un player compatibil. Exact ca in cazul filmarilor de tip HD si Full HD, se preteaza la un ‘’aspect ratio’’ de 16:9.

Exemplu: Televizor LED Smart PHILIPS 32PFS5823/12, Full HD, 80 cm

2. High Definition (HD)

Pentru o foarte lunga perioada de timp, aceasta rezolutie a fost una dintre cele mai populare rezolutii video. Dimensiunea acesteia este de 1280×720 pixeli. Diferenta dintre SD si HD este una destul de semnificativa in avantajul celei din urma din punct de vedere al numarului de pixeli, ceea ce inseamna ca imaginea are o calitate extrem de imbunatatita.

Dispozitivele care filmeaza in mod HD pot converti eficient si cu usurinta inregistrarile si in format SD. In momentul de fata se pot gasi cu usurinta camera auto, camcordere si camera de supraveghere la preturi foarte bune, ca sa nu mai vorbim de numeroasele modele de televizoare care inregistreaza si redau HD. Practic, cu cat rezolutia este mai mare, cu atat imaginea oferita va avea o calitate superioara, si in plus, si dimensiunea fisierului rezultat va creste semnificativ. Tocmai din acest motiv s-au creat anumite posibilitati de comprimare a formatului, si astfel a luat nastere formatul HDV, format pe care il detin camerele foto digitale.

Exemplu: Televizor LED, Samsung 32N4002, 80 cm, HD

3. Standard Definition (SD)

Aceasta rezolutie este una de 720×480 pixeli, o rezolutie de filmare clasica. In general, are specificatiile 480p sau 480i. ‘’P’’ reprezinta prescurtarea de la progresiv, in timp ce ‘’i’’ este abrevierea de la interpolat si semnifica rata de improspatare a imaginii, si anume ‘’refresh rate’’. Aceasta rata de improspatare este de fapt viteza cu care apar pe ecran liniile de pixeli.

In ceea ce priveste imaginea interpolate, aceasta este oarecum tremurata, si asta pentru ca initial sunt reprezentate liniile impare si abia mai apoi cele pare. Pe de alta parte, cea progresiva detine incarcare secventiala. Filmarile de tip SD se stocheaza foarte simplu pe DVD, un asemenea disc recipient avand posibilitatea de a pastra o inregistrare de o ora si jumatate. Este foarte important de stiut si faptul ca SD utilizeaza ‘’aspect ratio’’, un aspect al imaginii care desemneaza raportul dintre inaltimea si latimea imaginii, de 4:3.

Atunci cand vorbim de un ecran de dimensiuni mici, diferenta de calitate a imaginii oferite in avantajul inregistrarii de tip HD pare una destul de nesemnificativa, aceasta putand fi remarcata cu usurinta pe o proiectie mult mai mare. In prezent, rezolutia video de tip SD este o caracteristica din ce in ce mai rara, iar dispozitivele care inca o mai detin au inceput sa piarda si din pret, cu atat mai mult cu cat tehnologia avanseza extrem de rapid.

4. Quad Full High Definition sau 2k (QuadFHD)

Acest tip de rezolutie are dimensiunile 2560×1440 pixeli, si face oarecum trecerea de la i si p, la k. ‘’K’’ reprezinta noul sistem de referinta in ceea ce priveste performantele de inregistrare dar si cele de redare, atat in cazul televizoarelor cat si in cazul smartphone-urilor, camerelor profesionale sau monitoarelor. Daca ar fi sa comparam 2k cu tehnologia SD sau HD, atunci putem spune ca aceasta revolutioneaza cu siguranta piata video.

Exemplu: Monitor LED VA Samsung 27″, Curbat, WQHD, Display Port, 144Hz, Argintiu, LC27JG50QQUXEN

5. Ultra High Definition sau 4k (UHD)

Aceasta rezolutie dispune de o rezolutie de 3840×2160 pixeli, rezolutie care este de 4 ori mai mare decat formatul Full HD. Inregistrarile de tip 4k UHD reprezinta cu siguranta nivelul urmator in lumea digitala. Rezolutia de tip UHD surprinde pur si simplu la microscop fiecare element din experientele tale. Acest aspect insa implica si anumite conditii de utilizare. Prin urmare, este necesar un spatiu de stocare mult mai mare, precum si de disponibilitate de transfer rapid sau transmisie directa.

Mai mult decat atat, chiar si resursele computerului pe care este editata filmare este necesar sa fie ceva mai ridicate, atat din punct de vedere al performantelor cat si din punct de vedere al memoriei. Nu exista nici o indoiala ca filmarile de tip UHD ies invingatoare pe planul calitatii. Pentru o performanta de stocare, arhivare, si transfer mai buna, se poate utiliza cu incredere XAVC, care are capacitatea de a comprima eficient cantitatea de biti transferati pe secunda.

Exemplu: Monitor LED Dell, 23.8″, Wide, 4K Ultra HD, DisplayPort, HDMI, Negru, P2415Q

6. 8k Super High Vision

Despre 8k tot ceea ce putem spune este ca reprezinta rezolutia viitorului. Aceasta are dimensiunile de 7680×4320 pixeli. Practic, dimensiunea este de 16 ori mai mare decat cea a formatului Full HD. Aceasta tehnologie de-a dreptul inovatoare a inceput deja sa fie utilizata in industria cinematografica. In plus, se pare ca primele gadget-uri de acest tip vor fi in curand lansate si pe piata, insa dezavantajul este acela ca vor avea preturi extrem de mari pe care omul de rand cu siguranta nu si le va permite.

Exemplu: Televizor LG OLED88ZX9LA, 223 cm, Smart, 8K Ultra HD, OLED

[saswp-reviews-form]