Tech Laptop

ASUS X550 – laptop entry level

ASUS X550 – laptop entry level

În 2013, Seria X a producătorului taiwanez a primit un refresh considerabil. Implementează noile procesoare Intel Haswell şi aduce un design mai plăcut şi mai subţire faţă de precedentele modele.

Design ASUS X550

La primul contact cu ASUS X550L, te vei bucura să vezi că ai de-a face cu un notebook uşor şi subţire. Carcasa este construtiă din plastic mai dur, iar finisajele bine făcute. Ridicând capacul, vei găsi o tastatură full size, de tip chiclet, foarte comodă și destul de silenţioasă în tastarea rapidă.

Touchpad-ul este generos şi dispune de tehnologia Smart Gesture, făcând navigarea prin Windows 8 mult mai ușoară. De asemenea este foarte sensibil şi oferă o precizie foarte bună.

Ecranul lui ASUS X550L nu ne-a impresionat, dar nici nu ne-am aşteptat la prea multe de la el. Are o rezoluție de 1366 x 768 pixeli și măsoară 15.6 inci în diagonală. Singura bubă a ecranului este faptul că unghiurile de vizualizare nu sunt prea largi, iar culorile nu sunt foarte realiste. Din fericire, aplicația ASUS Splendit îți vine în ajutor și încearcă să corecteze neajunsurile display-ului.

Porturi ASUS X550

Dacă tot suntem la exterior, să amintim şi de porturi. ASUS X550 vine echipat cu strictul necesar. Pe latura stânga se află porturile VGA, HDMI, LAN, 2 x USB 3.0 și un jack audio de 3.5 mm la care se poate atașa un microfon sau o pereche de căști.

Pe latura opusă găsim un singur port USB 2.0 și o unitate optică de tip DVD pentru nostalgici. Un aspect care la prima vedere a trecut neobservat a fost cititorul de carduri SD situat în partea frontală a laptop-ului. Nu este cel mai confortabil loc, dar este bine venit.

ASUS X550 – cititorul de carduri

Sunet ASUS X550

Boxele dispun de tehnologie ASUS SonicMaster, lucru menționat și pe caracasa notebook-ului, însă am fost surprins de calitatea audio. Cu siguranță nu te va dezamăgi și ai la dispoziție aplicația Audio Wizard pentru a jongla cu sunetul.

Performanțe ASUS X550

Noua serie ASUS X beneficiază de aportul noilor procesoare Intel Core și a graficii NVIDIA GeForce 700, pentru a oferi utilizatorilor performanță în aplicaţiile uzuale. Noile modele dispun de tehnologia ASUS Super Hybrid Engine II cu pornire în numai două secunde din modul sleep şi un regim de aşteptare de până la două săptămâni cu salvarea automată a datelor pe disc, în cazul în care bateria scade sub nivelul de 5%.

Utilizatorii pot alege dintr-o mulţime de configuraţii care se potrivesc tuturor cerinţelor. ASUS X450 şi ASUS X550 dispun de tehnologii menite să îmbunătățească imaginea și sunetul.

Specificaţii tehnice de bază întâlnite la modelul testat:

Dacă un produs oferă în practică ce este promis pe hârtie atunci este un lucru bun. Dar dacă mai face și ceva în plus cu siguranță nu ne deranjează. Aşa este și în cazul nostru. Procesorul Intel Haswell i5-4200U de 1.6 GHz face față cu brio în aplicațiile de bază, dar îţi oferă şi acel plus de putere când simţi nevoia de o relaxare şi vrei să te joci ceva, ajungând la 2.3 GHz prin funcţia Turbo Boost. Aici intervine şi placa video dedicată nVidia GT 740M de 2 GB GDDR3. Nu este cea mai performantă placă, dar se descurcă bine inclusiv în jocuri.

Pe durata utilizării nu s-a încis peste limitele normale. ASUS X550 integrează tehnologia ASUS IceCool. Aceasta menţine scăzută temperatura zonelor ce intră în contact cu utilizatorul, cum ar fi palm-rest-ul. La modelul testat de noi, temperatura resimţita în carcasă a fost decentă, în timp ce procesorul a ajuns la 49 de grade, iar placa video la 46 de grade. Hard disk-ul de la Toshiba de 750 GB nu a trecut de 40 de grade, iar viteza lui de citire a fost de 44 MB/s minim și 120 MB/s maxim.

Autonomie ASUS X550

ASUS X550 – bateria

Notebook-ul de faţă este menţinut în viaţă de o baterie cu o capacitate de 2950 mah Li-Ion. Într-o utilizare moderată, bateria se consumă în 3 ore. Asta include navigare pe internet via Wi-Fi, rularea unor filme HD şi eventual un mic joculeţ pe Facebook.

Concluzie şi preţ

Vorbind strict despre modelul nostru, pot spune că oferă o performanţă cinstită. Oferă procesor de ultimă generație, placă video dedicată şi spaţiu de stocare suficient. Seria X este cea mai accesibilă și cea mai slab dotată din toată gama de notebook-uri ASUS. Cu toate astea, specificaţiile nu arată acest lucru.

Preţul pentru modelul testat de noi este de 2650 lei, fiind aproape cel mai scump model. Cel mai ieftin model pleacă de la 2100 de lei, dar are placă video integrată, procesor Core i3 4010U şi HDD de 500 GB. Restul specificațiilor rămân neschimbate.