Tech

Bay Trail va fi cel mai puternic atac Intel impotriva ARM

Bay Trail va fi cel mai puternic atac Intel impotriva ARM

Intel nu a reușit să cucerească o cotă semnificativă din piața tabletelor și sunt două motive principale pentru această situație: platformele Intel consumau mult mai multă energie decât soluțiile ARM și sunt comercializate la prețuri mult mai mari. Acum compania are noua arhitectură Silvermont care îmbunătățește radical performanța, dar și eficiența energetică. Această arhitectură va fi folosită în noile SoC-uri (system-on-chip) ValleyView care vor motoriza platformele Bay Trail, dar pe utilizatori îi așteaptă vești și mai bune.

Surpriza vine de la noul CEO (Chief Executive Officer) Intel care promite că noua platformă Bay Trail nu numai că va consuma la fel de puțină energie ca și competitorii din tabără ARM, dar compania o va comercializa la prețuri mult mai modeste. Compania are cele mai avansate tehnologii de fabricare a procesoarelor și nu este de mirare că Bay Trail va consuma numai 3 wați, dar Intel niciodată nu a vândut tehnologii la prețuri accesibile.

CEO-ul Intel, Brian Krzanich a declarat următoarele:

„Noi credem că (ed. platforma Bay Trail) ne permite să intrăm pe aceste piețe în care nu suntem prezenți astăzi, cu volume semnificative. (ed. vor exista) tablete la 150 EUR, unele chiar la 115 EUR și chiar mai ieftine, odată ce intrăm în sezonul sărbătorilor. Așadar, noi credem că Bay Trail ne oferă, în primul rând, performanță solidă și o autonomie considerabilă la prețuri care ne permit accesul în piețe în care pur și simplu nu suntem prezenți acum, cu volume semnificative.”

Ne așteptam ca Bay Trail să ofere un nivel de eficientă competitiv și performanţă bună, dar nu ne așteptam ca Intel să ofere toate acestea la prețuri atât de modeste. Să nu uităm că vorbim despre aceeași companie care promite UltraBook-uri la prețuri accesibile de doi ani, dar care nu a reușit să transforme această promisiune într-o realitate. Așadar sunt șanse ca această nouă promisiune să fie, din nou, amânată la nesfârșit.

Pe de altă parte, dacă Intel reușește să se țină de această promisiune și vom avea parte de tablete Bay Trail la 115 EUR, atunci noua platformă reprezintă cea mai puternică amenințare la adresa ARM din ultimele două decenii. Clienții nu au decât de câștigat de pe urma acestei competiții acerbe și, dacă ARM nu sfârșește ca AMD, atunci ne vom bucura cu toții de neașteptate niveluri de performanţă și eficientă, în anii ce urmează.