Tech

BenQ – produse noi din sezonul de toamna

BenQ – produse noi din sezonul de toamna

Astăzi, în cadrul unui eveniment de presă, cei de la BenQ au prezentat o serie de produse noi, care urmează să ajungă pe piaţa din România în această toamnă: monitoarele LED bazate pe matricea VA, un nou monitor dedicat gamerilor împătimiţi, o gamă de proiectoare pentru zona educaţională, precum şi prima cameră video 1080p cu pico-proiector.

Toamna se numără bobocii, se adună recoltele, se face vinul şi … se lansează produse noi prin industria de IT. Astăzi, în cadrul unui eveniment de presă, cei de la BenQ au prezentat noile lor monitoare şi proiectoare din colecţia de toamnă. Plus o surpriză: prima cameră video capabilă să filmeze la rezoluţie Full HD de 1080p cu pico-proiector integrat.

Dar până să le trecem în revistă, iată şi câteva date interesante despre BenQ şi situaţia pe piaţa din România. În prima jumătate a anului 2010, pe piaţa din România, vânzările de monitoare LCD (până în 27 inch) au scăzut cu 19.3% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Cu toate acestea, BenQ a reuşit să îşi păstreze, în primul trimestru din 2010, acelaşi număr de monitoare vândute în 2009. În ceea ce priveşte proiectoarele, piaţa a crescut cu 29.9% faţă de 2009, iar în primul trimestru din 2010, BenQ ocupa 39% din piaţa proiectoarelor.

Noile monitoare VA cu backlight LED reprezintă, în primul rând, o tehnologie ecologică, care are însă o întreagă serie de avantaje. Unul dintre acestea ar fi unghiul foarte bun de vizibilitate (de 178°/178°), care s-ar dovedi deosebit de avantajos pentru laptop-uri (deoarece poţi înclina ecranul în diverse unghiuri, fără a pierde vizibilitatea). Din păcate, tehnologia nu este încă disponibilă pe notebook-uri. Monitoarele oferă de asemenea şi o reproducere deosebit de fidelă a imaginilor, păstrând detaliile naturale subtile caracteristice celor 16,7 milioane de tonuri redate. Contrastul dinamic extrem de înalt face să crească intensitatea negrului şi albului – de obicei, contrastul dinamic este util pentru zonele întunecate, care devin mult mai vizibile. Un alt avantaj al folosirii acestei matrici este lipsa zonelor luminoase, prin reducerea la maximum a scurgerilor de lumină.

Primele serii de monitoare din noua familie vor fi EW şi VW. Ambele sunt caracterizate de o rezoluţie Full HD, 16:9, cu un unghi de vizibilitate de 178°/178° şi un contrast nativ de 3.000:1 şi ambele dispun de tehnologia BenQ Senseye Human Vision, care are şase moduri pre-setate – Jocuri, Filme, sRGB, Standard, Fotografii şi Mod Eco.

Cu toate acestea, există diferenţe. Seria VW pune accentul pe aspect, fiind dedicată pretenţioşilor şi mizând pe design-ul deosebit de subţire. Pe de altă parte, seria EW oferă facilităţi de conectare mult mai bogate, conectivitatea fiind punctul său forte. Astfel, în timp ce modelul VW 2420H este echipat doar cu DVI, D-Sub, HDMI 1.3 şi intrare pentru căşti, fiecare model din seria EW dispune de DVI-D, 2 porturi HDMI, 4 porturi USB, Line-in, mufă pentru căşti şi două boxe, fiecare de 1.5 W, plus spaţiu special gândit pentru păstrarea căştilor.

Noul monitor de gaming XL lansat astăzi de BenQ nu vine cu matricea VA, dar este în schimb primul monitor BenQ cu rată de refresh de 120 Hz. Se numeşte XL2410T şi a fost gândit împreună cu doi gameri recunoscuţi la nivel mondial, adevărate legende în universul Counter-Strike – Emil “HeatoN” Christensen (cel mai bun jucător de Counter-Strike din lume) şi Abdisamad “SpawN” Mohamend (de 12 ori campion mondial Counter-Strike). Caracteristicile sale includ:

– o rată de refresh de 120Hz, un lag scăzut, un timp de răspuns de doar 2ms GTG,
rata contrastului dinamic a fost menţinută la 10.000.000:1, pentru imagini pline de culoare şi claritate chiar şi în cele mai întunecate colţuri;
– două taste rapide pentru a seta modul în care arată imaginea vizualizată: Full, Apect, Overscan; 1:1, 17”, 19”, 19” Panoramic şi 22” Panoramic (în aceste fel, gamerii pot juca la dimensiunile şi setările cu care sunt obişnuiţi);
– un mod special FPS, dezvoltat împreună cu HeatoN şi SpawN, care le oferă gamerilor o reprezentare precisă a fiecărei scene din joc;
– suport nVIDIA 3D Vision, pentru gaming în 3D;
funcţia PBP (Picture by Picture) – permite utilizatorilor să afişeze una lângă alta două videoclip-uri din două surse diferite; în acest fel, utilizatorii pot vizualiza simultan un film şi un website sau un joc;
conectivitate D-Sub, DVI-D-DL, HDMI;
monitorul poate fi ajustat pe orice direcţie, pentru o vizibilitate perfectă;

În afară de o nouă serie de proiectoare, cei de la BenQ au prezentat şi prima cameră video cu filmare Full HD şi pico-proiector încorporat bazat pe tehnologia LED, numită S11. Micuţă şi drăguţă, BenQ S11 are un design clasic, un ecran tactil, iar imaginea redată de pico-proiectorul BenQ poate atinge 50 inch, proiecţia putând fi realizată imediat după filmare.

Noile produse vor fi disponibile în România de la sfârşitul acestei luni, prin intermediul distribuitorilor BenQ – Darer, IT Direct, RHS, Scop.