Tech Laptop

Cum evolueaza piata laptop-urilor in 2012?

Cum evolueaza piata laptop-urilor in 2012?

Suntem la jumătatea anului şi încep să fie trase primele linii pe piaţa portabilelor. Preţul mediu al laptopurilor s-a situat în prima parte a anului la un nivel de 1.700 – 1.800 de lei, în uşoară scădere faţă de perioada similară a anului trecut. Portabilele încep să nu mai fie considerate produse de lux şi ajung să fie unelte de lucru indispensabile pentru activităţile cotidiene.

Conform unor estimări, numărul laptopurilor care vor fi comercializate în 2012 ar putea creşte cu 10% faţă anul precedent până la un volum de aproximativ 600.000 de unităţi. Din totalul acesta, ultrabook-urile vor fi doar 3%-4% (aproximativ 24 000 unităţi), estimează retailerii. Noua generaţie de portabile este încă la început, iar gradul de penetrare în piaţă este scăzut.

Pot spune că preţul mediu nu s-a modificat foarte mult în ultimii 2-3 ani, însă nivelul performanţei a crescut de la introducerea noilor generaţii de procesoare Intel Core i şi APU AMD. Spre exemplu, acum putem rula filme HD şi Full HD chiar şi pe netbook-uri.

Românii sunt iubitori de tehnologie şi doresc să investească în cele mai noi apariţii din domeniu, însă pe segmentul laptop-urilor situaţia stă puţin altfel. Rata de schimb a produselor portabile este de 2-3 ani, iar preţul este încă un factor decisiv în alegerea modelului.

Pentru mai multe informaţii despre evoluţia pieţei de laptop-uri, citiţi articolul complet pe economica.net. Aveţi câteva declaraţii de la reprezentanţii mai multor magazine online şi retaileri.