Software Tech

Eeebuntu OS devine Aurora | Laptop News

Eeebuntu OS devine Aurora | Laptop News

Eeebuntu Linux este un sistem de operare pentru mini laptop-uri care a început ca o versiune modificată a lui Ubuntu Linux, ajungând apoi să se bazeze pe Debian Linux. A fost creat în decembrie 2007 de către Steve Wood şi iniţial special modificat pentru mini laptop-urile Eee PC. Funcţionează ceva mai bine decât Ubuntu pe mini laptop-urile low-power cu display-uri mici. Cea de-a doua versiune Eeebuntu a apărut la sfârşitul lui 2008 şi la 6 luni după lansare fuseseră descărcate 400.000 de copii. În iunie 2009 a apărut cea de-a treia versiune Eeebuntu, din care au fost descărcate 25.000 de copii în doar o săptămână de la lansare. În iulie 2009 a câştigat premiul “Best New Project of 2009″ în cadrul “Sourceforge Choice Awards 2009″. Iar acum, pentru a elimina orice confuzie, îşi schimbă numele în Aurora.

Noul Aurora este aşadar un sistem de operare bazat pe Linux, creat special pentru netbook-uri. Foloseşte DE-ul (desktop environment) open source GNOME ca interfaţă pentru utilizator şi vine cu Mozilla Firefox ca browser standard, deşi utilizatorii au la dispoziţie şi alte opţiuni, precum Google Chrome sau Opera. Ideile care stau la baza acestui OS sunt simplitatea utilizării şi formarea unei comunităţi care să ajute la dezvoltarea continuă a programului, pentru a obţine un sistem de operare creat în funcţie de nevoile şi ideile utilizatorilor:

Alte aplicaţii pentru prima versiune Aurora includ, printre altele: Mozilla Thunderbird pentru email, Pidgin şi Gwibber pentru activităţi de instant messaging şi Twitter, Open Office pentru crearea şi editarea documentelor tip office, Gimp pentru editarea fotografiilor şi crearea de imagini digitale, VLC Media Player pentru vizionarea filmuleţelor şi videoclipurilor, Banshee pentru muzică, precum şi o aplicaţie pentru managementul consumului energetic.

Aurora este de tip open source şi va fi disponibil gratuit.

Featured-image
Postarea Anterioara

Featured-image
Postarea Urmatoare