Tech Orase Orașe din lume

Egiptul își va muta guvernul într-o capitală inteligentă

Egiptul își va muta guvernul într-o capitală inteligentă

Se pare că în orient sunt la modă orașele noi, pe modelul smart city, cu emisii de carbon cât mai apropiate de zero.

Dacă ieri vă povesteam despre Neom, din Arabia Saudită, azi a venit rândul unuia dintre cele mai vechi state din lume, o destinație turistică frecventată de români. Mai precis, Egiptul va începe la acest final de an să mute tot guvernul în noua capitală administrativă, poziționată la est de Cairo, actuala capitală.

Încă din 2015 oficialii egipteni și-au anunțat intenția de a construit o nouă capitală administrativă și de afaceri cu ajutorul Emiratelor Arabe Unite, acesta fiind principalul proiect al mandatului președintelui egiptean, Abdel Fattah al-Sisi. Capitala va fi un smart city, cu mijloace de transport, de coomunicare și administrative, toate de ultimă generație.

Noua capitală este descrisă ca un „oraş inteligent cu înalte tehnologii” în care vor locui 6,5 milioane de oameni şi care va permite decongestionarea Cairo, scrie Agerpres. Aceasta va include un district guvernamental, un district al afacerilor, parcuri mari şi un district diplomatic. Costul proiectului este estimat la cel puțin 40 de miliarde de dolari.

Va fi cea de-a 28-a mutare a capitalei, în decursul celor peste cinci mii de ani de existență ai statului egiptean, prima însă din 972 AD, de când este localizată la Cairo. Partea interesantă va fi numele – Noua Capitală Administrativă. 🙂