Software Tech

Ghid Windows to Go – cum să încercați Windows 11 fără a-l instala

Ghid Windows to Go – cum să încercați Windows 11 fără a-l instala

Windows 11 este disponibil de aproape două săptămâni, însă upgrade-ul nu pare să fie pe placul tuturor. Din motive de securitate, cerințele de sistem sunt foarte stricte, iar noua interfață grafică le dă bătăi de cap celor obișnuiți cu layout-ul din Windows 10. Deși există opțiunea de rollback după upgrade, mulți utilizatori nu riscă siguranța datelor și nici nu vor să se lovească de eventuale probleme de compatibilitate. Din fericire, există o metodă rapidă și sigură prin care puteți încerca Windows 11 fără instalare, direct de pe o unitate flash USB (minim 64 GB). Procesul este foarte simplu și durează maxim 30 de minute:

  1. Descărcați imaginea ISO de Windows 11 de pe site-ul Microsoft
  2. Descărcați Rufus bootable USB creation tool, preferabil versiunea 3.16 sau mai nouă
  3. Introduceți unitatea flash într-un port USB. Atenție! Toate datele de pe unitate vor fi șterse!
  4. Rulați Rufus, selectați unitatea USB pe care doriți să instalați Windows to Go și fișierul ISO descărcat anterior
  5. Din secțiunea Image Option din Rufus selectați Windows to Go
  6. Apăsați Start și selectați versiunea de Windows 11 pe care doriți s-o instalați pe unitatea flash. Timpul de copiere a fișierelor variază în funcție de viteza de scriere a unității flash, însă n-ar trebui să dureze mai mult de 15 minute
  7. Din BIOS-ul sistemului selectați ca primă opțiune de boot unitatea flash sau alegeți opțiunea boot override.
Ghid Windows to Go - cum să încercați Windows 11 fără a-l instala
Sursă foto: hothardware.com

Asta e tot. De îndată ce porniți Windows 11 de pe unitatea USB sunteți întâmpinat de ghidul de configurare, exact ca pe o instalare obișnuită. Toate funcțiile sistemului de operare sunt funcționale, inclusiv Windows Update și puteți instala drivere și aplicații. Datele din partiția de sistem sunt salvate exclusiv pe unitatea flash, așadar sistemul de operare pe care îl aveți instalat pe discul local nu este afectat. Performanța însă s-ar putea să nu fie la fel de bună ca pe SSD, așa că vă recomand să optați pentru o unitate flash USB 3.0 cât mai rapidă sau un SSD extern.