Tech Hardware

HDD vs. SSD | Laptop News

HDD vs. SSD | Laptop News

1) Rezistenţa în faţa accidentelor

Un HDD (hard disk drive) este un dispozitiv electronic-mecanic pentru memorarea datelor: stocarea se realizează pe o suprafaţă magnetică dispusă pe platane rotunde metalice rigide. Prin urmare, primul lucru care trebuie reţinut în legătură cu HDD-urile este că au părţi mecanice mobile (platane, capetele mobile pentru scris/citit) care ar putea foarte uşor să sară de la locul lor în momentul în care laptop-ul suferă vreun accident (lovituri, căderi, alte şocuri mecanice). Ca soluţie la această problemă, în prezent, multe portabile dispun de senzori cu accelerometru care, pentru a preveni pierderea datelor, blochează sistemul de scriere în momentul în care laptop-ul cade de pe o suprafaţă.

Din acest punct de vedere însă,SSD-urile sunt mai avantajoase. Acestea reprezintă soluţii de stocare care se bazează în principal pe DRAM sau memorie flash şi un microprocesor, prin urmare, nu dispun de părţi mobile – stocarea şi transferul de informaţii se realizează cu ajutorul unor circuite electrice formate exclusiv din semiconductori de dimensiuni foarte mici. Cele mai populare SSD-uri folosite în industrie sunt cele bazate pe memorie flash. Neavând părţi mobile, sunt mai sigure în caz de accidente, căderi şi şocuri mecanice, dar şi în cazul fluctuaţiilor de temperatură, iar acesta este primul lor avantaj în raport cu HDD-urile.

2) Viteze de scriere – Aici avantajul este deţinut tot de SSD-uri. Deoarece datele pot fi accesate la întâmplare, pentru că nu este necesar ca un cap de citire/scriere să se sincronizeze cu un platan rotativ, SSD-urile au timpi de acces mult mai mici şi, pentru că dispun de propriul CPU, obţin cele mai mari rate de I/O (input/output). Pe scurt, sunt mai rapide decât clasicele HDD-uri în ceea ce priveşte scrierea şi citirea datelor.

De altfel, timpul mediu de acces pentru un SSD este de 35-100 microsecunde, în timp ce timpul mediu de acces pentru un HDD este de 5.000-10.000 microsecunde, prin urmare SSD-urile sunt de aproximativ 100 de ori mai rapide ca HDD-urile.

3) Consum energetic – cel de-al treilea avantaj al SSD-urilor (SSD-uri flash) este că ele consumă mai puţină energie decât un HDD; de asemenea, degajă şi mai puţină căldură;

4) Durata de viaţă
– Tot SSD-urile stau mai bine şi la acest capitol. Problema cu HDD-urile este că ele sunt realizate din părţi mobile şi, după lungi perioade de utilizare, intervine uzura, ca în cazul oricărei maşinării mecanice. Pe de altă parte, SSD-urile flash au o durată de viaţă medie de 300.000 de cicluri de scriere, iar cele mai bune ajung chiar şi la 1.000.0000 de cicluri de scriere pe celulă.

5) Silenţiozitate – din moment ce HDD-urile sunt alcătuite din părţi mecanice, se caracterizează şi prin diferite sunete specifice, aşadar SSD-urile sunt mai silenţioase.

6) Preţ – SSD-urile rămân în continuare mai scumpe decât un HDD, prin urmare din acest punct de vedere HDD-urile sunt cele avantajoase – la începutul acestui an, hard drive-urile aveau un preţ de 0.1 dolari pe GB (variantele de 3.5 inch) sau 0.2 dolari pe GB (2.5 inch), în timp ce SSD-urile ajungeau la 2 dolari pe GB;

7) Capacitate de stocare – din păcate, capacităţile de stocare ale SSD-urilor continuă să fie destul de mici în comparaţie cu ale HDD-urilor. In prezent, HDD Silicon Power 256GB, SATA 2 pare a fi cel mai încăpător SSD şi cel mai scump din gama celor pentru laptop-uri (SSD-ul pentru laptop-uri cu cea mai mare capacitate de stocare comercializat in prezent in Romania). La capitolul HDD-uri clasice, Western Digital WD10TEVT, 1TB, 5400rpm, 8MB, SATA deţine poziţia fruntaşă şi totul la jumătate din preţul SSD-ului menţionat anterior (HDD-ul pentru laptop-uri cu cea mai mare capacitate de stocare comercializat in prezent in Romania).

Concluzie

Urmărind toate punctele de mai sus, este uşor de observat că memoriile tip SSD ar fi soluţia ideală pentru un laptop sau netbook, deoarece oferă o mulţime de avantaje prin comparaţie cu HDD-urile, în special în ceea ce priveşte protecţia datelor. Cu toate acestea, au două minusuri foarte importante: sunt mult mai scumpe şi vin în capacităţi de stocare mai mici. Însă ţinând cont de valoarea inestimabilă a datelor, noi vă recomandăm să vă cumpăraţi şi un SSD, cel puţin ca sistem de back-up la informaţiile cu adevărat importante.