Tech

Intel a inceput productia noilor procesoare Haswell

Intel a inceput productia noilor procesoare Haswell

Deşi această noua generaţie este fabricată tot în tehnologie de 22nm, procesoarele vor fi totuşi mai performante şi vor consuma mai puţin. Când a lansat Ivy Bridge, preocuparea Intel era aceea de a face tehnologia de 22nm TriGate să funcţioneze, iar performanţa şi eficienţa energetică nu erau aspecte esenţiale.

Acum compania a rafinat metoda de fabricare, orientându-se în mod special către un consum redus şi o durată a bateriei cât mai mare, care să permită proiectarea unor gadget-uri mai uşoare şi mai subţiri.

În sarcinile obişnuite, Haswell nu va fi cu mult mai rapid decât Ivy Bridge, dar compania a adăugat suport pentru seturi noi de instructiuni precum AVX2, BMI, FMA4 şi TSX. Un program optimizat pentru aceste noi capabilităţi, se va bucura de salturi impresionante de performanţă, dar aplicaţiile obişnuite nu vor vedea o imbunătăţire de mai mult de 5%.

Alte noutăţi sunt şi memoria cache de ultim nivel (last level cache – LLC) şi unitatea integrată de procesare grafică (iGPU) de tip HD 4600 care va rula la o frecvenţă de maxim 1250 MHz, în timp ce un quad core Haswell va putea atinge un maxim de 3.9 GHz, cu Turbo activat. Controlerul de memorie integrat (IMC) va lucra cu două canale de memorie şi module DDR3 cu o frecvenţă maximă de 1600 MHz.

Cel mai rapid model care va fi lansat în primul val, pare să fie Core i7-4770K cu o frecvenţă de bază de 3.5 GHz şi 8 MB de cache în total. Consumul maxim de energie va fi de 84 waţi.

Un TDP de 84W ar putea părea mult pe lânga cei 77W pe care îi poate disipa un Core i7-3770K, dar, luând în considerare faptul că noul iGPU HD 4600 este de două ori mai rapid ca un HD 4000, considerăm că diferenţa de 7 waţi e un compromis acceptabil.

În sectorul mobil, ne asteptăm la procesoare care vor consuma mai puţin, dar cel mai important element este noul iGPU. Intel HD 4600 va concura probabil cu placi grafice precum GeForce GT 640M de la NVIDIA si APU A10-4600M de la AMD.

Cu un consum cu peste 5% mai scăzut, performanţe cu 5% mai mari şi un iGPU de două ori mai rapid, noile laptop-uri Haswell vor putea atinge chiar şi 9 ore de funcţionare pe baterie.