Tech

Intel Atom ValleyView: iGPU HD 4000 cu performanta 300%

Intel Atom ValleyView: iGPU HD 4000 cu performanta 300%

Seria Intel Atom a fost o mare dezamăgire, chiar de la lansarea din 2007, pentru că aducea performanţele unui Pentium III din 1999, dar caracteriza acest nivel de performanţă ca fiind acceptabil. Acum Intel se pregăteşte să îmbunătăţească dramatic performanţa noilor sale procesoare economice, iar noua arhitectură se numeşte Silvermont.

Spre deosebire de performanţele modeste ale arhitecturii Saltwell, care pare să fie cea aleasă pentru ASUS FonePAD, noul design foloseşte o abordare OoO (out of order), la fel ca şi puternicele procesoare AMD şi Intel din calculatoarele desktop. Arhitectura in-order din actualele procesoare Atom le face mai economice din punct de vedere energetic, dar trage performanţa puternic înapoi.

AMD Hondo are acum performanţe considerabil mai mari decât orice procesor Intel Atom care rulează la aceeaşi frecvenţă şi, în parte, acest lucru se datorează arhitecturii OoO adoptată de designerii companiei. Intel a realizat că un design in-order nu este chiar cea mai bună alegere şi acum avem un Atom Silvermont care foloseşte binecunoscutul design OoO.

Noua arhitectură va aduce o creştere a performanţelor cam cu 30% ~ 50%, dar cel mai important aspect la noile procesoare ValleyView Atom de la Intel este integrarea unei unităţi de procesare grafică integrată (iGPU) HD 4000, la fel ca Ivy Bridge. Diferenţa este că, în timp ce iGPU-urile din procesoarele Ivy Bridge pot atinge o frecvenţă de funcţionare de 1350 MHz, cele din noul Intel Atom abia vor atinge 700 MHz. Chiar şi aşa, performanţa 3D va fi la un nivel de 300% comparat cu ce poate un Atom astăzi.

Vor exista diverse combinaţii de procesoare Intel Atom cu arhitectură Silvermont. Majoritatea sistemelor bazate pe cipurile ValleyView vor fi în configuraţie dual core, dar vor există şi modele de top cu patru nuclee de procesare. Memoria cache de nivel 2 va rămâne tot la 1 MB pentru fiecare 2 nuclee de procesare, dar spre deosebire de orice procesor AMD Brazos sau Intel Atom disponibile astăzi, cipurile ValleyView vor beneficia de un controler de memorie dual channel.

Aşadar, nu numai ca noul Atom vine cu o arhitectură îmbunătăţită a fiecarui nucleu de procesare, dar numărul nucleelor va creşte de la două la un maxim de patru, memoria cache va putea ajunge la 4 MB şi lăţimea de bandă a memorie RAM a fost dublată prin folosirea unui controler dual channel. Daca adăugăm la faptul că fiecare nucleu va fi cam cu 30% până la 50% mai rapid şi iGPU-ul HD 4000, putem să vedem clar că Intel are planuri serioase pentru noile cipuri Atom.

Tabletele şi nettop-urile care vor folosi cipurile ValleyView cu arhitectură Atom Silvermont, vor fi în mod clar mult mai rapide ca orice soluţie Intel Atom care este disponibilă astăzi. Astfel, tabletele premium cu procesoare AMD Temash vor avea parte de o competitie reală din partea Intel.