Tech Hardware

Memorii laptop Kingston HyperX – KHX1866C11S3P1K2/8G

Memorii laptop Kingston HyperX – KHX1866C11S3P1K2/8G

Am constatat că majoritatea românilor, atunci când îşi cumpără un portabil, nu prea dau importanţă memoriei RAM. Contează să fie mulţi GB, dar nimeni nu se întreabă ce tehnologie există în acel RAM, care sunt frecvenţele şi latenţele, nici măcar dacă este DDR2 sau DDR3.

Ore cât de mult contează memoria RAM la un laptop? Şi pentru a vă oferi un răspuns cât mai corect, zilele trecute am testat un laptop cu 2 kit-uri de memorie. Portabilul cobai a fost un Asus K53SV, model testat de noi în luna mai, iar kit-urile de memorii au fost: cel standard (care vine cu laptop-ul) şi un set pus la dispoziţie de Kingston – HyperX 8GB DDR3 1866MHz CL11 Dual Channel (KHX1866C11S3P1K2/8G).

Acum, dacă tot ne-am familiarizat şi cu termenii, să trecem la treabă. Memoriile Kingston HyperX sunt acoperite cu un radiator special pentru o răcire mai eficientă, dar şi pentru a proteja mai bine modulele de memorie. Au un aspect mai “fioros”. Se respectă standardele de dimensiune şi grosime, aşa că n-ar trebui să aveţi probleme cu montarea lor în laptop-urile voastre.

Aceste memorii au fost lansate în luna aprilie şi sunt special create pentru sistemele bazate pe chipset-ul Intel Sandy Bridge. Prin simpla conectarea a modulelor de memorie la sistem, acesta va recunoaşte automat sporul de viteză al memoriei fără a mai fi necesare alte setări în BIOS. Beneficiază de un modul “overclocking” automat.

Specificaţii tehnice memorii Kingston HyperX

Cod produs: KHX1866C11S3P1K2/8G
Tip: DDR3 SODIMM
Capacitate: 8 GB
Frecvenţa: 1866 MHz
Latenta CAS: 11 ns
Voltaj: 1.5v

Legat de kit-ul de memorie standard venit cu laptop-ul, pot spune că este de 4GB, latenţe 9-9-9-24, voltaj 1.5v, frecvenţa 1033Mhz şi este făcut de Elpida.

Concluzii:
În urma analizelor, putem trage câteva concluzii foarte interesante. Memoriile Kingston HyperX (KHX1866C11S3P1K2/8G) au primit nota 7.9 în Windows Experience Index şi cred că este primul kit care a primit nota maximă. Performanţele se simt foarte mult în activităţile zilnice standard, în rularea aplicaţiilor care au nevoie de foarte mult RAM, în procesarea foto/video, navigare web şi foarte puţin în gaming (ATENŢIE: la gaming contează procesorul, placa video şi o cantitate minimă de memorie).

După cum puteţi observa, testele brute sintetice făcute cu 3DMark 2006 nu au fost diferite de la un caz la altul. Acel plus de 16 puncte este mult prea mic ca să conteze. Însă analizaţi rezultatele din Everest, unde se văd clar diferenţele. Aş putea spune că am obţinut un plus de performanţă în medie de 16% la citire, doar 4% la scriere şi 8% la copiere.

Creşterea performanţelor pe multimedia şi procesare foto/video a fost de aproximativ 15%. Plus că Windows s-a bucurat de o stabilitate mai bună şi a rulat simţitor mai bine.

Memoria RAM contează foarte mult într-un sistem. În cazul nostru, diferenţele de performanţă de 10-15% s-au simţit în activitatea zilnică. dar trecerea de la 4GB la 8GB nu a contat. Aşa cum vă spuneam şi mai sus, de la o anumită cifră, cantitatea de memorie nu mai contează. Însă tehnologia şi frecvenţele de lucru fac diferenţa. Plus că n-a influenţat autonomia laptop-ului.

Pentru cei care doresc să-şi facă upgrade la notebook (memoriile sunt compatibile cu procesoarele Intel Sandy Bridge) – pot arunca o privire asupra kit-ului de memorii Kingston HyperX (KHX1866C11S3P1K2/8G) – poate fi cumpărat de la eMAG la preţul de 659,99 Lei. Personal cred că este un preţ cam mare comparativ cu cel anunţat în aprilie:).

Este foarte greu să afli înainte de cumpărare ce memorie este instalată pe un laptop. Se dau doar câţiva parametri tehnici şi de cele mai multe ori nu poţi afla producătorul până nu-l desfaci şi nu testezi. Oricum, performanţele unui laptop pot fi crescute prin upgrade de memorie şi de unitate de stocare, mai ales dacă se face trecerea de la hard disk la SSD.