Tech

Pulberea de fier-carbonil (CIP) de la BASF

Pulberea de fier-carbonil (CIP) de la BASF

Smartphone-uri, tablete PC, notebook-uri – sunt dispozitive compacte şi sofisticate care fac parte din viaţa noastră. Producerea acestor produse electronice complexe în format portabil este posibilă numai cu ajutorul unor componente de înaltă performanţă. Pentru a păstra dimensiunile reduse, unele componente, de exemplu procesorul sau hard disk-ul, au nevoie de un voltaj diferit faţă de cel furnizat de baterie. Un altfel voltaj deteriorează aceste componente.

Pulberea de fier-carbonil (CIP) de înaltă puritate produsă de BASF contribuie în mod decisiv la rezolvarea acestei probleme: prin încorporarea ei în miezurile de bobină de înaltă frecvenţă, voltajul curentului electric utilizat de echipamentele electronice are întotdeauna valori optime.

Bobinele de înaltă frecvenţă utilizate în cadrul tabletelor PC au un miez format din pulbere de fier-carbonil, care întăreşte câmpul magnetic ce se dezvoltă când curentul circulă prin bobină şi protejează dispozitivele electronice faţă de fluctuaţiile de curent. Structura omogenă a particulelor minuscule de CIP permite acoperirea lor cu un strat izolator electric. Prin urmare, fluxurile suplimentare de curent din bobină sunt înlăturate.

CIP este produsă din resturi de fier, care sunt măcinate foarte fin şi activate cu monoxid de carbon la temperaturi înalte şi la presiuni foarte mari. În urma acestui procedeu, rezultă un fluid galben cu consistenţă uleioasă, numit pentacarbonil de fier. În această etapă, impurităţile existente pot fi îndepărtate cu uşurinţă şi pentarcabonilul este distilat şi purificat. Compusul este ulterior încălzit până se descompune din nou în elementele constitutive. Monoxidul de carbon eliberat în cadrul acestui procedeu poate fi reciclat şi reutilizat. Pe de altă parte, fierul rezultat are un grad înalt de puritate, având o structură microscopică alcătuită din mici particule sferice de aceeaşi dimensiune – pulberea de fier-carbonil.

Din această perspectivă, CIP este complet diferită faţă de pudrele de fier produse prin intermediul altor tehnici. Acesta este un factor decisiv pentru multe aplicaţii – de exemplu, forma perfect sferică a particulelor CIP permite gruparea foarte compactă a acestora în miezurile de bobine, ceea ce înseamnă că firele de bobină nu sunt zgâriate de o suprafaţă dură.

Pulberea de fier-carbonil are şi alte domenii de aplicare:
– Sisteme de închidere auto, componente de ceas, instrumente chirugicale, componente de mare precizie – atunci când se optează pentru producerea lor din metal, soluţia este turnarea prin injecţie: pulberile metalice sunt presate cu ajutorul unui polimer adeziv în forma dorită. În acest caz CIP funcţionează foarte bine deoarece particulele sferice de fier se lipesc foarte bine între ele.

– Cipuri de identificare pe baza frecvenţei radio (dispozitive formate din antenă şi cip pentru stocarea datelor) – pasta de printare Cypo Print de la BASF contine CIP şi permite producerea rapidă şi eficientă a antenelor de cupru;

– Aparatură care emite radiaţii electro-magnetice – CIP protejează diversele componente electronice împotriva interferenţelor de semnal cauzate de radiaţia electromagnetică.

– Suplimente alimentare – datorită purităţii înalte (peste 99,5%), CIP poate fi folosită şi în industria farmaceutică în tratarea deficienţelor de fier.