Tech

Quake-Catcher Network | Laptop News

Quake-Catcher Network | Laptop News

Studenţii din cadrul Stanford University au pus bazele unui proiect foarte interesant care are la bază ideea utilizării laptop-urilor pe post de detectoare de cutremur. Însă nu vorbim de orice fel de laptop-uri, ci numai de modelele echipate cu accelerometru (care are în mod normal ca scop protecţia hard disk-ul împotriva căderilor şi a şocurilor mecanice). Astfel, Quake-Catcher Network doreşte să reunească, prin intermediul Internetului, toate notebook-urile din lume echipate cu accelerometru şi să înregistreze astfel activitatea seismică de pe glob. Majoritatea accelerometrilor pot detecta echivalentul a unui cutremur de minim 4 grade pe scara Richter. Pe lângă reţeaua laptop-urilor, QCN dezvoltă în prezent şi o reţea care să includă desktop-uri conectate la Internet.

Printre laptop-urile care sunt echipate cu senzori Sudden Motion sau sisteme tip Active Protection se numără: notebook-urile Macintosh produse după 1 ianuarie 2005, ThinkPad-urile Lenovo produse după 2003, modele de notebook-uri HP produse după ianuarie 2007 care dispun de un sistem 3D Motion Data Protection şi modele de laptop-uri Acer produse începând cu ianuarie 2007 care au un accelerometru Gravisense.

Quake-Catcher Network (QCN) doreşte să devină cel mai ieftin şi mai rapid mijloc de detectare şi de analizare a activităţilor seismice de pe glob. În ceea ce priveşte procedura de constituire a reţelei de notebook-uri şi de detectare a cutremurelor, aceasta are la bază software-ul special QCN. Odată instalat, programul monitorizează activitatea la nivel local şi transmite către serverul central QCN numai semnalele puternice din punct de vedere energetic. Dacă sunt transmise simultan mai multe astfel de semnale, se poate presupune că are loc un cutremur. Dacă s-a transmis numai un singur semnal de acest tip, serverul nu înregistrează nicio activitate seismică, realizând că laptop-ul a fost zguduit doar de un mic accident local. De asemenea, software-ul verifică, la fiecare 15 minute, dacă ceasul laptop-ului este sincronizat cu cel al serverului, pentru a asigura precizia cronologică a întregii reţele.

Proiectul este foarte interesant, însă este mult mai util ca instrument de cercetare decât de avertizare seismică, din moment ce laptop-urile ar detecta cutremurul cu maxim câteva secunde înainte să se producă (ceea ce nu prea asigură suficient timp ca să fugi la adăpost).