Tech Laptop

Review: Asus N53JN | Laptop News

Review: Asus N53JN | Laptop News

Cine este Asus N53Jn?

Unul dintre cei mai activi producători de laptop-uri este Asus. Producătorul taiwanez a lansat în acest an zeci de modele de laptop-uri şi mini laptop-uri în întreaga lume. Multe modele au ajuns şi pe plaiurile noastre mioritice, iar în redacţia noastră au poposit de la mini laptop-uri de 10.1 inch până la “monştri” de gaming. Dar nici un laptop nu ne-a impresionat la segmentul audio aşa cum a făcut-o noul Asus N53JN.

Dar să o luăm cu începutul. Asus a lansat în România noua generaţie de laptop-uri din seria N pe 27 mai 2010 (a fost prezentat Asus N73Jn), însă toată povestea a început în martie la CeBit când Asus a prezentat câteva informaţii despre viitoarele N43, N63 şi N73. Încă de atunci se ştia că noile modele vor beneficia de tehnologia audio SonicMaster dezvoltată de Bang & Olufsen, că vor veni echipate cu noile procesoare Intel Core 2010 şi vor utiliza tehnologia nVidia Optimus. Nimic mai adevărat şi acum venim noi şi completăm…

Cum arată Asus N53Jn?

Asus N53Jn beneficiază de o carcasă metalică şi se bucură de un design atractiv şi elegant. Designul consacrat al seriei N păstrează tema vizuală a valurilor, capacul ecranului continuând linia bazei atunci când se deschide. Carcasa câştigă eleganţă și prin suprafețele de aluminiu și difuzoarele acoperite cu un grilaj estetic şi metalic (credem noi). Tastatura, care include și partea numerică, este încadrată de o ramă de plastic mat, asigurând un efect vizual plăcut. Tastatura este de tip Chiclet cu tastele bine delimitate, ergonomice şi plăcute la atingere.

Touchpad-ul multi-touch este bine delimitat de palm rest. Iar butonul cu cele două zone de click este scos în evidenţă prin faptul că este de un negru lucios, fiind printre puţinele elemente ce reflectă imaginea.

Un element interesant de design îl constituie filtrul de intimitate din partea superioară a display-ului, mai exact butonul on/off localizat lângă webcam – în acest fel, puteţi alege să obstrucţionaţi camera web, pentru ca aceasta să nu fie folosită fără să vă daţi seama. Se pare că mai nou, se găsesc progrămele care îţi pornesc webcam-ul automat, iar Asus vine cu o soluţie – o bucată de plastic alb care acoperă senzorul.

Şi dacă tot suntem la capitolul “exterior”, să vorbim puţin şi despre porturile de extensie şi conectare:
– Pe partea stângă se găsesc porturile: HDMI, cel de reţea, e-SATA/USB şi 1 USB 3.0 precum şi cititorul de carduri SDXC.

– Pe partea dreaptă se găseşte unitatea optică, 2 porturi USB 2.0 şi jack-urile pentru microfon şi căşti/boxe, dar şi butonul de on/off pentru wireless.

– În partea din spate se găseşte portul de alimentare şi portul VGA.

Cu ce este echipat Asus N53JN?

Noul model Asus N53Jn nu a ieşit în evidenţă doar prin design şi prin sistemul audio, ci şi prin configuraţia tehnică şi performanţele sale.

Specificaţii tehnice Asus N53Jn:
– Display glare LED de 15 inch cu rezoluţia de 1366 x 768 pixeli;
– Procesorul este un Intel Core i5-540M, 2,53 GHz, 3 MB cache, 3,06 GHz Turbo;
– 4 GB DDR3, 1066 MHz;
– Placă video integrată Intel GMA HD;
– Placă video dedicată Nvidia GeForce GT 335M cu 1 GB VRAM;
– HDD Samsung de 640 GB cu 5.400 RPM şi 8 MB buffer;
– Baterie cu 6 celule – 4.400 mAh şi 48 Wh;
– Boxe Bang & Olufsen ICEpower;
– LAN, 802.11b/g/n;
– Sistem de operare Windows 7 Ultima pe 64 biţi.

După cum puteţi observa şi mai sus, N53Jn are o configuraţie echilibrată, tonul fiind dat de procesorul Core i5-540M care poate ajunge până la viteza de 3.06 Ghz cu tehnologia Turbo Boost.

Ce performanţe are Asus N53Jn?

Fiind un laptop multimedia, Asus N53Jn pune accentul pe cele două elemente esenţiale care stau la baza unei experienţe de divertisment ieşite din comun: calitatea video, pe de-o parte, şi sunetul, îmbunătăţit de tehnologia Sonic Master şi sistemul audio Bang & Olufsen ICEpower, pe de altă parte.

Pe lângă banalele aplicaţii office şi internet, Asus N53Jn a fost folosit şi pentru a reda filme HD şi Full HD în format MKV, totul la o calitate ireproşabilă, am ascultat muzică şi ne-am bucurat de sunetul clar şi tare redat de faimoasele boxe Bang & Olufsen ICEpower. Putem spune că am putut face diferenţa dintre o piesă comprimată mp3 şi una wav. Camerele de rezonanţă supra-dimensionate şi difuzoarele plasate special elimină vibraţia şi distorsiunea, iar componenta software ajustează cu precizie redarea. Astfel s-a obţinut un sunet complet şi cu perceperea corectă a elementele vocale şi pe cele surround. Pe lângă calitatea sunetului, am fost impresionaţi şi de puterea acestor boxe.

În ceea ce priveşte partea video, N53Jn este echipat cu tehnologia nVIDIA Optimus. Aceasta schimbă automat între placa video dedicată nVIDIA GeForce GT 335M cu 1 GB VRAM memorie video şi placa video integrată Intel HD. Placa video dedicată va fi utilizată atunci când sunt rulate programe care necesită putere grafică, precum videoclip-uri, jocuri sau aplicaţii multimedia, în timp ce placa video integrată va fi activată petru activităţi precum navigarea pe Internet, vizualizarea sau editarea documentelor office.

Legat de teste şi punctaje, noi am rulat toate benchmark-urile cu tehnologia nVidia Optimus activă şi am rămas surprinşi de faptul că, indiferent de ce versiune de 3DMark utilizam, sistemul reda strict puterea necesară de calcul, nici mai mult, nici mai puţin. Astfel o să vă surprindă punctajul în 3DMark 2001 – 4193, dar şi cel obţinut în 3DMark 2006 – 4559.

Şi cu toate acestea, Asus N53Jn se descurcă foarte bine şi în jocuri. Chiar dacă segmentul vizat este zonalaptop-urilor multimedia, noi putem să-l recomandăm şi ca laptop de gaming mai modest. Nu toată lumea are bani pentru un Asus G51J 3DsauToshiba Qosmio F60-10H, dar probabil că vor fi mulţi care îşi vor permite să cumpere un N53Jn. Am rulat Need for Speed Shift cu setările pe mediu şi s-a mişcat foarte bine având o medie de 44.83 FPS-uri.

Cât ţine bateria, se încălzeşte, face gălăgie?

Tot sistemul este ţinut de o baterie modestă cu 6 celule – 4.400 mAh şi 48 Wh. Într-un an ca 2010, autonomia sub 3 ore nu mai reprezintă un avantaj, iar Asus N53Jn suferă la acest capitol. Are o autonomie de până la 3 ore, dar diferă modul de utilizare şi setări. În multimedia sau gaming bateria se descarcă în aproximativ 1-1.5 ore. Puteţi să urmăriţi un film HD de aproximativ o oră şi 30 de minute fără să aveţi probleme. Cred că o baterie de 9 celule ar mai rezolva din această problemă.

Cât despre temperaturi şi silenţiozitate, Asus N53Jn stă foarte bine. Are câteva fante de aerisire plasate pe partea stângă şi pe partea inferioară, iar aerul cald este disipat eficient. În urma testelor şi a utilizării îndelungate, Asus N53Jn a înregistrat temperaturi acceptabile, chiar foarte bune putem spune: HDD 32 grade, GPU 45 grade şi CPU 50 grade. Poate fi ţinut confortabil şi în braţe, fără să vă “prăjiţi”. Se încălzeşte uşor în partea stângă, dar fără să vă afecteze confortul la tastare. Este un laptop cu raport calitate/pret/performanta foarte bun.

Concluzia este că…

Asus N53Jn este un laptop foarte bun pe segmentul multimedia. Sistemul audio Bang & Olufsen ICEpower este impresionant, la fel şi design-ul şi faptul că Asus a renunţat la plastic şi a folosit mai mult aluminiu. Este relativ uşor – 2.71 kg şi are dimensiunile 391 x 266 x 29-39 mm. Încape lejer într-o geantă sau într-unrucsac de 15-16 inch. Nu este prea confortabil să umbli mereu cu el în spate…dar de cărat până la birou şi acasă este ok. Este echipat cu tehnologii de ultimă generaţie şi configuraţia este una echilibrată şi bună. Placa video Nvidia GeForce GT 335M cu 1 GB VRAM se găseşte şi pe mini laptop-ul de gaming Alienware M11x .

Punctele forte ale lui Asus N53JN:

+ tehnologia nVidia Optimus şi USB 3.0;
+ sistem audio Bang & Olufsen ICEpower şi tehnologia SonicMaster;
+ configuraţie bună – poate fi un desktop replacement;
+ rularea jocurilor recente la o calitate bună înseamnă un plus;
+ design elegant, atractiv, robust şi folosirea materialelor de calitate.

Punctele slabe ale lui Asus N53JN:

– autonomia bateriei este sub media pieţei. Soluţia ar fi o baterie cu 9 celule.

Nota finală Laptop News – 9.1 pe segmentul “laptop-uri multimedia 15.6 inch“.