Tech Tableta

Review Cosmote My Tab – o tableta decenta cu 3G

Review Cosmote My Tab – o tableta decenta cu 3G

În urmă cu aproximativ o lună, Cosmote a prezentat prima tabletă sub brand propriu – Cosmote My Tab. Ofertele anunţate sunt extrem de tentante, dar aveam câteva dubii cu privire la tabletă. Aşa că cei de la Cosmote au trimis-o pentru testare în redacţia Laptop News.

Specificaşii tehnice Cosmote My Tab

Cosmote My Tab este o tableta Alldro 3 Conect personalizată de Allview special pentru operatorul de telecomunicaţii. Tableta COSMOTE My Tab, versiunea 3G HSPA, are un procesor Dual-Core de 1GHz şi 512 MB memorie RAM, permițând apeluri de voce, SMS-uri şi MMS-uri. COSMOTE My Tab are o memorie internă de 4 GB care poate fi extinsă până la 32 GB prin intermediul unui card microSD, o baterie de 6000 mAh şi un încărcător micro USB. Are un ecran de 9.7 inch cu rezoluţia modestă de 1024 x 768 pixeli. Rulează Android 4.0 Ice Cream Sandwich şi vine cu aplicaţiile Dolce Mobile TV şi web’n’walk.

După cum observaţi, Cosmote My Tab nu beneficiază de o configuraţie specială, nu are un display extraordinar, ba chiar am putea spune că vine cu o configuraţie modestă şi cu un ecran sub media pieţei. Însă este cea mai ieftină tabletă de 9.7 inch şi cu 3G. La început am privit produsul cu scepticism. Însă am rămas plăcut surprins de la modul în care vine în cutie şi până la performanţele oferite.

Pachetul Cosmote My Tab

În cutie găsim încărcătorul, o pereche de căşti, cablul USB, manuale şi broşuri cu instrucţiuni. Totul poartă semnele Cosmote. Căştile sunt bune şi oferă un sunet plăcut. Pe lângă faptul că puteţi să ascultaţi muzica preferată, prin intermediul căştilor puteţi să vorbiţi la tabletă fără probleme.

Design, porturi, camera de 8MP

Tableta are o structură solidă, cu finisaje elegante şi colţuri rotunjite. Nu este foarte uşoară, având o greutate de 700 de grame, dar măsoară puţin peste 1 cm. Beneficiază de un sistem audio stereo şi vine cu sloturi pentru SIM şi MicroSD. Vine echipată şi cu un jack de 3.5 mm pentru căşti.

La unitatea testată am avut câteva probleme cu sistemul audio. Din fericire acestea s-au remediat fără probleme imediat după ce am început să o utilizez mai intens. Probabil că totul a ţinut de conectori. Sperăm să nu fie o problemă generală.

Camera de 8MP nu oferă o claritate foarte bună a imaginilor, dar este practică pentru a surprinde diferite evenimente spontane. Mai jos aveţi câteva imagini făcute cu principala cameră de pe Cosmote My Tab.

Performanţe practice Cosmote My Tab

Este uşor de utilizat şi practică. Nu am făcut teste sintetice, dar am fost curios de cum se descurcă prin rularea unor aplicaţii, jocuri, internet şi chiar în rularea de filme HD. Am reuşit să rulez materiale video la calitate 720p de pe YouTube, însă nu la fel de bine s-a descurcat la 1080p. Pot spune că s-a descurcat mulţumitor de bine, dar ar fi fost şi mai bine cu 1GB memorie RAM. Cei 512 MB nu sunt mereu suficienţi.

Ecranul de 9.7 inch nu este cel mai bun pe care l-am testat, dar răspunde bine la gesturile tactile. Display-ul este de tip TFT-LCD şi beneficiază de tehnologia capacitive multi-touch. Rezoluţia este de doar 1024 x 768 pixeli. Mi-ar fi plăcut să văd o rezoluţie de cel puţin 1280 x 800 pixeli, ar fi fost mai aproape de rezoluţia anului 2013.

Autonomia nu este una impresionantă. Cosmote My Tab rezistă aproximativ 6 ore la activităţi complexe, convorbiri telefonice, redare video, internet. În stand by rezistă până la 500 de ore conform manualului. Cert este că tableta primită la teste era în stand by de 12 zile şi avea bateria la 22%.

Legat de partea software, Cosmote My Tab rulează sistemul de operare Android 4.0 şi oferă acces la aplicaţii. Vine cu aplicaţiile Dolce Mobile TV şi web’n’walk. Aplicaţia de la Dolce merge doar pe reţeau Cosmote.

Concluzii

Cosmote My Tab este o tabletă cu performanţe modeste, bine construită, cu design plăcut. Ecranul nu este punctul forte, dar răspunde bine la atingeri. Tableta poate reda materiale video 720p şi oferă performanţe bune în navigarea pe internet, în rularea unor aplicaţii de tip office şi chiar games. Permite efectuarea de apeluri, beneficiază de slot pentru SIM şi se vine cu tehnologia 3G.

Noi o recomandăm doar cu pachet de date. Pachetul COSMOTE My Tab, ce contine si husă, este disponibil la 1 leu cu abonamentul Connect XXL care, pentru 30 de euro/lună (TVA inclus), oferă 150 GB trafic de date inclus.

Nu o recomandăm la liber. Punctele forte sunt legate de conectivitate, de avantajele de a o cumpăra alături de un pachet de date şi nu la liber. Fără abonament, Cosmote My Tab costă 999 lei, iar în aceşti bani puteţi să găsiţi tablete mai performante, dar fără 3G şi fără slot pentru SIM.

Puncte forte Cosmote My Tab:
+ Beneficiază de slot pentru SIM
+ Vine cu tehnologia 3G
+ Permite apeluri telefonice şi recomandăm să folosiţi căştile din pachet
+ Preţ foarte bun împreună cu abonament la pachet de date
+ Construcţie bună

Puncte slabe Cosmote My Tab:
– Doar 512MB RAM. Ar fi fost mai util 1GB.
– Ecranul are o rezoluţie de 1024 x 768 pixeli.