Tech

Samsung ATIV Smart PC – hands on

Samsung ATIV Smart PC – hands on

Samsung a lansat la IFA 2012 o nouă generaţie de tablete, mai bine spus o familie de dispozitive ATIV[ati:v]: Smart PC-uri, tablete și smartphone-uri care vor veni echipate cu Windows 8. Numele ATIV este inversul cuvântului VITA, care înseamnă “Viață” în limba latină. În puţinul timp pe care l-am avut la dispoziţie să vizitez IFA Berlin 2012, am ajuns şi la hala Samsung unde am interacţionat cu mai multe portabile, unul dintre acestea fiind noul Samsung ATIV Smart PC.

Nu e nimic revoluţionar când vorbim de ideea – tabletă cu docking. Acest concept a apărut prima dată la tabletele Transformer de la ASUS. Comparativ cu modelele Transformer, sistemul de andocare întâlnit la ATIV Smart PC are doar tastatura inclusă şi două porturi adiționale USB 2.0, restul fiind integrat în tabletă. În aceste condiţii, tableta este mai grea decât docking-ul şi în anumite momente se poate da pe spate, fiind un mic minus pentru ATIV Smart PC.

Samsung ATIV Smart PC are o grosime de 9.9mm (doar tableta) şi vine echipată cu noua generaţie de procesoare Intel Atom. Va avea până la 2GB memorie RAM DDR3 şi unitate de stocare SSD cu capacitatea de până la 128GB. Ecranul are o diagonală de 11.6 inch şi rezoluţia nativă de 1366 x 768 pixeli. Producătorul coreean promite o autonomie de până la 13.5 ore în regim normal de utilizare şi până la 9.4 ore în video play.

Samsung ATIV Smart PC este o tabletă dedicată mai mult pentru activităţi de tip office. Va rula noul sistem de operare Windows 8, dar este 100% compatibilă şi cu Windows 7. ATIV Smart PC vine echipat şi cu un S Pen. Acesta permite utilizarea mai rapidă a tabletei. La fel ca un instrument de scris obișnuit, stiloul digital Wacom poate fi mânuit precis chiar şi de cei mai pretenţioşi designeri. Aplicația preinstalată S Note însoțește S Pen pentru o utilizare simplă și intuitivă a acestuia.

Tastatura este de tip chiclet, cu tastele delimitate. Touchpad-ul este suficient de mare pentru a lucra cât mai confortabil. Pe laturile tabletei mai întâlnim şi porturile USB 2.0, mHDMI şi miniSD. Pe partea frontală a tabletei se găseşte butonul dedicat pentru Windows 8 şi camera frontală de 2MP. Pe partea posterioară se găseşte o cameră de 8MP.

Tableta Samsung ATIV Smart PC este disponibilă doar în culoarea Mystic Blue şi recunosc faptul că nu este pe gustul meu, dar sunt sigur că sunt şi oameni pasionaţi de această nuanţă. Nu avem informaţii cu privire la preţul şi disponibilitatea în România.