Tech

Samsung – DRAM “verde” | Laptop News

Samsung – DRAM “verde” | Laptop News

Cât mai puţină energie consumată înseamnă, pe de-o parte, o atitudine eco-friendly, şi pe de altă parte, baterii cu viaţă mai lungă pentru laptop-uri şi mini laptop-uri. Având aceste detalii în minte, cei de la Samsung au creat o nouă memorie DRAM (dynamic random access memory) tip DDR3 de 2 GB, prima care utilizează tehnologia de 30 nanometri.

Această tehnologie de fabricaţie se referă la mărimea propriu-zisă a unei celule de memorie: o dimensiune mai mică a celulei înseamnă mai multe celule de memorie care încap pe o plăcuţă de silicon. În acest fel, se reduc automat şi costurile de producţie. De fapt, compania estimează că îşi va eficientiza costurile cu 60% pe plăcuţa de silicon.

Dar nu preţul mai mic este principalul avantaj al noii memorii RAM. Datorită tehnologiei de 30 nanometri, consumul de energie se reduce cu până la 30% comparativ cu memoriile RAM de 50 nanometri. Acest lucru ar însemna că un modul de 4 GB RAM introdus într-un laptop de ultimă generaţie ar consuma doar 3 watt pe oră, adică doar 3% din consumul energetic al unui notebook.

Cei de la Samsung estimează că vor începe producţia de masă a noii RAM în cea de-a doua jumătate a anului 2010. Probabil că o vom vedea combinată cu noile procesoare CULV (Consumer Ultra-Low Voltage) ale celor de la Intel şi ne vom trezi cu nişte autonomii impresionante ale bateriilor. Ceea ce n-ar fi rău deloc.