Orase Orașe din România

Sinaia – Perlă a Carpaţilor

Sinaia – Perlă a Carpaţilor

Pe sub coastele Bucegilor, prin faţa celor mai frumoşi munţi, se deschide Valea Prahovei . Râul cu acelaşi nume şerpuieşte printre munţi şi în apa lui limpede se oglindesc păduri nesfârşite, poieni stropite cu flori şi minunate oraşe.

Pe partea dreaptă a Prahovei se află Sinaia – capitala de vară a ţării, care îşi atrage vizitatorii cu case frumoase şi vesele şi cu hoteluri impunătoare.

Staţiunea Sinaia este aşezată pe Valea superioară a râului Prahova, în plină zonă carpatică, la poalele Munţilor Vârful cu Dor, Furnica şi Piatra Arsă. Oraşul se află la o distanţă de 122 km de Bucureşti şi la 49 km de Braşov.

Bucegii, situaţi la vest, domină Sinaia printr-un abrupt de peste 1000 m. In est, Munţii Gârbova îşi întind spinările către sud şi înaintează până la Izvorul lui Bogdan, în apropierea vestitelor şi temutelor Orăţii. Cele două masive muntoase, Bucegii şi Gârbova, ocrotesc  localitatea, de-o parte şi de alta, pe o lungime de peste 9 km .

Marele savant Nicolae Iorga consemna că din apropierea ctitoriei cantacuzine din Sinaia “se vede cea mai frumoasă privelişte din România şi una din cele mai frumoase ale lumii”.

Despre Sinaia s-au scris şi se vor mai scrie, poate, pagini înaripate, localităţii fiindu-i consecrate gânduri şi imagini de o reală frumuseţe, care nu fac altceva decât să releve un adevăr incontestabil, şi anume că staţiunea montană din Carpaţi îşi poate revendica, pe bună dreptate, denumirea de “Perlă a Carpaţilor” .

Fiind şi reşedinţa regală de vară a ţării, pot fi admirate Castelul Peleş şi Castelul Pelişor, Cazinoul şi Mânăstirea Sinaia.

Castelul Peleş a fost construit în perioada anilor 1875 – 1883 de către regele Carol I. După moartea acestuia în 1914, castelul a devenit muzeu.

In exterior castelul este realizat în stilul Renaşterii germane, iar în interior cele aproximativ 160 de încăperi au diferite stiluri: renaştere germană, italiană, engleză, baroc german, Rococo francez, hispano-maur.

Acesta reprezintă unul din obiectivele cele mai căutate de pe Valea Prahovei.

Castelul-peles-1

Pelişorul a fost construit între anii 1899 –1903, în stilul Renaşterii Germane. A fost inaugurat la 24 mai 1903, fiind considerat şi astăzi un veritabil castel. este un veritabil castel.

De la început el a reprezentat reşedinţa prinţilor moştenitori: Ferdinand şi Maria. Incepând cu anul 1993, vizitatorii au posibilitatea de a cunoaşte fostele apartamente regale, camerele de lucru, apartamentele copiilor, precum si micuţa Capelă bizantină amenajată în interiorul  clădirii.

Castelul-pelisor

Cazinoul este şi astăzi gazdă a numeroase conferinţe, simpozioane, congrese şi reuniuni naţionale şi internaţionale. De asemenea, este locul ideal pentru organizarea de expoziţii de artă plastică si fotografie, lansări de carte, concerte şi spectacole.

Cazinoul

Printre monumentele de artă religioasă de o mare valoare, care atrag admiraţia şi aprecierea vizitatorilor din întreaga ţară, dar şi din străinătate, un loc important îl ocupă Mânăstirea Sinaia.

Monument de artă, caracteristic stilului valah, se situează în oraşul cu acelaşi nume, la poalele munţilor Bucegi. Adăpostită în minunata Vale a Prahovei, într-un peisaj minunat, mânăstirea a fost construită de spătarul Mihail Cantacuzino.

Manastirea-sinaia

Oraşul Sinaia şi Casa memorială “George Enescu” au o semnificaţie aparte.

Casa memorială “George Enescu” se află în cartierul Cumpătu. Cumpătu este un cartier al oraşului Sinaia ce se situează pe versantul drept al râului Prahova. Din banii pe care George Enescu i-a câştigat în primul său turneu în America, în perioada 1923 – 1926 şi-a construit o casă la Sinaia, după planuri proprii, pe care a numit-o Vila Luminiş.

În 1947 George Enescu a donat casa statului român cu scopul de a fi folosită ca loc de odihnă şi de creaţie pentru artişti. Incepând cu anul 1995, vila a devenit Casa Memorială “George Enescu”.

Casa-enescu-1

 

Pe timp de iarnă, paradisul iubitorilor de ski este oraşul Sinaia. Schi fond, schi alpin, schi extrem și snowboard sunt câteva din sporturile preferate ale turiştilor.

Iarna-la-sinaia

Pentru aceia care îndrăgesc drumețiile, împrejurimile oraşului oferă trasee montane cu diferite grade de dificultate.

Vorbind despre aceste locuri, Alexandru Vlahuţă spunea: “Sinaia pare o vedenie de prin alte lumi – un mândru colţ de rai aninat pe poalele Bucegilor şi-şi zic şi ei, de bună seamă, vorba bătrânească: Omul sfinţeşte locul !”