Tech Hardware

Studii recente arată că nici SSD-urile nu sunt mai presus de HDD-uri

Studii recente arată că nici SSD-urile nu sunt mai presus de HDD-uri

De când am căutat pe net detalii despre ce SSD să montez pe laptopul fetei, oculta mondială mă targhetează cu articole, oferte și poze despre așa ceva. 🙂 Ultima dată mi-a trimis un link către un studiu care zice că nu e prea mare diferență între cele două.

Păi cum să nu fie, dacă văd eu cum se mișcă acum laptopurile juniorilor (v-am povestit că am făcut aceeași mișcare pentru amândoi)? Mai ales că, atât lucru știu și eu, un SSD nu are părți care să se miște. Dar, după cum se pare, faptul că dispune de platouri rotative, brațe de acționare și un motor, așa cum se găsește în toate HDD-urile, nu poate fi un mare dezavantaj, deoarece se referă la fiabilitate, sugerează un nou raport al Backblaze.

Backblaze este un serviciu de stocare și backup cloud bazat pe abonament, care funcționează de peste un deceniu. Ca atare, se află într-o poziție unică de a oferi date din lumea reală cu privire la ratele de defecțiune a unității și, de multe ori, pune la dispoziția publicului statisticile despre defecțiunile unității.Studii recente arată că nici SSD-urile nu sunt mai presus de HDD-uri

Compania folosise exclusiv HDD-uri până la jumătatea anului 2018, moment în care a început să folosească SSD-uri ca unități de boot pe bază de probă. Experimentul a decurs bine, așa că a ajuns să treacă la utilizarea SSD-urilor doar ca unități de boot în noile implementări de stocare și, de asemenea, la înlocuirea HDD-urilor eșuate.

„În cazul nostru, descrierea acestor unități ca unități de încărcare este un nume greșit, deoarece unitățile de încărcare sunt, de asemenea, utilizate pentru a stoca fișiere jurnal pentru acces la sistem, diagnosticare și multe altele. Cu alte cuvinte, aceste unități de încărcare citesc, scriu și șterg fișiere în mod regulat în în plus față de funcția lor numită de a porni un server la pornire „, explică Backblaze.

Acest lucru a permis companiei să compare ratele de eșec de 1.666 SSD-uri cu 1.607 HDD-uri, iar datele inițiale îl favorizează pe acestea din urmă, deși au existat doar 17 eșecuri SSD de la implementarea mediului de stocare rapid, comparativ cu 619 eșecuri HDD.

La prima vedere, se pare că SSD-urile sunt covârșitor mai fiabile decât HDD-urile. Cu toate acestea, Backblaze subliniază că vârsta medie a unității SSD este de doar 14,2 luni, cel mai vechi grup fiind în serviciu de 33 de luni. Între timp, vârsta medie a HDD-urilor este de 52,4 luni, cea mai tânără fiind de 27 de luni.

Cea mai mare parte a defecțiunilor HDD a venit după o perioadă extinsă de timp. Când privim înapoi pentru a analiza defecțiunile unității după aproximativ 14 luni, SSD-urile nu reușesc încă mai rar, dar nu foarte mult – au o rată de eșec anualizată de 1,05% față de 1,38% pentru HDD-uri.

„Unde ne lasă asta în a alege între cumpărarea unui SSD sau a unui HDD? Având în vedere ceea ce știm până în prezent, utilizarea ratei de eșec ca factor în decizia dvs. este discutabilă”, spune Backblaze. „Odată ce am controlat vârsta și zilele de unitate, cele două tipuri de unități erau similare și diferența nu era cu siguranță suficientă pentru a justifica costul suplimentar al achiziționării unui SSD față de un HDD.”

Asta nu înseamnă că ar trebui să reveniți la utilizarea HDD-urilor. Backblaze evidențiază mai mulți alți factori decisivi, cum ar fi viteza, electricitatea și cerințele (sau preferințele) factorilor de formă.

De asemenea, merită remarcat faptul că datele au un domeniu limitat. În timp ce ratele timpurii de eșec nu favorizează în mare măsură SSD-urile decât HDD-urile, este cu totul posibil ca în timp, SSD-urile să se dovedească mai fiabile. Numai timpul va spune. În plus, nu toate unitățile sunt create egale. Deși sunt încă interesante, datele sunt prea înguste.

Acestea fiind spuse, niciunul dintre eșecurile SSD nu a fost rezultatul rezistenței la scriere sau bazat pe statistici de monitorizare SMART. Backblaze spune că este doar la începutul utilizării statisticilor SMART pentru a eșua proactiv un SSD, ceea ce înseamnă că lansează un SSD dacă consideră că un eșec este iminent. Acestea au fost toate defecțiuni reactive, în care unitățile au încetat pur și simplu să funcționeze.