Tech

TSMC si ARM prezinta primul procesor ARM Cortex-A57

TSMC si ARM prezinta primul procesor ARM Cortex-A57

Designerul britanic de procesoare mobile ARM s-a alăturat companiei taiwaneze TSMC şi au anunţat împreună fabricarea primului procesor care foloseşte architectura ARM Cortex-A57. Performanţa noului cip se ridică la aproximativ 200% din perfromanţa unui procesor bazat pe ARM Cortex-A15 precum Samsung Exynos Octa sau Nvidia Tegra 4.

Acesta este un procesor pe 64 de biţi şi asta înseamnă că vom avea parte de telefoane inteligente şi tablete cu mai mult de 4 GB de memorie RAM, în timp ce vor exista şi versiuni pentru laptop-uri şi chiar servere. Procesorul este fabricat în tehnologie de 16nm şi folosește tranzistori de tip FinFET. Asta îl face să fie mult mai dens decât procesoarele de 28nm de care avem parte astăzi ceea ce conduce la o eficienţă energetică superioară.

Pe de alta parte, pasionaţii de tablete şi smartphone-uri nu ar trebui să-şi facă mari speranţe că se vor bucura de procesoare ARM Cortex-A57 prea curând. Aceste cipuri vor intra pe piaţă în vara anului viitor , iar pasul următor pe piaţa mobilelor sunt cipurile construite în tehnologie de 20nm. Suntem de părere că procesoarele ARM fabricate în 20nm şi care vor folosi tot arhitectura ARM Cortex-A15 vor intra pe piaţă începând cu această toamnă sau, cel târziu, în sezonul Black Friday 2013.

Featured-image
Postarea Anterioara