Smartphones Tech

Vivo și ZEISS – O poveste despre unul din cele mai de succes parteneriate din lumea fotografiei mobile

Vivo și ZEISS – O poveste despre unul din cele mai de succes parteneriate din lumea fotografiei mobile

Fotografia nu mai e ce a fost.

Știu, poate sună ca niște vorbe rostite de un bătrân arțăgos, însă progresul tehnologic și telefoanele din ce în ce mai avansate ne-au demonstrat asta. Conceptul de mobile photography a luat amploare, și tot mai mulți utilizatori doresc să imortalizeze momentele speciale cu ajutorul telefoanelor.

De aceea, observăm module de camere din ce în ce mai bune și mai… Butucănoase, însă partea cea mai interesantă este această modă a parteneriatelor dintre producătorii de smartphone-uri și nume importante din industria opticii. Deci nu trebuie să ne mire descoperirea că Huawei colaborează cu Leica iar rezultatele sunt impresionante. Nu trebuie să ne mire că OnePlus a bătut palma cu Hasselblad sau că Nokia are parte de ajutorul celor de la ZEISS.

Cei de mai sus fac parte din „alianța” celor mai populare brand-uri la nivel global, deci astfel de decizii nu sunt deloc întâmplătoare. Însă astăzi aș vrea să aduc în discuție o colaborare interesantă, care mi-a atras îndeosebi atenția. Este vorba despre Vivo și ZEISS, iar rezultatele sunt prezentate prin intermediul flagship-ului X60 Pro. Dar mai întâi, un pic de context!

Să facem cunoștință cu Vivo

Numele a luat naștere în 2009, în China. În timp, Vivo a reușit să ajungă în topul celor mai populari zece producători de smartphone-uri, iar succesul acestui brand se datorează și implicării în segmentul serviciilor online, ale accesoriilor mobile și ale soluțiilor software.

Dezvoltatorii au pus la dispoziția publicului rodul parteneriatului cu ZEISS, adică X60 Pro, iar dacă vreți să vedeți de ce anume este capabil flagship-ul, puteți arunca o privire și peste recenzia dedicată. Pentru context, X60 Pro dispune de un ansamblu de camere alcătuit dintr-un obiectiv principal de 48MP + 13MP portret + 13MP ultra-wide + 32MP selfie + Gimbal 2.0 (stabilizare fotografii).

Vivo x ZEISS

Germanii de la ZEISS sunt peste tot

Totul a început în 1846 în orașul german Jena. Carl Zeiss avea să pună bazele unui foarte important nume din industria opticii și a optoelectronicii. Numele companiei este înscris pe numeroase obiective foto, tehnologia acesteia se regăsește în lentilele ochelarilor pe care îi purtăm zilnic, iar acum își pune amprenta și pe seria X60 a dezvoltatorului chinez.

Toate acestea se datoreaază unei reușite obținute acum 100 de ani: dezvoltarea lentilelor „Tessar”. Asta înseamnă claritate și precizie a imaginii alături de un design compact.

Vivo ZEISS Imaging Lab este proiectul ambițios al celor doi producători

Colaborarea a luat naștere din dorința de dezvolta tehnologii care să permită noilor telefoane să realizeze fotografii și filmări la nivel profesional. În viziunea celor de la Vivo, camera foto este cel mai important element al unui telefon, astfel încât lentilele sunt prioritizate încă de la început.

Parteneriatul nostru cu Vivo se bazează pe o înțelegere comună a cerințelor clienților în ceea ce privește imagistica mobilă. Împărtășim această dorință puternică de a ne implica în viitorul fotografiilor realizate cu telefonul. ZEISS susține Vivo în atingerea calității premium a flagship-urilor sale cu ajutorul sistemului de imagistică realizat prin această colaborareSebastian Doentgen, din cadrul ZEISS

Totodată, ZEISS se ocupă și de testarea noilor produse. Compania analizează camerele telefoanelor și hardware-ul din spatele acestora, iar procesul se bazează pe examinarea celor peste 30 de componente care alcătuiesc un obiectiv. Performanța este verificată în decursul a 17 teste, realizate în laboatoare de imagistică specializate. Testele cuprind condiții diverse, precum iluminare neregulată, medii întunecate, efecte de ghosting și distortion.

Cu ajutorul acestei strânse colaborări cu ZEISS, dar și prin propriile noastre eforturi R&D [centre de dezvoltare a inteligenței artificiale] , ne propunem să punem pe primul loc performanțele foto, pentru a-i ajuta pe clienți să realizeze fotografiile perfecte.Justin Zhao, vicepreședinte Vivo Europe

Cipul de imagistică V1 este cel mai bun exemplu

Chip-ul proprietar V1 al producătorului chinez este îmbunătățit cu ajutorul ZEISS. V1 beneficiază de tehnologii AI îmbunătățite și de un soft nou, care permite realizarea de fotografii în diverse moduri. Chip-ul combină trei factori importanți în dezvoltarea sa: putere de calcul ridicată, latență scăzută și consum redus de energie.

V1 poate procesa operațiuni complexe la viteză mare și poate efectua prelucrarea paralelă a datelor, cum ar fi un GPU și un procesor de semnal digital (DSP). Când se procesează același algoritm de calculare a imaginii la viteză
mare, consumul de energie al V1 este cu până la 50% mai mic în comparație cu utilizarea unei implementări software.

Astfel, cipul V1 crește puterea de calcul a imaginii a procesorului de semnal de imagine (ISP), reducând în același timp sarcina ISP a cipului principal și, la rândul său, consumul de energie: mai ales atunci când se filmează în modul Super Night Video. Datorită performanței și eficienței sporite, utilizatorii pot înregistra videoclipuri și imagini de înaltă calitate pentru perioade mai lungi de timp.

Vivo x ZEISS – In a nutshell

Cei doi producători își combină forțele pentru a pune la dispoziția publicului smartphone-uri dotate cu module de camere superioare. Scopul final este posibilitatea de a realiza fotografii profesionale cu ajutorul smartphone-urilor echipate cu procesorul de imagine V1.

Asta înseamnă performanță crescută cu un consum scăzut de energie. În paralel cu tehnologiile producătorului, ZEISS își prezintă experiența solidă în domeniul opticii și al optoelectronicii. Telefoanele vor beneficia de lentile superioare, dezvoltatorul german fiind responsabil și cu testarea riguroasă a tuturor modulelor de camere de pe smartphone-urile Vivo.

Zeiss